Dziś na blogu pomysł na proste ciastka (bułeczki) z kwiatami bzu i migdałami. Zapraszam :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki (może być zdrowszy odpowiednik np. mąka kokosowa lub migdałowa)
- 1 szklanka cukru (lub zdrowszego odpowiednika np. erytrolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 łyżeczek masła
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki posiekanych migdałów
- szklanka kwiatów lilaka pospolitego
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego aromatu do ciast
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie pokrój masło i wrzuć do mieszanki. Zagniataj ciasto aż z masła zaczną się robić grudki wielkości groszku. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagniataj podobnie jak kruche ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by można było je trochę rozwałkować, dlatego jeśli jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i pokrój nożem na trójkąty (mini bułeczki), przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C przez około 15-20 minut, aż ciastka będą lekko zarumienione. Ciastka można potraktować jako bułeczki śniadaniowe i jeść z dodatkiem marmolady (wtedy lepiej dodać do nich mniej cukru ok. 1/3 szklanki).
Przeczytaj też:
Kocham ciasta :)
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała o takim wykorzystaniu :). Zawsze wystarczał mi aspekt wizualno-zapachowy :P
OdpowiedzUsuńJestem naprawdy ciekaw smaku tych ciastek :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam takich ciastek :)
OdpowiedzUsuń