Do mojego dania wykorzystałam makaron rurki, tuńczyka w oleju i oliwki zielone z nadzieniem anchois, całość przyprawiłam solą, pieprzem i wyżej wspomnianymi przyprawami. Chyba nie muszę tu podawać jakiegoś szczegółowego przepisu, po prostu wystarczy ugotować makaron i wszystko wymieszać :).
a tak prezentuje się gotowe danie
A teraz kilka słów o ziołach
Zioła Prowansalskie
Opis:
Zioła prowansalskie - są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. Nadaje potrawom niesamowity smak i aromat. Zioła wyróżniają się lekko gorzkawą nutą w smaku i silnie orzeźwiającym aromatem. To kuchnia francuska wprowadziła zioła prowansalskie do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła je na całym świecie. Nazwa mieszanki "zioła prowansalskie" wywodzi się od nazwy jednego z francuskich regionów - Prowansji. Właśnie na tych terenach rosną najbardziej aromatyczne zioła. Skład: oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, tymianek, majeranek, szałwia.
Zastosowanie: zioła prowansalskie stosowane są do zup, pizzy, zapiekanek, jajecznicy, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj, ziemniaków oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej, ponieważ swoim intensywnym aromatem i smakiem pozbawiają potrawy mdłego smaku. Zioła prowansalskie można stosować w trakcie i pod koniec gotowania.
Właściwości: zioła prowansalskie zawierają duże ilości substancji czynnych: olejki lotne, garbniki i gorycze przez co charakteryzują się wspaniałymi właściwościami, takimi jak: wspomaganie apetytu, wspomaganie przemiany materii, przyspieszanie trawienia i łagodzenie dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
Cena: 1.30 zł / 10 g, można je kupić w sklepie Kociołek Smaków TUTAJ
Kilka słów ode mnie: Zioła Prowansalskie, podobnie jak wiele innych przypraw z Kociołka Smaków, zapakowane są w foliową torebeczkę z dołączoną tekturową kartką, na której znajduje się szczegółowy opis.
Ziołami można przyprawiać wiele potraw np. zupy, sosy, sałatki, mięsa, ryby, potrawy z grilla, farsze czy makarony (jak ja to robię :) ). Produkt można stosować w diecie bezsolnej, ale nie zamierzam na taką dietę przechodzić, bo uwielbiam sól :).
Mieszanka jest bardzo aromatyczna, urozmaica smak i zapach potraw, a zioła mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Oprócz mieszanek, w sklepie można znaleźć pojedyncze zioła jak Tymianek, Bazylię, Estragon i inne zioła, z których można zrobić własne mieszanki według gustu. Polecam.
Facebook
mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zioła prowansalskie ;) Dodaję je do wszystkiego, aż do znudzenia :D
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie przepadałam za ziołami, ale zaczynam się do nich przekonywać.
OdpowiedzUsuńLubię zioła prowansalskie chociaż preferuję chyba bardziej chociażby bazylię czy oregano. :P
OdpowiedzUsuńja zioła prowansalskie raczej po macoszemu nie wiem czemu w kuchni traktuję, za to kumpel bardzo je lubi....
OdpowiedzUsuńja używam bardzo dużo ziół i przypraw w swoich daniach :)
OdpowiedzUsuńojć teraz jestem głodna :) zioła uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZioła królują w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńwszystkie ziołą porwałabym :) Moja ulubiona to czosnek granulowany, cebula, kozieradka, i zdecydowanie na piedestale czubrica :D Pachnie jak mięcho, zawsze jak nawet gotuje jakieś warzywa z nią wszyscy pytają się co gotuję mięsnego xDD
OdpowiedzUsuńO to teraz można gotować ciekawe dania z tymi ziołami
OdpowiedzUsuńuwielbiam te ziółka są niezwykłe:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, uwielbiamy takie ziółka:)
OdpowiedzUsuńMniam, prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zioła i naturalne przyprawy, codziennie używam ich w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuń