Opis produktu:
Kawa "Oczyszczająca" z Karpackim Żeń-szeniem
Naukowcy z wielu renomowanych placówek badawczych potwierdzili następujące właściwości poszczególnych składników tego preparatu:
Ziarno jęczmienia
Jęczmień odżywia organizm, ale może też stymulować odchudzanie, bo zmniejsza apetyt i jednocześnie „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje, oczyszczając jelito grube. Preparaty jęczmienia wspomagają leczenie wrzodów żołądka, chronią wątrobę, stabilizują pracę serca i wyrównują ciśnienie krwi, neutralizują rakotwórcze komórki, łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Podawany jest chorym z biegunką, problemami trawiennymi, zaburzeniami jelitowymi.
Naukowcy z Wydziału Badań nad Zbożem Departamentu Rolnictwa USA w Madison dowiedli, że jęczmień hamuje syntezę cholesterolu uszkadzającego naczynia w wątrobie, a badania Uniwersytetu Stanu Montana zaowocowały powstaniem nowego leku, podawanego w USA między innymi pacjentom po operacji bajpasów. Naukowcy z Izraela zalecają wykorzystanie przetworów z jęczmienia przy leczeniu zaparć.
Furorę robi ostatnio młody jęczmień, który odmładza! Ostatnio odkryto w nim przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki zatruwające organizm i przyśpieszające proces starzenia, czyniąc to znacznie skuteczniej niż witamina E, nazywana witaminą młodości.Preparaty z jęczmienia przyśpieszają także gojenie ran, chronią przed stanami zapalnymi i infekcjami, wspomagają leczenie niektórych chorób krwi, dotleniają organizm, działają bakteriobójczo.
Korzeń cykorii
Do dzisiaj wyizolowano już ponad 100 różnych substancji zawartych w poszczególnych częściach tej rośliny. Najbogatsze jednak są jej korzenie. Wyciągi z korzenia cykorii działają żółciotwórczo, żółciopędnie, moczopędnie, trawiennie, prebiotycznie oraz hipoglikemicznie. Wiele badań renomowanych ośrodków naukowych potwierdza, ze preparaty z cykoriiprzydają się do leczenia cukrzycy, zaburzeń przemiany materii oraz do odbudowy mikroflory przewodu pokarmowego. Cykoria zapobiega też zaparciom i łagodzi objawy zatruć metabolicznych, nasilając detoksykację. Odwar z korzenia działa łagodząco i nawilżająco na skórę i błony śluzowej. Rozdrobniony i uprażony korzeń zalecany jest do leczeniadyskinezy dróg żółciowych, profilaktyki i łagodzenia kamicy żółciowej. Ponadto intrakt z korzenia, służy do kuracji odtruwających i regenerujących wątrobę.
Zaskakujące właściwości zdrowotne ma inulina - rozpuszczalny błonnik pokarmowy z korzenia cykorii. Liczne badania naukowe potwierdzają, że inulina:
- pomaga w przywróceniu i utrzymaniu przyjaznej flory bakteryjnej,
- sprzyja regulacji metabolizmu tłuszczów i cholesterolu,
- wspomaga profilaktykę chorób nowotworowych,
- wspiera system odpornościowy i enzymatyczny,
- zwiększa przyswajalność niezbędnych minerałów,
- obniża kaloryczność wielu potraw jako zamiennik cukru i tłuszczu.
Badania prozdrowotnych właściwości cykorii wciąż trwają. W 2010 roku opublikowano wyniki badania z zastosowaniem wzrastających dawek ekstraktu Cykorii u chorych z zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi stawów kolanowych lub biodrowych.Efekt przeciwbólowy wystąpił u ponad 70 proc. pacjentów.
Różeniec Górski
zwany karpackim żeń-szeniem, bo także jest adaptogenem, czyli rośliną o wyjątkowo dobroczynnym, tonizującym wpływie na funkcjonowanie organizmu.
leczy i chroni:
- poprawia witalność i odporność,
- zwalcza depresję i ogranicza skutki stresów,
- oczyszcza organizm, usuwa wolne rodniki,
- przeciwdziała nowotworom,
- wzmacnia pamięć i zdolność koncentracji;
- poprawia refleks - przyspiesza czas reakcji;
- opóźnia procesy starzenia;
- zwiększa zdolności regeneracyjne organizmu;
- wpływa na zwiększenie potencji;
- pomaga poprawić sprawność fizyczną
pobudza i wzmacnia:
Już setki lat temu interesowali się nim Wikingowie, a cesarze Chin słali ekspedycje po „złotu korzeń”, który – jak potwierdziła współczesna nauka - zawiera ogromną ilość substancji czynnych o działaniu pobudzającym, podnoszącym sprawność organizmu i wzmacniającym. Od 1960 r, do dziś opublikowano 180 wyników badań dowodzących właściwości leczniczych różeńca, a także jego wpływu na przemęczony organizm. Zaskakująco dobre wyniki przyniosły zwłaszcza badania prowadzone na grupie lekarzy pracujących na dyżurach nocnych
Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki do herbaty na 150 ml gorącej wody lub mleka, cukier do smaku.
Może być stosowana jako składnik napojów typu Cappuccino itp.
Skład: ziarno jęczmienia 85%, korzeń cykorii 14,7%, korzeń żeńszenia 0,3%
Cena: ok. 5 zł / 100 g
Kilka słów ode mnie: Kawa, podobnie jak jej poprzedniczka opisywana TUTAJ, znajduje się w foliowej torebce typowej dla kaw. Opakowanie ma ładną szatę graficzną w niebieskich odcieniach, z tyłu znajdziemy szczegółowy opis właściwości produktu.
Jest to kolejna kawa dla osób dbających o zdrowie, jednym z jej składników jest Karpacki Żeń-szeń, czyli Różeniec Górski posiadający wiele właściwości zdrowotnych.
Różeniec jest ziołem wspierającym organizm w walce ze stresem, z psychicznym zmęczeniem, zwiększającym energię, a także oczyszczającym organizm. Z pewnością można go polecić osobom mającym skłonności do depresji, wyczerpanym fizycznie i psychicznie, pozbawionym siły i energii.
Kawę zbożową mogą stosować dorośli i dzieci, ludzie chorzy i kobiety w ciąży, gdyż jest to kawa bezkofeinowa, naturalna, bez dodatku GMO.
Można ją przyrządzać z dodatkiem mleka, lub innymi dodatkami według uznania, z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę, dla osób które nie mogą spożywać kofeiny.
Smak i aromat kawy jest typowy dla kaw zbożowych, przyjemny, delikatny, na górze tworzy się lekka pianka.
Podsumowując, jest to kolejna smaczna i zdrowa, warta polecenia kawa zbożowa.
Facebook
mnie się zawsze wydawało że kawy zbożowe same w sobie są oczyszczające. z pewnością taka by mi się aktualnie zdała.
OdpowiedzUsuńMój mąż lubi kawę zbożową.Do tej pory kupowaliśmy Anatola,ale chętnie wypróbujemy i tą kawę.
OdpowiedzUsuńo jeszcze jej nie piłam i nawet w sklepie nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam takiej kawy. Jestem ciekawa czy by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńO kurka idealna <3
OdpowiedzUsuńWolę w południe wypić taką zbożówkę niż zwykła kawę:)
OdpowiedzUsuńNie ma absolutnie nic lepszego niż zbożowa kawa! :-)
OdpowiedzUsuńSama jestem ciekawa, czy by mi podeszła :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawkę zbożową mogę ją pić non stop ;)
OdpowiedzUsuńTyle fantastycznych właściwości, muszę w końcu przełamać moją niechęć do kaw zbożowych :)
OdpowiedzUsuńPiję kawę zbożową zamiast normalnej, bo smakuje o wiele lepiej. Tej marki nigdy nie widziałam, ale jestem bardzo ciekawa ich produktów.
OdpowiedzUsuńChętnie bym się napiła, bo muszę chwilowo odstawić kawę...
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię kawę zbożową, nie obciąża tak wątroby i nie wypłukuje tylu składników mineralnych z organizmu :)
OdpowiedzUsuńkawa zbożowa coś dla mnie <3 Tylko inka i anatol mi się przepiły, o i cykoriowa też... czas rozejrzeć się za czymś w tym stylu :)
OdpowiedzUsuńoj nie dla mnie....
OdpowiedzUsuńZa kawą ogólnie nie przepadam, ale zbożową lubię :) Ja pijam Inkę i najlepiej na mleku, bo lubię takie mleczne smaki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy by mi posmakowała.
OdpowiedzUsuńNadal nas nie przekonuje :) Nie lubimy żadnych smaków kawowych :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kawy zbożowe, zwłaszcza znaną z dzieciństwa Inkę, a ostatnio Anatol.
OdpowiedzUsuń