wtorek, 1 maja 2018

Ciastka migdałowe z lilakiem pospolitym

Na Instagramie pokazywałam zdjęcie lilaka pospolitego, czyli popularnego bzu, który kwitnie sobie przy moim domu i przecudnie pachnie. Jednak urok pięknych kwiatów oraz zapach to nie jedyne zalety tej rośliny, gdyż ma ona wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, z powodzeniem może być wykorzystywana do przyrządzania naparów, octów leczniczych, różnego rodzaju mikstur na bazie alkoholu, a także kwiaty bzu można stosować w kulinariach do dekorowania deserów, sałatek i wypieku ciast.
Dziś na blogu pomysł na proste ciastka (bułeczki) z kwiatami bzu i migdałami. Zapraszam :)

ciastka z bzem, kulinaria, przepis, kuchnia, pani domu, wypieki, desery, słodycze, blog


Składniki:

- 3 szklanki mąki (może być zdrowszy odpowiednik np. mąka kokosowa lub migdałowa)
- 1 szklanka cukru (lub zdrowszego odpowiednika np. erytrolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 łyżeczek masła
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki posiekanych migdałów
- szklanka kwiatów lilaka pospolitego
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego aromatu do ciast 


W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie pokrój masło i wrzuć do mieszanki. Zagniataj ciasto aż z masła zaczną się robić grudki wielkości groszku. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagniataj podobnie jak kruche ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by można było je trochę rozwałkować, dlatego jeśli jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i pokrój nożem na trójkąty (mini bułeczki), przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C przez około 15-20 minut, aż ciastka będą lekko zarumienione. Ciastka można potraktować jako bułeczki śniadaniowe i jeść z dodatkiem marmolady (wtedy lepiej dodać do nich mniej cukru ok. 1/3 szklanki). 





Przeczytaj też:

4 komentarze:

  1. Nigdy bym nie pomyślała o takim wykorzystaniu :). Zawsze wystarczał mi aspekt wizualno-zapachowy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem naprawdy ciekaw smaku tych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie próbowałam takich ciastek :)

    OdpowiedzUsuń