wtorek, 12 lutego 2019

Naleśniki i pankejki na diecie ketogenicznej

Naleśniki i pankejki na diecie ketogenicznej

Będąc na diecie ketogenicznej musimy prawie całkowicie wyeliminować węglowodany i ograniczyć się do spożywania niskowęglowodanowych warzyw i owoców, dlatego potrawy mączne na słodko nie wchodzą w grę, chyba, że zastosujemy odpowiednie zamienniki, które mają niską zawartość cukru. Na szczęście w sklepach ze zdrową żywnością można dostać produkty, które znacznie ułatwiają życie osobom na dietach niskowęglowodanowych, takie jak słodziki czy specjalne mąki, które pozwalają na przyrządzanie rozmaitych słodkości i dań "mącznych". 
A dziś na blogu pomysły na ketogeniczne naleśniki i pankejki :).


Pankejki z mąki migdałowej 

Składniki:

- 4 jajka 
- 115 g kremowego serka (np. mascarpone)
- ekstrakt waniliowy
- cynamon
- 1 łyżka erytrolu (lub według uznania)
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i smażyć niewielkie pankejki/placuszki z obu stron, aż się zarumienią.

Z przepisu powinno wyjść ok. 9-10 placuszków, wartość odżywcza dla jednej porcji: 95 kcal, węglowodany - 1,5 g, tłuszcz - 10 g, białko - 5, 5 g 

ten sam przepis można zrobić z mąki kokosowej, wtedy zamiast 3/4 szklanki mąki migdałowej dodajemy ok. 1/4 szklanki mąki kokosowej. Z tego przepisu powinno wyjść ok. 5 grubszych, bardziej puszystych pankejków.

Wartość odżywcza dla jednej porcji: 66 kcal, węglowodany - 1,8 g, tłuszcz - 6 g, białko - 4 g



Naleśniki z masłem migdałowym

Składniki:

- 200 g masła migdałowego (lub innego według uznania)
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki erytrolu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*olej kokosowy lub masło ghee do smażenia, opcjonalnie dodatki takie jak jagody, maliny, syrop klonowy bez cukru 

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i smażyć niewielkie naleśniki/placuszki z obu stron an złoty kolor.
Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 małych naleśników, wartość odżywcza dla porcji (2 naleśników): 400 kcal, węglowodany - 9 g (w tym błonnik 5 g), tłuszcz - 33 g, białko - 13 g



Puszyste pankejki czekoladowe 

Składniki:

- 35 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki erytrolu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamonu
- 4 jajka
- 120 g sera ricotta 

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i smażyć mini pankejki.
Z podanych składników powinno wyjść ok 8 mini pankejków, wartość odżywcza dla 2 sztuk: 215 kcal, węglowodany - 7,5 g (w tym błonnik 3 g), tłuszcz - 17 g, białko - 11 g 





Przeczytaj też:

5 komentarzy:

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie "Pani Domu bloguje..." używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...