Sałatka z makaronem i pietruszką
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego makaronu typu gwiazdki
- 1/2 puszki konserwowej kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Do przestudzonego makaronu dodajemy kukurydzę, fasolkę, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i drobno posiekaną cebulę. Łączymy jogurt z majonezem i przyprawiamy do smaku. Sałatkę mieszamy z sosem i posypujemy zieloną pietruszką.
Sałatka z makaronem i brokułami
Składniki:
- Pół paczki ugotowanego al dente makaronu świderki (może być kolorowy)
- 2-3 pomidory
- 10 dag sera rokpol
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- pół paczki mrożonych brokułów lub 1 mała główka
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz do smaku
Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i kukurydzę. Brokuły zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i gotujemy 5-10 minut, odcedzamy, studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Ser rozcieramy z jogurtem, z dodatkiem przypraw. Zalewamy sosem sałatkę i mieszamy.
Makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 1/2 paczki makaronu świderki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 ser typu camembert lub pleśniowy
- natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, 1/2 szklani wody i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Całość dusimy około 15 minut, aż szpinak będzie gotowy, a nadmiar płynu odparuje.
Na odcedzony makaron wykładamy szpinak w sosie śmietanowym i dodajemy starty lub pokrojony ser, mieszamy i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Do smaku można doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti z warzywami
Składniki:
- 1/2 paczki makaronu spaghetti
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie suszone lub świeże według uznania
- sól, pieprz, mielona papryka
- ocet balsamiczny
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Bakłażana również kroimy w kostkę. Na rozgrzaną na patelni oliwę (ok. 3-4 łyżki) wrzucamy bakłażana, podsmażamy, mieszając, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, pomidory i dusimy przez 10-15 minut z dodatkiem ziół i pozostałych przypraw. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, nakładamy na talerze, a na wierzch dajemy przygotowane warzywa. Dodatkowo całość można skropić octem balsamicznym.
Makaron z cukinią i z pieczarkami
Składniki:
- Pół paczki makaronu świderki
- 300 g pieczarek
- 1 cukinia
- 50 g parmezanu
- zioła prowansalskie
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- odrobina nasion słonecznika
Makaron ugotować al dente. Cukinie i pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić i dodać pieczarki z cukinią. Całość podsmażyć z ziołami i wymieszać z makaronem, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem i nasionami słonecznika.
Makaron z pieczarkami marynowanymi
Składniki:
- Pół paczki makaronu świderki
- pół słoika marynowanych pieczarek
- pół słoika papryki konserwowej
- pół puszki kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente. Pieczarki i paprykę pokroić, dodać do makaronu razem z kukurydzą i przyprawami. Na koniec wymieszać z majonezem, lub majonezem połączonym z jogurtem.
Sałatka wiosenna z makaronem i sałatą
Składniki:
- 250-300 g gram makaronu kokardki
- główka sałaty lodowej
- 2 ogórki konserwowe
- 2 pomidory
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- pół puszki groszku konserwowego
- pęczek szczypiorku
- pół słoiczka pieczarek konserwowych
- oliwa
- sól, pieprz
Makaron ugotować. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Sałatę porwać na małe kawałki. Pęczek szczypiorku drobno posiekać. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić i wymieszać z odrobiną oliwy.
Zobacz też:
Kilka pomysłów na pasty kanapkowe
Wiosenne sałatki - mix przepisów!
Z czym mieszać ziemniaki?
Pożywne obiady za 5 zł
Modyfikacja diety, czyli przerzucam się na kasze
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Yum! I must try this.... kisses
OdpowiedzUsuńhttps://iamioannes.blogspot.com/
Uwielbiam takie sałatki, dzięki za przepisy :)
OdpowiedzUsuńThanks for the recipes. :)
OdpowiedzUsuńNew post: https://andjelina-svastara.blogspot.com/2019/11/yes-smile-ocekujes-jedan-poklon-dobijes.html
Ostatnio coraz częściej robię sałatki z makaronem, tyle że w 2 wersjach, dla mojej drugiej połówki musi być z jakimś mięsem :P
OdpowiedzUsuńFajne sałtki, i ze dwie na pewno zrobię :) Ja jakoś do kaszy nie mogę się przekonać :) Lubię tylko bulgur ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam makaron i mogła bym jesć go w każdej podanej postaci, najbardziej z warzywami, ale z mięsem też zjem. Dlatego często szukam takich przepisów na blogach jak ten i potem eksperymentuje w kuchni :) i zawsze wyśmienicie mi wychodzą dania.
OdpowiedzUsuń