czwartek, 7 stycznia 2016

Domowa tortilla z naleśników z farszem meksykańskim

Dziś podzielę się z Wami przepisem na naleśniki po meksykańsku a'la tortilla. Danie proste i niedrogie, a do tego bardzo dobre, w domu wszyscy się zachwycali, więc mogę polecić :).

Naleśniki robię według tego przepisu:

- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody (lepsza jest gazowana)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli

Wszystko miksujemy i smażymy na patelni cienkie naleśniki. Do takiej ilości farszu jaką zaraz podam wykorzystałam wszystkie naleśniki i jeszcze zostało mi trochę farszu na dziś. Dzisiaj zrobiłam naleśniki z połowy podanych powyżej składników i zużyłam farsz do końca.


Sos meksykański:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- może być jedna papryka (ale ja robię bez)
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka mielona i inne jakie lubicie

Mięso podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką i wyciśniętym czosnkiem, następnie dusimy z obranymi ze skórki pomidorami, papryką i koncentratem aż płyny wyparują i powstanie gęsty sos, całość doprawiamy według uznania. Do tak przygotowanego sosu dodajemy kukurydzę, fasolę i mieszamy (już bez gotowania).


Może nie wygląda to apetycznie, ale w smaku całkiem dobre :)

Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, ok. 2 łyżki tak by nie było go za dużo, żeby nie wypływał, następnie naleśniki zwijamy i polewamy sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy według uznania (ja dodaję ok. łyżeczkę vegety, jeśli nie lubicie słonego to nie trzeba w ogóle przyprawiać)

Majonez łączymy ze śmietaną, wyciskamy czosnek, ewentualnie doprawiamy i polewamy sosem nasze naleśniki.




Smacznego! :)


19 komentarzy:

  1. To juz wiem co sobie jutro zrobię na obiad hahaha :-D

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna! :-) Jestem pod dużym wrażeniem, naprawdę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, pychotka. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiliśmy kiedyś coś podobnego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej domowej tortilli dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm...pycha :) ja sos czosnkowy robię na jogurcie greckim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis już zapisany, zrobię mężowi, a co, niech ma ;) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam tortilli i w takich chwilach mocno żałuję, że nie! Choć wolałabym w Twoim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno zrobię :) To się "Kotek" zdziwi :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłybyśmy z przyjemnością kilka od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda tak smakowicie, że aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń