poniedziałek, 7 stycznia 2019

Przepis na domową nalewkę z dzikiej róży

Przepis na domową nalewkę z dzikiej róży

Dzika róża rośnie niemal w całej Europie, Ameryce Północnej, na Syberii i w Afryce Północnej, a także w Nowej Zelandii i Australii. W Polsce jest gatunkiem pospolitym na terenie całego kraju, spotykanym głównie na próchniczych i nasłonecznionych glebach suchych stoków górskich i pagórków, w zaroślach, na skraju lasów i przy drogach. Często gości w parkach i ogrodach jako roślina ozdobna. Do celów medycznych wykorzystuje się głównie owoce dzikiej róży, a czasami również liście i kwiaty. Owoce zbiera się w sierpniu i wrześniu, tuż przed pełnym dojrzewaniem, a płatki i liście należy zbierać w pogodne, suche dni. 
Dzika róża ma lekkie działanie rozkurczowe, przeciwcukrzycowe, przeciwdepresyjne, moczopędne i żółciopędne. Wspomaga trawienie, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, a zawarte w niej witaminy wzmacniają odporność organizmu. Regularnie stosowane napary i herbatki z dzikiej róży wspomagają leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych, schorzeń nerek, wątroby i dróg żółciowych. Stosuje się je w zaburzeniach krążenia krwi, skłonnościach do krwawień, w chorobach wrzodowych jelita grubego, dwunastnicy i żołądka. Okłady z odwaru dzikiej róży przyspieszają gojenie się ran, oparzeń i leczenie stanów zapalnych skóry.
Z owoców dzikiej róży przyrządza się także zdrowe i smaczne dżemy, soki, kompoty i koncentraty witaminowe. Na bazie syropu uzyskiwanego z szupinek robi się nalewki i aromatyczne wina. Z płatków dzikiej róży można smażyć konfitury, którymi nadziewa się pączki. Liście, płatki i owoce często wchodzą w skład ziołowych herbatek, które nie tylko zaspokajają wymagania smakowe, lecz także są źródłem wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Różą aromatyzuje się różne słodycze, napoje, wyroby spirytusowe i ocet spożywczy.


Przepis na domową nalewkę z dzikiej róży 

Składniki:

- 1/2 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)
- 30 dag cukru (może być brzozowy, lub inny zdrowszy zamiennik)
- 150 ml spirytusu 
- 1/4 l czystej wódki (40%)

Po oczyszczeniu i usunięciu nasion, umyć owoce i osuszyć. Włożyć do słoika, zasypać cukrem, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 dni, by puściły sok. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Następnie zalać alkoholem i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki. Po 2 miesiącach leżakowania nalewka nadaje się do spożycia. Regularnie stosowana w ilościach terapeutycznych wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych i nerek. 





Przeczytaj też:

4 komentarze:

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie "Pani Domu bloguje..." używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...