czwartek, 10 sierpnia 2017

Zdrowe produkty, które mogą sprawiać wrażenie niskowęglowodanowych

Najczęstszym problemem osób z nadwagą, jest zjadanie dużej ilości słodyczy czy ogólnie przetworzonych węglowodanów, dlatego pierwsze co przychodzi na myśl po przejściu na dietę, to konieczność ograniczenia tych produktów.
Aktualnie dużym powodzeniem cieszą się diety niskowęglowodanowe, które według mnie są bardzo dobrym modelem żywienia opartym na żywieniu ludzi pierwotnych, pomagającym zwalczyć uzależnienie od jedzenia i pozbyć się kilku cm w pasie. Oczywiście nie twierdzę, że takie diety będą dobre dla każdego, ponieważ jest to zależne od organizmu, genotypu i preferencji smakowych danej osoby, nie da się stosować diety na siłę, a paradoksalnie innym równie popularnym i zalecanym modelem żywienia, jest dieta wysokowęglowodanowa wywodząca się z kuchni japońskiej, w której jada się tylko naturalne, nieprzetworzone produkty. Tamtejsze społeczeństwo udowodniło, że dzięki swojej diecie i aktywnemu trybowi życia, jest najzdrowszym narodem na świecie, gdzie najwięcej osób cieszy się sędziwym wiekiem.
Jednak każdy rodzaj diety wymaga poświęcenia i wyrzeczeń, zdecydowanie nie powinno się łączyć diet wysokowęglowodanowych i wysokotłuszczowych, dlatego każda osoba zmieniająca nawyki żywieniowe musi z czasem wybrać sobie model żywienia, na którym najlepiej funkcjonuje i tak dopasować menu, by było smacznie i przede wszystkim zdrowo.

Niezależnie jednak od tego jaki model żywienia zostanie wybrany w późniejszym czasie, na początku mimo wszystko warto sobie zrobić cukrowy detoks i zastosować żywienie low-carb (niskowęglowodanowe) właśnie dlatego, że to węglowodany są aktualnie najczęstszą przyczyną tycia, a sam cukier ma działanie uzależniające.
Poniżej znajdziesz listę produktów, które z pozoru sprawiają wrażenie rzeczy dietetycznych, niskocukrowych, a w rzeczywistości zawierają w sobie duże dawki cukrów, dlatego zwłaszcza na początku odchudzania, warto je nieco ograniczyć.



1. Soki owocowe 

Większość owoców zawiera duże ilości cukrów prostych-fruktozy, które nie są zalecane dla osób odchudzających się, dlatego warto je ograniczyć, chyba że odchudzanie połączone jest z intensywnym wysiłkiem fizycznym i potrzebujesz cukrów do uzupełniania glikogenu mięśniowego okołotreningowo.
Jedna filiżanka soku pomarańczowego zawiera ok. 30 gram węglowodanów. 
Przy okazji tematu soków, warto zwrócić uwagę na to co kupujesz w sklepie, bo niejednokrotnie klient jest wprowadzony w błąd i myśląc, że kupuje sok 100% owocowy, kupuje tak naprawdę napój, który dodatkowo wzbogacony jest syropem glukozowo-fruktozowym i innymi sztucznymi dodatkami.
Zamiast pić duże ilości soków, lepiej po prostu jeść owoce w całości, dodatkowo dostarczając błonnik, który jest ważny przy wspomaganiu metabolizmu, a wyciskane soki są go całkowicie pozbawione.



2. Rodzynki i inne suszone owoce/bakalie

Niewielka dawka tych smakołyków może spowodować wyrzut cukru aż do sufitu :D, dodatkowo i tutaj trzeba zwracać uwagę na to co kupujesz, gdyż producenci wzbogacają bakalie np. daktyle, syropem cukrowym, dlatego trzeba czytać skład.
W niewielkich ilościach bakalie mogą być dodawane do różnych potraw, ale najlepiej nie traktować ich jako samodzielnej przekąski, gdyż łatwo przesadzić. 



3. Dietetyczne słodycze "bez cukru"

Tutaj bardzo łatwo się naciąć, wydaje się, że różnego rodzaju batoniki i cukierki, na których pisze, że są "bez cukru", nie posiadają żadnych węglowodanów, tymczasem takie produkty mogą być bardzo wysokowęglowodanowe. Część takich słodyczy zawiera w sobie cukry naturalne np. z bakalii, inne z kolei mogą być wzbogacone różnymi wypełniaczami smakowymi jak maltodekstryna, która wytworzona jest ze skrobi i powoduje duże skoki cukru we krwi.



4. Koktajle owocowe 

Koktajle różnią się od soków tym, że zawierają błonnik, dlatego są bardziej sycące i dzięki temu pijemy ich mniej. Jeśli jednak jesteś na diecie, a zwłaszcza na początku odchudzania, lepiej robić koktajle warzywno-owocowe, gdzie owoc będzie stanowił tylko dodatek smakowy, a główną bazą będą warzywa jak np. zielenina. Takie koktajle zawierają znacznie mniej cukru i kalorii, a do tego są zdrowsze.



5. Produkty nabiałowe

Produkty nabiałowe wbrew pozorom również zawierają węglowodany, czyli laktozę, przykładowo w szklance mleka znajduje się ok. 12 gram węglowodanów (cukrów prostych), dlatego jeśli chcemy stosować żywienie niskowęglowodanowe, warto zwracać uwagę na takie rzeczy.
Poza tym, jak w przypadku wielu innych produktów sklepowych i tutaj można się naciąć, często zdarza się, że osoby przechodzące na dietę, zajadają się jogurtami czy serkami owocowymi, które niejednokrotnie są wzbogacone cukrem, a pisze na nich, że są "light", gdyż pozbawione są tłuszczu. Nie dajmy się nabrać na takie rzeczy!



6. Ryż, kasze, komosa ryżowa, ziemniaki

Takie produkty są znacznie lepszą alternatywą dla chleba z białej mąki, gdyż są bardziej pożywne, jednak nadal są to produkty wysokowęglowodanowe, więc najlepiej traktować je jako dodatek do obiadu, a nie opychać nimi kilka razy dziennie, szczególnie jeśli naszym celem jest żywnie low carb.



7. Żywność bezglutenowa 

Ludziom zdarza się mylić żywność bezglutenową z żywnością dietetyczną o niskiej zawartości węglowodanów, tak niestety nie jest i wszelkiego rodzaju makarony, pieczywo czy płatki pozbawione glutenu, mogą zawierać tyle samo węgli co produkty tradycyjne z białej mąki. Warto o tym pamiętać przechodząc na dietę.




13 komentarzy:

  1. Świetnie napisane i bardzo przydatne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O właśnie trzeba czytać, co tam siedzi zawsze w środku w takich batonikach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks a lot :D

    super cool and interesting post my friend :D

    NEW REVIEW POST | SYOSS: the best HAIR RESTORE SHAMPOO ever. ;o
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej ! Bardzo przydatny post, na pewno zacznę teraz zwracać uwagę na kupowane produkty

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks for the useful entry! )))

    OdpowiedzUsuń
  6. Najczęściej ludzie nacinają się na produkty light ;) Same kiedyś żyłyśmy w błędnym przekonaniu, że na takich produktach człowiek chudnie xD
    Tak samo z żywnością bez glutenu, która nie zawsze oznacza, że bez glutenu to od razu zdrowa i dietetyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre informacje zawsze się przydają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Yes, we often think that carbs means only bread and pasta but as you said there are many aliments that have carbs.
    Greetings,
    Flo from
    https://femeieastazi.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  9. Czytanie etykiet to teraz podstawa by nie naciąć się na takie właśnie batoniki.

    OdpowiedzUsuń
  10. A delicious post. Loves.

    www.nilgunozenaydin.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Moją ogromną słabością sa słodycze, więc potem katuję się na rolkach :)

    OdpowiedzUsuń