wtorek, 19 maja 2015

Masła orzechowe marki Primavika

Firma Primavika jest producentem zdrowych wegetariańskich i ekologicznych produktów, wytwarzanych z surowców z rodzimych i sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie.
Produkty wytwarzane są bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i bez glutaminianu sodu.
W bogatej ofercie firmy znaleźć możemy dania obiadowe, desery, pasty i pasztety, masła, ketchupy i musztardy. Wszystkie produkty firmy ze szczegółowym opisem znajdziecie TUTAJ, a dziś zaprezentuję przepyszne masła orzechowe, które mam możliwość wypróbować.


Do przetestowania otrzymałam masła orzechowe w dwóch wariantach smakowych:
- Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi
- Masło orzechowe kakaowe



Oba produkty znajdują się w takich samych szklanych słoiczkach, typowych dla tego typu kremów/maseł. Zabezpieczone są papierowym wieczkiem i zakręcane czerwoną, plastikową zakrętką. Wydobycie produktu jest proste, bezproblemowe, słoiczki są poręczne. Na słoiczkach znajduje się etykieta, na której umieszczony jest skład, wartość odżywcza, oraz mały, łysy chłopczyk w przykrótkawej koszulce, co bardzo mnie rozbawiło :D. Taka szata graficzna na pewno jest bardzo przyjazna dzieciom, a produkty jak najbardziej mogą być przeznaczone dla tej grupy wiekowej, a nawet powinny, ponieważ są smaczne i zdrowe :).


Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi 








Opis produktu:
Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu oraz ma pozytywne działanie na układ nerwowy (koi nerwy i łagodzi stres). Wpływa też dobroczynnie na wygląd skóry i włosów. Ponadto orzechy są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu). Kolejnym atutem masła orzechowego jest duża zawartość białka, które jest jednym z najbardziej wartościowych białek roślinnych. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom jest polecane wielu osobom, a zwłaszcza:
– wegetarianom, bo zawiera duże ilości białek
– sportowcom, gdyż orzechy ziemne zawierają argininę (aminokwas), która zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku i jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie tłuszczu
– dzieciom, które lubią słodkie przekąski
Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi smakuje wybornie i wyjątkowo na pełnoziarnistej kanapce nawet bez żadnych dodatków. Z pewnością urozmaici poranną jaglankę czy owsiankę. Nada niepowtarzalny smak domowym kruchym ciasteczkom i sprawi miłą niespodziankę w szkolnym śniadaniu.


Skład:




Cena: ok 10 zł / 350 g, do kupienia w sklepach Alma, Piotr i Paweł, Real, Stokrotka, a także w sklepie partnerskim online TUTAJ



Masło orzechowe kakaowe 







Opis produktu:
Masło orzechowe kakaowe jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. W swoim składzie zawiera orzechy arachidowe oraz kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu oraz ma pozytywne działanie na układ nerwowy (koi nerwy i łagodzi stres). Wpływa też dobroczynnie na wygląd skóry i włosów. Ponadto orzechy są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu). Kolejnym atutem masła orzechowego jest duża zawartość białka, które jest jednym z najbardziej wartościowych białek roślinnych. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom jest polecane wielu osobom, a zwłaszcza:
– wegetarianom, bo zawiera duże ilości białek
– sportowcom, gdyż orzechy ziemne zawierają argininę (aminokwas), która zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku i jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie tłuszczu
– dzieciom, które uwielbiają słodkie przekąski.
Masło orzechowe kakaowe jest doskonałe do kanapek, wafli ryżowych lub kukurydzianych, szczególnie w towarzystwie dobrej wiśniowej lub jagodowej konfitury. Swym wyjątkowym smakiem i aromatem wzbogaci kremy do ciast, i ciasteczek, a domowe muffinki z jego dodatkiem będą prawdziwym rarytasem.


Skład:



Cena: Podobnie jak poprzednik kosztuje ok. 10 zł / 350 g, do kupienia w sklepach Alma, Piotr i Paweł, Real, Stokrotka oraz w sklepie partnerskim online >>KLIK<<








Kilka słów ode mnie: Oba produkty są bardzo smaczne, polubił je mój synek, ale również pozostałym domownikom bardzo zasmakowały . 
Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi ma konsystencję bardziej gęstą, zbitą od masła orzechowego kakaowego. Jednak zarówno jeden jak i drugi produkt dobrze się rozsmarowuje i nie ma żadnego problemu z wydobyciem ich ze słoiczka. 
W maśle z wiórkami wyraźnie wyczuwalny jest smak i zapach orzechów, a także wiórków kokosowych. Smak typowo orzechowy, lekko słodkawy, który potem zamienia się w delikatnie słony.
Masło kakaowe ma konsystencję gładką, kremowo-jogurtową, nic nie chrupie nam między zębami :) i wyraźnie wyczuwalny jest zapach i smak kakao. Mam wrażenie, że to masło jest bardziej słodkie od poprzednika, aczkolwiek nie jest to duża różnica. Na koniec podobnie można w nim wyczuć lekko słonawy posmak. 
Oba produkty są doskonałym zamiennikiem słodkich, czekoladowych kremów, możemy nimi smarować kanapki, dodawać je do ciasteczek i innych potraw, według uznania. 
Ze względu na swoje zdrowotne właściwości produkty są idealną przekąską dla dzieci, wegetarian, osób żyjących w stresie i tych z obniżoną odpornością organizmu. Warto zwrócić uwagę na to iż orzechy wpływają korzystnie na pracę mózgu, uspokajają nerwy i łagodzą stres. 
W ofercie firmy można znaleźć jeszcze inne rodzaje tych maseł, jak: masło orzechowe bez soli i cukru, masło orzechowe piegowate czy masło orzechowe naturalne. Zachęcam do zapoznania się z ofertą maseł jakie Primavika oferuje >>KLIK<<,  gdyż warto je wypróbować :). 




Facebook

28 komentarzy:

  1. uwielbiam masła orzechowe:) ale z reguły robie je sama;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubię maseł orzechowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja uwielbiam masło orzechowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło orzechowe bardzo lubię i najchętniej jem wersję domową. Nadal jest kaloryczna, ale przynajmniej nie ma dodatkowych ulepszaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś dostałam masło orzechowe z niemiec, świetne było :) Ja to lubię takie rzeczy :D To z wiórkami musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleee pychota, to z wiórkami mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe to masło z wiórkami kokosowymi,pierwsze widzę;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham masła orzechowe ! :) Muszę przyznać że te wyglądają cudownie! Jednak.. Skład.. :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam masła orzechowe, tych jeszcze nie miałam okazji próbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. W pierwszej chwili jak zaczęłam czytać, nie wiem dlaczego byłam przekonana, że to recenzja masła do ciała ;) Ja nie przepadam za słodkimi masłami do chleba. Jak już to tylko dżem i to sporadycznie, jednak jestem bardziej serowa ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja od masła orzechowego trzymam się z daleka! gdy mam je w domu wyjadam łyżkami

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie, szata graficzna przecudowna hihihi :D :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielka szkoda, że mają cukier w składzie :( Diabetycy mogą obejść się smakiem. Jak do tej pory znalazłam tylko jedną firmę, która robi masło orzechowe bez cukru, a szkoda ze nie ma ich więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co widzę firma Primavika też ma w swojej ofercie jedno masło bez soli i cukru, tutaj:

      http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/

      Usuń
    2. jadłam! ale nie mogłam go przejeść xDD musiałam go doprawiać, ale to w sumie dobre rozwiązanie dla niektórych ^^

      co za geniusz z Cb! te zdjęcia na tle takich pięknych krajobrazów <3 jeszcze tego nie widziałam! świetne! mogę tylko pozazdrościć tego patentu, bo ja bym mogła jedynie na tle starej fabryki xD

      Usuń
  14. Uwielbiam masła orzechowe! :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakoś nie jestem przekonana :D Wolę nutelle ;p :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie próbowałam masła orzechowego, haha! :D Tylko produkty o jego smaku - zazwyczaj w słodyczach lub koktajlach. :-) Jako, że lubię Primavikę to pewnie jakbym miała kupić to skusiłabym się własnie na któryś od tego producenta. :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja od masełek wolę oleje: kokosowe, orzechowe, dodaję do sałatek na zimno. Fajnie poprawia smak:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie wcinamy masło orzechowe innej marki, czasami kupujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za takimi specyfikami.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ja uwielbiam masło orzechowe <3 Aż narobiłaś mi teraz apetytu, chyba pobiegnę do sklepu!
    www.nataliamajmonroe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Masło orzechowe b lubię, chyba nawet je miałam;)

    OdpowiedzUsuń
  22. nie przepadam za maslem orzechowym,dla mnie jest mdle :p

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubimy dodawać to bez soli i cukru do wypieków :D Świetnie się sprawdza :D

    OdpowiedzUsuń
  24. a ja tam wole takie wlasnej roboty :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wolę zwykłe masło orzechowe chociaż nie jadłąm nigdy smakowego ;p

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie spotkałam w sklepie tych wariantów masła orzechowego Primavika :o jadłam jedynie zwykłe ;)

    OdpowiedzUsuń