czwartek, 13 czerwca 2019

"Sztuka gotowania" Niki Segnit

Niki Segnit zasłynęła jakiś czas temu ze swojej książki kulinarnej pt. "Leksykon smaków", która stała się światowym bestsellerem i została okrzyknięta arcydziełem wśród książek o gotowaniu, sama również miałam okazję zapoznać się z tą publikacją dotyczącą łączenia różnych, czasami nietypowych smaków i do dziś bardzo chętnie z niej korzystam.
Aktualnie autorka wydała kolejną ciekawą pozycję, która z pewnością przypadnie do gustu każdej pani domu i osobom lubiącym gotować lub pragnącym się tego nauczyć. Książka nosi tytuł "Sztuka gotowania" i jest bardzo inspirującym poradnikiem kulinarnym, z którego można zaczerpnąć ogromną ilość wiedzy na temat przyrządzania podstawowych potraw bez odmierzonych porcji i ustalonych połączeń.

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne

"Sztuka gotowania" Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann, książka kulinarna, poradnik, kuchnia, gotowanie, recenzja książki, nowość wydawnicza, przepisy kulinarne


Opis szczegółowy:

Tytuł: "Sztuka gotowania"
Autor: Niki Segnit 
Wydawnictwo: Buchmann 
Oprawa: twarda 
Ilość stron: 624
Format: 16 x 23,5 cm 
Rok wydania: 2019 r. 
Cena: 69,99 zł 


W "Sztuce gotowania" autorka zabiera nas w podróż po świecie smaków i aromatów, zachęca do eksperymentowania i bawienia się smakami, a także odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.
Poradnik podzielony jest na 12 rozdziałów, z których każdy obejmuje podstawową kategorię kulinarną jak "Sosy", "Czekolada", czy "Wywary, zupy i potrawki", ogółem w publikacji znajduje się aż 77 przepisów na standardowe dania, których przyswojenie pozwoli na późniejszą improwizację w kuchni bez ustalonych z góry miarek i połączeń smakowych.
Książka jest gruba, oprawiona twardą i solidną oprawką, zawiera sporą dawkę wiedzy kulinarnej i jest w niej naprawdę dużo czytania. Każdy przepis jest szczegółowo omówiony i zawiera dodatkowe wskazówki z możliwościami urozmaicenia danej potrawy, a na samym końcu znajduje się indeks ze wszystkimi potrawami oraz poszczególnymi składnikami zawartymi w przepisach. 
Z publikacji dowiemy się m.in. jak przyrządzić podpłomyki, brioszki, polentę, rosół pot au feu, sorbet truskawkowy, panna cotę , makaron, różne rodzaje ciast i deserów i wiele innych dań oraz ich odmian i wariacji smakowych.

Książka jest bardzo pomocna przy opracowywaniu własnych receptur, zdecydowanie warto ją polecić kreatywnym kucharzom i wszystkim osobom, które chcą się nauczyć sztuki kulinarnej oraz lubią gotować, a także eksperymentować w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki i przyswoić kilka reguł, by stać się kuchennym maestro i zaprzestać sztywnego trzymania się przepisów. Poradnik napisany jest swobodnym stylem, w sposób przystępny, ułatwiający zrozumienie sztuki kulinarnej od podszewki, a także zachęcający do własnych poszukiwań. 
Autorka z lekkością porusza się po świecie łączenia smaków i przyprawiania potraw, a jej przepisy inspirują do kreatywnej zabawy w kuchni. 
W "Sztuce gotowania" połączyła potężną dawkę informacji z zabawnymi anegdotami, osobistymi historiami, ciekawostkami, recenzjami i cytatami, co sprawia, że poradnik jest nie tylko bogatym kompendium wiedzy kulinarnej, ale również porywającą lekturą. 
Jeśli lubicie gotować i chętnie sięgacie po wszelkiego rodzaju książki kulinarne, to jak najbardziej warto się zaopatrzyć w tą nowość wydawnictwa Buchmann. Polecam.




2 komentarze:

  1. Chetnie zaopatrzylabym sie w taka ksiazke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy zawarte w książce wydają się być interesujące. Dobra recenzja :)

    OdpowiedzUsuń