czwartek, 21 lutego 2019

Kuchnia ketogeniczna - Czekoladowe trufle z awokado

Kuchnia ketogeniczna - Czekoladowe trufle z awokado


Składniki:

- 1 duże awokado
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- starta skórka z połowy limonki/cytryny
- 150 g gorzkiej czekolady (minimum 80% kakao)
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- 1 łyżka gorzkiego kakao 
* opcjonalnie erytrol do smaku, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie 


Awokado zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę, dodaj skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wstaw masę na 30 minut do lodówki, aż zrobi się twarda, po tym czasie wyjmij i formuj kulki przypominające trufle (ok. 20 sztuk), na koniec obtocz kulki w kakao. 

Składniki na 20 trufli, wartości odżywcze dla jednej sztuki to 65 kcal - węglowodany 3 g , tłuszcz 5 g, białko 1 g. 





Przeczytaj też:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie "Pani Domu bloguje..." używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.