piątek, 11 maja 2018

Ciasteczka z chipsami kokosowymi bez pieczenia

Bardzo zależy mi na tym, by mój syn zaczął się zdrowo odżywiać, jednak zachęcenie go do tego jest niezwykle trudne, dziecko nie rozumie, że coś służy zdrowiu i że warto to jeść, kieruje się głównie smakiem potraw. Toteż postanowiłam poszukiwać pomysłów na różnego rodzaju domowe słodycze i przekąski, które zawierają zdrowe składniki, a zarazem są atrakcyjne w smaku, zwłaszcza dla dziecka, które jest wybredne. Pomysły postanowiłam spisywać na blogu, żeby mieć taką swoją kulinarną listę, a dziś jeden z nich, czyli szybkie ciasteczka bez pieczenia, które można zastosować także na diecie low carb, jeżeli ograniczy się w nich dodatki węglowodanowe. Myślę, że takie zdrowe ciasteczka przypadną też do gustu osobom odchudzającym się, w ramach małego i zdrowego cheat meal.

przepis, ciasteczka z chipsami kokosowymi, blog, pani domu, kulinaria, kuchnia, zdrowe słodycze

Ciasteczka z chipsami kokosowymi są niskowęglowodanowym zamiennikiem popularnych ciastek z płatków owsianych, w skład których wchodził zwykły biały cukier. Same płatki owsiane są oczywiście zdrowe i jak najbardziej można je wykorzystać w przepisie jeśli nie posiadacie chipsów kokosowych, jednak w tym przypadku ciasteczka nie sprawdzą się na dietach typu low carb, gdyż płatki owsiane są produktem wysokowęglowodanowym. Poza tym dodatek chipsów kokosowych, zdecydowanie przypadnie do gustu osobom uwielbiającym wszystko co kokosowe, sama jestem wielbicielką kokosów i mogłabym je pochłaniać na różne sposoby, łącznie z wodą kokosową, zresztą uwielbiam też kosmetyki o tym zapachu :).


Ciasteczka z chipsami kokosowymi bez pieczenia 

Składniki:

- 1/2 szklanki masła lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego, miodu, cukru kokosowego lub stevii, ksylitolu czy erytrolu
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki masła orzechowego, migdałowego lub tahini
- 2-3 szklanki chipsów kokosowych


Masło lub olej kokosowy rozpuścić w rondelku i dodać zdrowy słodzik oraz kakao, a następnie podgrzewać ok. 2-3 minuty na małym ogniu, jednocześnie mieszając, by składniki się dobrze połączyły i powstała z nich gładka polewa czekoladowa. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii oraz masło orzechowe i mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypać chipsy kokosowe i całość dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać więcej chipsów lub inne suche składniki, tak by się nie rozlewała i była odpowiednia do formowania ciasteczek. Następnie za pomocą łyżki nakładać niewielkie ciasteczka na blachę lub inne płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia lub silikonową matą i włożyć do zamrażarki na 15 minut, aż ciasteczka stwardnieją. Jeśli nie masz miejsca w zamrażarce, to włóż je do lodówki, jednak czas oczekiwania będzie trochę dłuższy. Ciasteczka można przechowywać w hermetycznym pojemniku w zamrażarce i wyciągać w razie potrzeby, kiedy mamy smak na słodką przekąskę. Do ciasteczek można dodawać również inne zdrowe składniki według uznania, takie jak posiekane orzechy, nasiona chia, pestki dyni czy suszone owoce, co wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze.






Przeczytaj też:

Ciastka migdałowe z lilakiem pospolitym 
Kilka słodkich fit przepisów z odżywką białkową 
Desery Keto/Low Carb - Insta Mix

5 komentarzy:

  1. Mmm... brzmi pysznie i zaskakująco łatwo 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Uwielbiamy dodatek masla orzechowego w słodkościach !

    OdpowiedzUsuń
  3. Beijinhos,
    Espero por ti em:
    strawberrycandymoreira.blogspot.pt
    http://www.facebook.com/omeurefugioculinario
    https://www.instagram.com/marysolianimoreira/

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam kokos i z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłoby się i to chętnie :D

    OdpowiedzUsuń