Wspominałam TUTAJ o kawach marki Galca jakie mam możliwość wypróbować dzięki uprzejmości firmy Polorama.
Na pierwszy ogień poszła kawa zbożowa "Życiodajna" z dodatkiem Echinacei i ekstraktem z cykorii. Echinacea wzmacnia układ odpornościowy, zalecana jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, więc kawa z jej dodatkiem jest idealna na okres jesienno-zimowy.
Opis produktu:
KAWA ZBOŻOWA „ŻYCIODAJNA”
Naukowcy z wielu renomowanych placówek badawczych potwierdzili następujące właściwości poszczególnych składników tego preparatu:
ZIARNO JĘCZMIENIA
Jęczmień odżywia organizm, ale może też stymulować odchudzanie, bo zmniejsza apetyt i jednocześnie „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje, oczyszczając jelito grube. Preparaty jęczmienia wspomagają leczenie wrzodów żołądka, chronią wątrobę, stabilizują pracę serca i wyrównują ciśnienie krwi, neutralizują rakotwórcze komórki, łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Podawany jest chorym z biegunką, problemami trawiennymi, zaburzeniami jelitowymi.
Naukowcy z Wydziału Badań nad Zbożem Departamentu Rolnictwa USA w Madison dowiedli, że jęczmień hamuje syntezę cholesterolu uszkadzającego naczynia w wątrobie, a badania Uniwersytetu Stanu Montana zaowocowały powstaniem nowego leku, podawanego w USA między innymi pacjentom po operacji bajpasów. Naukowcy z Izraela zalecają wykorzystanie przetworów z jęczmienia przy leczeniu zaparć.
Furorę robi ostatnio młody jęczmień, który odmładza! Ostatnio odkryto w nim przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki zatruwające organizm i przyśpieszające proces starzenia, czyniąc to znacznie skuteczniej niż witamina E, nazywana witaminą młodości.Preparaty z jęczmienia przyśpieszają także gojenie ran, chronią przed stanami zapalnymi i infekcjami, wspomagają leczenie niektórych chorób krwi, dotleniają organizm, działają bakteriobójczo.
KORZEŃ CYKORII
Zaskakujące właściwości zdrowotne ma inulina - rozpuszczalny błonnik pokarmowy z korzenia cykorii. Liczne badania naukowe potwierdzają, że inulina:
- pomaga w przywróceniu i utrzymaniu przyjaznej flory bakteryjnej,
- sprzyja regulacji metabolizmu tłuszczów i cholesterolu,
- wspomaga profilaktykę chorób nowotworowych,
- wspiera system odpornościowy i enzymatyczny,
- zwiększa przyswajalność niezbędnych minerałów,
- obniża kaloryczność wielu potraw jako zamiennik cukru i tłuszczu.
Badania prozdrowotnych właściwości cykorii wciąż trwają. W 2010 roku opublikowano wyniki badania z zastosowaniem wzrastających dawek ekstraktu Cykorii u chorych z zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi stawów kolanowych lub biodrowych.Efekt przeciwbólowy wystąpił u ponad 70 proc. pacjentów.
ECHINACEA (JEŻÓWKA)
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne;
- przeciwbólowe i rozkurczowe;
- przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
Echinacea REGENERUJE organizm po chorobie, ZAPOBIEGA jej nawrotom oraz LECZY:
- zakażenia dróg moczowych,
- infekcje ucha
- grzybice
- zapalenie zatok
- katar sienny.
Sposoby przygotowania: 1-2 łyżeczki do herbaty na 150 ml gorącej wody lub mleka, cukier do smaku
Skład: ziarno jęczmienia 80%, korzeń cykorii 19,95%, część nadziemna Echinacei 0,05 %
Cena: ok. 5 zł / 100 g, można ją kupić np. TUTAJ
Kilka słów ode mnie: Kawa zapakowana jest w foliową torebkę typową dla tego typu produktów. Na opakowaniu znajdziemy szczegółowy opis ze zdrowotnymi właściwościami dodatków zawartych w kawie.
Kawa zbożowa jest oczywiście kawą bezkofeinową, mogą ją pić dorośli i dzieci, moje dziecko uwielbia takie kawy, więc produkt idealny dla niego :). To co wyróżnia kawę marki Galca spośród innych tego typu produktów na rynku, to zawartość dodatków o właściwościach zdrowotnych. W tym przypadku jest to przede wszystkim popularna Echinacea, jak również korzeń cykorii. Składniki zawarte w kawie wzmacniają odporność organizmu, Echinacea ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne, świetnie sprawdza się jako lek na infekcje, przeziębienia i stany zapalne.
Kawa ma smak zbliżony do popularnej kiedyś kawy Inki, jednak bardziej subtelny i delikatny, na wierzchu tworzy się pyszna, lekka pianka. Napój można przyrządzać w gorącej wodzie lub w mleku i z różnymi dodatkami według uznania. Mojemu dziecku przygotowuję kawę z mlekiem, żeby miała jeszcze więcej właściwości odżywczych, a sobie przygotowuję ją z różnymi dodatkami np. przyprawą korzenną do kawy czy "garam masala".
Taka kawa to smaczny i pożywny napój zdrowotny, bez zawartości GMO, idealny dla dzieci i dla wszystkich wielbicieli kawy zbożowej, a także dla osób dbających o zdrowie. Polecam.
Facebook
Moja córeczka bardzo lubi.
OdpowiedzUsuńnie lubię kawy zbożowej od dziecka :)
OdpowiedzUsuńKawa dla zdrowia, no proszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę zbożową chociaż ja piję tradycyjną inkę. :-) Ta jednak sprawia wrażenie naprawdę przyjemnej!
OdpowiedzUsuńa ja musze przyznać,że to bardzo dobra kawa zbożowa!miałm okazję spróbowac i mam ochotę na zakupienie kolejnej paczuszki.polecam.
OdpowiedzUsuńKawę zbożową pijam od czasu do czasu, zazwyczaj Inkę :-) Buziaki
OdpowiedzUsuńhttp://nataliazarzycka.blogspot.com/2015/11/shein-choies.html
Szczerze mówiąc kawy zbożowe to jakoś nie moja bajka :)
OdpowiedzUsuńznamy::)
OdpowiedzUsuńNie pijamy w ogóle kawy, żadnej :P
OdpowiedzUsuńJa nie lubię kawy. Zapach bardzo mi się podoba, smak dużo mniej. :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKawa zbożowa mniam mniam .
OdpowiedzUsuńooo nowa sceneria ^^ Podoba mi się :D Za kawą nie przepadam, ale za tymi zbożowymi już tak, popiłabym ^^
OdpowiedzUsuńooo, a ja dawno kawy zbożowej nie piłam, muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńoj jak ja rzadko kawe piję... bardzo rzadko...
OdpowiedzUsuńi w takich momentach jak ten żałuję że mam ekspres do kawy ;) kawę zbożową uwielbiam, ale ma teraz u mnie niezłego rywala. a takich "smakowych" jeszcze nie miałam okazji posmaczyć
OdpowiedzUsuńKawa na chorobę, świetny pomysł. Uwielbiamy smak kawy o poranku;)
OdpowiedzUsuńMój mąż bardzo lubi taką kawę,ja średnio bo w przedszkolu taką nam dawali ciągle i jakiś uraz mi został.
OdpowiedzUsuńNie lubię kawy zbożowej, ale tą bym spróbowała :D Ciekawe czy zasmakowałaby mi :)
OdpowiedzUsuńJa nie znam ale kusiiii!!
OdpowiedzUsuńNie piję zbożowej, ale zapewne zacznę jak zajdę w ciążę :)
OdpowiedzUsuńOstatnio kawę piłam 3 tygodnie temu a zbożową chyba ze 3 miesiące temu :D
OdpowiedzUsuńJako ja dawno nie piłem kawy zbożowej. :o
OdpowiedzUsuń