Jeśli interesujecie się trochę kulinariami i przeglądacie przepisy w internecie, to z pewnością zauważyliście już popularne w ostatnim czasie "smoothie bowl", czyli desery lub śniadania w miskach będące połączeniem bakalii, płatków owsianych lub kasz, owoców i jakiegoś sosu na słodko przypominającego koktajl. Jednak tego typu jedzenie w miskach nie dotyczy tylko słodkich dań deserowo-śniadaniowych, równie popularnym trendem kulinarnym staje się jedzenie w miskach podawane na obiad czy kolację, stanowi ono mieszankę różnych pożywnych produktów, kasz, warzyw, ziół, orzechów i nasion, jajek, ryb i mięs według uznania, z dodatkiem wywaru lub kremu/sosu. Tego typu jedzenie jest znane w krajach azjatyckich, cieszy się ono także dużą popularnością wśród wegan i wegetarian, dlatego, że pozwala na zachowanie zdrowej, zbilansowanej diety dzięki zawartości wielu składników odżywczych w jednym posiłku.
Bowl Food można podzielić na dwie kategorie: na mokro i na sucho, to pierwsze przypomina bardziej zupę z dodatkami i jest na bazie płynnych wywarów i kremów, a to drugie jest zbliżone do sałatki, lub drugiego dania jednogarnkowego i najczęściej polewane jest dressingami i sosami typu sos winegret.
Poniżej kilka pomysłów na mieszanki Bowl Food, które można podać zarówno na obiad jak i kolację.
Ryż z kurczakiem
Składniki:
- 100 g ugotowanego ryżu
- 100 g upieczonego kabaczka
- 50 g fileta z kurczaka pokrojonego, przyprawionego i usmażonego według uznania
- garść brokułów ugotowanych na parze
- garść świeżej bazylii
- garść orzeszków pinii
Sos pesto bazyliowy:
- garść świeżej bazylii
- garść orzeszków pinii
- 1 łyżka startego sera parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Składniki na pesto zmiksuj na jednolitą masę. Pozostałe składniki ułóż na misce/talerzu obiadowym, zaczynając od ryżu, następnie brokuły i kabaczek, kurczak, bazylia, orzeszki, a na wierzch sos.
Ryż z serem feta
Składniki:
- 100 g brązowego, ugotowanego ryżu
- 100 g ugotowanej fasolki mung
- 50 g sera feta
- garść upieczonych różyczek kalafiora
- garść pestek granatu
- garść świeżego estragonu
Dressing:
- 1 łyżka oliwy
-1 łyżka pasty tahini
- sól, pieprz
Składniki ułóż na misce/talerzu zaczynając od ryżu, a wierzch polej sosem.
Makrela ze słodkim ziemniakiem
Składniki:
- 50 g wędzonej makreli
- garść jarmużu ugotowanego na parze
- 1/2 małej, czerwonej cebuli, upieczonej
- 1/4 słodkiego ziemniaka, spiralizowanego i upieczonego
- garść świeżego koperku
Krem
- 1 łyżka mielonej papryki
- 200 ml lekko podgrzanej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Składniki na krem dokładnie wymieszaj i przełóż do miski, następnie dodaj warzywa i makrelę, całość posypując posiekanym koperkiem.
Jajko w wywarze z kurkumy
Składniki:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/4 małego pasternaka, wstążki
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plastry
- 50 g świeżego groszku, ugotowanego na parze
- szczypta kiełków z rzodkiewki
- szczypta czarnego sezamu
Wywar:
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 250 ml podgrzanego mleka kokosowego
- 250 ml gorącej wody
- sól, pieprz
Składniki wywaru połączyć, by powstał jednolity płyn. Przelać do miski jedną porcję i dodać pozostałe składniki.
Tuńczyk z kaszą jaglaną
Składniki:
- 50 g tuńczyka z puszki
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- garść cykorii radicchio
- 1/4 czerwonej cebuli, cienko krojonej
- garść pestek dyni, uprażonych
- garść świeżej natki pietruszki
Sos
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Składniki na sos wymieszaj. Pozostałe składniki przełóż do miski lub na talerz, zaczynając od kaszy, wierzch posyp posiekaną pietruszką i polej sosem.
Przeczytaj też:
Bardzo ciekawe propozycje na pyszności
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym tego tuńczyka z kaszą jaglaną mniam:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na jajo w wywarze z kurkumy brzmi intrygująco, mamie go pokażę ona bardzo lubi jajka jeść.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w 2019 roku
Dziękuję! Również życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)
UsuńBardzo ciekawe propozycje ;-) Na pewno trzeba będzie je przetestować, bo sam pomysł z bowl food jest strzałem w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuń