Aktualnie autorka wydała kolejną ciekawą pozycję, która z pewnością przypadnie do gustu każdej pani domu i osobom lubiącym gotować lub pragnącym się tego nauczyć. Książka nosi tytuł "Sztuka gotowania" i jest bardzo inspirującym poradnikiem kulinarnym, z którego można zaczerpnąć ogromną ilość wiedzy na temat przyrządzania podstawowych potraw bez odmierzonych porcji i ustalonych połączeń.
Opis szczegółowy:
Tytuł: "Sztuka gotowania"
Autor: Niki Segnit
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Ilość stron: 624
Format: 16 x 23,5 cm
Rok wydania: 2019 r.
Cena: 69,99 zł
W "Sztuce gotowania" autorka zabiera nas w podróż po świecie smaków i aromatów, zachęca do eksperymentowania i bawienia się smakami, a także odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.
Poradnik podzielony jest na 12 rozdziałów, z których każdy obejmuje podstawową kategorię kulinarną jak "Sosy", "Czekolada", czy "Wywary, zupy i potrawki", ogółem w publikacji znajduje się aż 77 przepisów na standardowe dania, których przyswojenie pozwoli na późniejszą improwizację w kuchni bez ustalonych z góry miarek i połączeń smakowych.
Książka jest gruba, oprawiona twardą i solidną oprawką, zawiera sporą dawkę wiedzy kulinarnej i jest w niej naprawdę dużo czytania. Każdy przepis jest szczegółowo omówiony i zawiera dodatkowe wskazówki z możliwościami urozmaicenia danej potrawy, a na samym końcu znajduje się indeks ze wszystkimi potrawami oraz poszczególnymi składnikami zawartymi w przepisach.
Z publikacji dowiemy się m.in. jak przyrządzić podpłomyki, brioszki, polentę, rosół pot au feu, sorbet truskawkowy, panna cotę , makaron, różne rodzaje ciast i deserów i wiele innych dań oraz ich odmian i wariacji smakowych.
Książka jest bardzo pomocna przy opracowywaniu własnych receptur, zdecydowanie warto ją polecić kreatywnym kucharzom i wszystkim osobom, które chcą się nauczyć sztuki kulinarnej oraz lubią gotować, a także eksperymentować w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki i przyswoić kilka reguł, by stać się kuchennym maestro i zaprzestać sztywnego trzymania się przepisów. Poradnik napisany jest swobodnym stylem, w sposób przystępny, ułatwiający zrozumienie sztuki kulinarnej od podszewki, a także zachęcający do własnych poszukiwań.
Autorka z lekkością porusza się po świecie łączenia smaków i przyprawiania potraw, a jej przepisy inspirują do kreatywnej zabawy w kuchni.
W "Sztuce gotowania" połączyła potężną dawkę informacji z zabawnymi anegdotami, osobistymi historiami, ciekawostkami, recenzjami i cytatami, co sprawia, że poradnik jest nie tylko bogatym kompendium wiedzy kulinarnej, ale również porywającą lekturą.
Jeśli lubicie gotować i chętnie sięgacie po wszelkiego rodzaju książki kulinarne, to jak najbardziej warto się zaopatrzyć w tą nowość wydawnictwa Buchmann. Polecam.
Chetnie zaopatrzylabym sie w taka ksiazke :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy zawarte w książce wydają się być interesujące. Dobra recenzja :)
OdpowiedzUsuń