piątek, 10 stycznia 2014

Piernik Kętrzyński

Wczoraj otrzymałam przesyłkę od CREDO PR, w której m.in. znalazłam opakowanie Piernika Kętrzyńskiego w proszku. Wczoraj również zjedliśmy ostanie kawałki murzynka, którego upiekłam kilka dni temu, więc dziś była okazja wypróbować piernika :).




Producentem piernika jest firma "MAJONEZY" Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa w Kętrzynie.



logo 


Od producenta: Piernik Kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.


Piernik w proszku znajduje się w papierowej torebce umieszczonej w ładnym pudełku, na którym możemy znaleźć propozycje podania piernika, przepis na tort piernikowy i oczywiście składniki, sposób przygotowania i inne przydatne informacje. 
Masa netto wynosi 750 g, co odpowiada ok. 1080g gotowego ciasta (18 porcji).

Składniki: Mąka pszenna, cukier, proszek mleczny odtłuszczony, jaja w proszku, środek spulchniający - wodorowęglan sodu, przyprawy korzenne, cykoria.

Cena: ok. 7 zł


 



Sposób przygotowania:

 



1) Przesypałam proszek do miski


 



 2) Dodałam 1,5 szkl. wody i ok. 170ml oleju.

 



3) Całość wymieszałam mikserem i przelałam na blaszkę 

 



4) Wstawiłam do piekarnika na ok. 45 min. W sposobie przygotowania napisane jest: "wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 min.", ja swojego piernika piekłam na oko i sprawdzałam patyczkiem, bo jak wiadomo każdy piekarnik jest inny, po 40 minutach wyłączyłam piekarnik i jeszcze przez kilka minut piernik spokojnie dochodził. 


Voila! piernik gotowy! :)

 

 

Jeszcze tylko polewa czekoladowa na wierzch i można wcinać! :) 



 


W całym domu unosi się zapach piernika :).


Przepis na Tort piernikowy:

Składniki:

- Piernik Kętrzyński - 750g

Przygotowanie kremu:

- mleko - 0,5 l
- budyń - 2 szt. (o smaku śmietankowym lub waniliowym)
- cukier - 1/2 szklanki
- margaryna - 1 kostka

Sposób przyrządzenia:

Piernik:
Pieczemy w tortownicy wg. przepisu z opakowania. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na 3 krążki.

Krem:
Ugotować budyń wykorzystując 0,5 l mleka i 0,5 szklanki cukru. Dodajemy budyń małymi porcjami do wcześniej utartej kostki margaryny cały czas ucierając. Krążki piernika kolejno przekładamy według uznania dżemem i przygotowanym kremem budyniowym. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.

Przepis na polewę:
Do przyrządzenia polewy przygotować: 6 łyżek cukru, 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody.
Do gotującej wody dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Całość gotować 3 min. cały czas mieszając. Po schłodzeniu otrzymaną polewą oblać piernik.


Moja opinia: Bardzo lubię ciasta w proszku, robiłam już karpatki z Lidla, które zawsze wychodziły mi lepiej niż te tradycyjnie robione, próbowałam też kopca kreta, a dziś była okazja by wypróbować Piernik Kętrzyński. Takie ciasta są bardzo wygodne, robi się je szybko i bezproblemowo, więc są dobre zwłaszcza w nagłych sytuacjach, kiedy nie mamy czasu na tradycyjne pieczenie.
 Kolejną ich zaletą jest to, że prawie zawsze dobrze wychodzą, dziś po raz kolejny się nie zawiodłam. 
Piernik pięknie pachnie, jest smaczny, nie czuć w nim jakichś sztucznych substancji, ma bardzo naturalny piernikowy smak. Można go urozmaicać na różne sposoby przekładając go różnymi masami, dżemami, lub dodając bakalie.
Myślę, że produkt jest godny polecenia zwłaszcza dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu na tradycyjne pieczenie. Dobrze go mieć  szafce w razie nagłych sytuacji, choćby wtedy kiedy zachce nam się ciasta, a nie mamy odpowiednich składników, tutaj wystarczy tylko woda i olej, który znajduje się chyba w każdej kuchni :). 

Ocena: 5/5 

3 komentarze:

  1. miałam okazję go piec i też byłam zadowolona:) narobiłaś mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię piernika, ale ten wygląda niezwykle apetycznie ^.^

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń