niedziela, 10 lutego 2019

Syrop z cebuli i anyżu na grypę i przeziębienie

Syrop z cebuli i anyżu na grypę i przeziębienie

Syrop z cebuli już od dawna był stosowany w medycynie ludowej, jako lek na choroby dróg oddechowych i do dziś jest bardzo popularnym, naturalnym remedium. Cebula jest silnie antytoksyczna i chroni przed infekcjami układu oddechowego, pokarmowego i moczowego. Jej ostre właściwości pobudzają krążenie i wywołują poty, obniżają gorączkę i pomagają "wypocić" przeziębienie i grypę. Cebula to nadzwyczajny środek na chore gardło, katar, nieżyt, zapalenia zatok - udrażnia drogi oddechowe zmiękczając wydzielinę, działa także wykrztuśnie przy kaszlu  i bronchicie. 
W starożytnym Egipcie cebula stosowana była jako panaceum na wszystkie choroby i uważana była za symbol witalności. W lecznictwie stosowano ją już około 4000 r. p.n.e., a także używano jako środek zapobiegawczy w epidemiach chorób zakaźnych, takich jak cholera.
Syrop z cebuli to bardzo wartościowy naturalny antybiotyk, który warto stosować podczas grypy i przeziębienia, a także zapobiegawczo, by wzmocnić organizm i ochronić się przed infekcjami, szczególnie teraz gdy panuje epidemia i prawie wszyscy chorują. 
Dziś na blogu przepis na syrop w nieco nietypowej wersji, bo wzbogacony nasionami biedrzeńca anyżu, zwanego potocznie anyżem (to nie to samo co anyż gwiaździsty), który również posiada liczne właściwości zdrowotne, m.in. jest pomocny przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas suchego kaszlu i przy odkrztuszaniu wydzieliny, a także wspomaga leczenie kataru, infekcji gardła, krtani i jest stosowany przy zapaleniu oskrzeli. 


Syrop z cebuli i anyżu na grypę i przeziębienie 

Składniki:

- 3 cebule 
- kilka łyżek naturalnego miodu (ok. 6-7)
- łyżeczka zmielonych nasion anyżu (biedrzeńca anyżu)

Cebule drobno posiekać lub utrzeć na nierdzewnej tarce, przełożyć do emaliowanego garnka i podgrzewać na małym ogniu, by uzyskać jak najwięcej soku, ale tak by nie doprowadzić do wrzenia. Następnie należy ją odstawić na ok. godzinę i przecedzić dokładnie sok np. przez gazę. Do soku z cebuli dodać miód i zmielony na proszek anyż, przelać do słoiczka i stosować 4 razy dziennie po 1-2 łyżki.




Przeczytaj też:

5 komentarzy:

  1. Jak byłam mała często przy przeziębieniu itp. piłam taki, ale bez anyżu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop z cebuli jak dla mnie niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, zapach niezbyt przyjemny, ale działa znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu zawsze jest ten syrop jak panuje w domu choroba :)

    OdpowiedzUsuń

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie "Pani Domu bloguje..." używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...