Osobiście jestem zwolenniczką gotowania zup, ponieważ jest to fajny pomysł na proste, tanie i pożywne danie. Ze względu na swoją walkę z kilogramami, nie zjadam ich na obiad razem z drugim daniem, tylko traktuję jako oddzielny posiłek (niskokaloryczny zapychacz) np. na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Niedawno podawałam na blogu przepis na pyszny rosół, a dziś kilka pomysłów na zupy, które można zrobić z tego rosołu na drugi dzień :).
Zupa - krem z zielonego groszku
Składniki:
- 50 dag zielonego groszku (może być mrożony)
- 3 szklanki bulionu (rosołu)
- cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 22%
- 2 żółtka
- łyżka oliwy
- sól, cukier, pieprz
W garnku zagotować bulion i wrzucić posiekaną cebulę, wcześniej zeszkloną na oliwie (lub maśle), wsypać groszek i gotować aż zmięknie (2 łyżki groszku odcedzić i pozostawić do dekoracji). Następnie dodać 2 łyżki masła, a gdy się rozpuści, zupę zmiksować, przyprawić i zagotować. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkami roztrzepanymi ze śmietaną. Kto woli, może użyć samej śmietany lub samych żółtek. Każdą porcję udekorować odłożonymi wcześniej ziarenkami groszku, można także ozdobić świeżymi ziołami lub posiekaną zieleniną.
Zupa cebulowo-pomidorowa
Składniki:
- 5 cebul
- 5 mięsistych pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 5 szklanek bulionu
- 3 łyżki oliwy
- czubata łyżka mąki
- kilka kromek czerstwego chleba lub bułki
- 2 łyżki sklarowanego masła
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu, dodać pomidory.
Smażyć 4-5 minut, oprószyć mąką i rozprowadzić szklanką zimnej wody. Następnie wlać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotować 15 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i zarumienić pokrojone w kostkę, czerstwe pieczywo.
Gorącą zupę rozlać do bulionówek i podawać z grzankami.
Krupnik z kaszy jaglanej
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 litra bulionu
- 20 dag boczniaków lub pieczarek
- łyżka masła
- upieczone udko z kurczaka
- 1-2 żółtka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Kaszę zalać zimnym bulionem i gotować do miękkości na małym ogniu. Grzyby pokroić w paski lub plasterki i usmażyć na maśle. Mięso z udka pokroić w paski na koniec gotowania wrzucić do zupy, dodać grzybki, zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka rozmącić, rozprowadzić przestudzoną zupą i mieszając, wlewać stopniowo do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.
Zupa chińska (z mrożonki)
Składniki:
- Opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- puszka zielonego groszku
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 litr bulionu (rosołu)
- śmietankowy serek topiony
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i zalać litrem bulionu, gotować kilka/kilkanaście minut, a następnie dodać mrożone warzywa i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą już odpowiednio miękkie, wrzucić serek topiony, groszek lekko odsączony z zalewy i mieszając od czasu do czasu, gotować jeszcze chwilę, aż serek się rozpuści. Przyprawić zupę solą, pieprzem i sosem sojowym. Każdą porcję posypać posiekaną pietruszką.
Zupa grzybowa z łazankami
Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 litry bulionu
- cebula
- 30 g makaronu łazanek
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Grzyby opłukać, zalać bulionem i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Gdy grzyby będą miękkie można je odcedzić i pokroić w drobne paseczki, międzyczasie dodać do zupy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Dodać pokrojone grzyby, zupę przyprawić i zagotować. Ugotowane międzyczasie i odcedzone łazanki rozłożyć na talerze, zalać zupą i posypać posiekaną pietruszką.
Kartoflanka z zacierkami
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 6 szklanek bulionu
- 5 dag słoniny
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Zacierki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- jajo
- szczypta soli
Do garnka włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować 25 min. Z mąki, jaja, soli i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Odrywać z niego małe kawałki i w palcach toczyć wrzecionowate kluseczki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wsypać kluseczki do zupy i gotować kilka minut. Słoninę drobno pokroić, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posikany (lub przeciśnięty) czosnek. Gdy cebula się zarumieni, całość przełożyć do zupy. Doprawić do smaku, a na talerzu posypać koperkiem.
Lubicie zupy? :)
Tą z zielonego groszku to chętnie bym zrobiła:)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności, muszę zrobić krupnik bo dawno nie miałam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy :) Zastanawiam się co dziś na obiad ugotować no i proszę. Już wiem. Cebulowej nigdy nie gotowałam. Dziś wypróbuję, może tylko dodam jeszcze coś od siebie. Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy :) Pyszne propozycje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić tę z zielonego groszku! <3
OdpowiedzUsuńFajne pomysły. Nigdy nie jadłam zupy kremowej z groszku a wygląda niesamowicie !!! Pozdrawiam i zapraszam na nasz Facebook :)
OdpowiedzUsuńCara Rose, il mese di novembre è un mese che bisogna molto riguardarsi temperature che scendono, una buona zuppa fa sempre bene!!! Ciao e buon pomeriggio con un forte abbraccio e un sorriso:-)
OdpowiedzUsuńTomaso
często wykorzystuję bulion do innych zup.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że miałam kiedyś zrobic krem z groszku :)
OdpowiedzUsuńpysznie!;)
OdpowiedzUsuńEnjoy it :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy :)
OdpowiedzUsuńmój blog
Przepysznie to brzmi :)
OdpowiedzUsuńChyba skorzystam z przepisów, bo ostatnio moja wena kulinarna przeżywa kryzys ;)
OdpowiedzUsuńJa zupy uwielbiam i dość często gotuję, ale muszę przyznać, że moja mama jest mistrzynią w ich gotowaniu i za nic jej nie przebiję :) Fajne przepisy! Na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDawno juz nie jadlam zupy z zacierkami!
OdpowiedzUsuńSamego rosołu nie lubimy ale już zupy na bazie rosołu to wręcz uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuń