Ciasteczka z chipsami kokosowymi bez pieczenia
Składniki:
- 1/2 szklanki masła lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego, miodu, cukru kokosowego lub stevii, ksylitolu czy erytrolu
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki masła orzechowego, migdałowego lub tahini
- 2-3 szklanki chipsów kokosowych
Masło lub olej kokosowy rozpuścić w rondelku i dodać zdrowy słodzik oraz kakao, a następnie podgrzewać ok. 2-3 minuty na małym ogniu, jednocześnie mieszając, by składniki się dobrze połączyły i powstała z nich gładka polewa czekoladowa. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii oraz masło orzechowe i mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypać chipsy kokosowe i całość dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać więcej chipsów lub inne suche składniki, tak by się nie rozlewała i była odpowiednia do formowania ciasteczek. Następnie za pomocą łyżki nakładać niewielkie ciasteczka na blachę lub inne płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia lub silikonową matą i włożyć do zamrażarki na 15 minut, aż ciasteczka stwardnieją. Jeśli nie masz miejsca w zamrażarce, to włóż je do lodówki, jednak czas oczekiwania będzie trochę dłuższy. Ciasteczka można przechowywać w hermetycznym pojemniku w zamrażarce i wyciągać w razie potrzeby, kiedy mamy smak na słodką przekąskę. Do ciasteczek można dodawać również inne zdrowe składniki według uznania, takie jak posiekane orzechy, nasiona chia, pestki dyni czy suszone owoce, co wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze.
Przeczytaj też:
Ciastka migdałowe z lilakiem pospolitym
Kilka słodkich fit przepisów z odżywką białkową
Desery Keto/Low Carb - Insta Mix
Mmm... brzmi pysznie i zaskakująco łatwo 😊
OdpowiedzUsuńŚwietne! Uwielbiamy dodatek masla orzechowego w słodkościach !
OdpowiedzUsuńBeijinhos,
OdpowiedzUsuńEspero por ti em:
strawberrycandymoreira.blogspot.pt
http://www.facebook.com/omeurefugioculinario
https://www.instagram.com/marysolianimoreira/
Też uwielbiam kokos i z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się i to chętnie :D
OdpowiedzUsuń