wtorek, 17 listopada 2015

Kawa zbożowa "Życiodajna" z Echinaceą marki Galca

Wspominałam TUTAJ o kawach marki Galca jakie mam możliwość wypróbować dzięki uprzejmości firmy Polorama.
Na pierwszy ogień poszła kawa zbożowa "Życiodajna" z dodatkiem Echinacei i ekstraktem z cykorii. Echinacea wzmacnia układ odpornościowy, zalecana jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, więc kawa z jej dodatkiem jest idealna na okres jesienno-zimowy.






Opis produktu: 

KAWA ZBOŻOWA „ŻYCIODAJNA”

Naukowcy z wielu renomowanych placówek badawczych potwierdzili następujące właściwości poszczególnych składników tego preparatu:

ZIARNO JĘCZMIENIA

Zawiera witaminy B1, B2, B6, beta karoten, kwas foliowy, potas i wapń który wzmacnia kości, żelazo - przeciwdziała anemii, magnez zapobiegający skurczom mięśni i łagodzi skutki stresów, mangan, który zwiększa odporność organizmu, cynk i krzem odgrywające ogromna rolę przy tworzeniu tkanki łącznej, przy czym ten drugi także wzmacnia włosy i paznokcie. Do tego dochodzi selen chroniący przed wolnymi rodnikami, a zatem zapobiega nowotworom, oraz błonnik, który  reguluje procesy trawienne.
Jęczmień odżywia organizm, ale może też stymulować odchudzanie, bo zmniejsza apetyt i jednocześnie „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje, oczyszczając jelito grube. Preparaty jęczmienia wspomagają leczenie wrzodów żołądka, chronią wątrobę, stabilizują pracę serca i  wyrównują ciśnienie krwi, neutralizują rakotwórcze komórki, łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Podawany jest chorym z biegunką, problemami trawiennymi, zaburzeniami jelitowymi.
Naukowcy z Wydziału Badań nad Zbożem Departamentu Rolnictwa USA w Madison dowiedli, że jęczmień hamuje syntezę cholesterolu uszkadzającego naczynia w wątrobie, a badania Uniwersytetu Stanu Montana zaowocowały powstaniem nowego leku, podawanego w USA między innymi pacjentom po operacji bajpasów. Naukowcy z Izraela  zalecają wykorzystanie przetworów z jęczmienia przy leczeniu zaparć.
Furorę robi ostatnio młody jęczmień, który  odmładza! Ostatnio odkryto w nim przeciwutleniacz  zwalczający wolne rodniki zatruwające organizm i przyśpieszające proces starzenia, czyniąc to znacznie skuteczniej niż witamina E, nazywana witaminą młodości.Preparaty z jęczmienia przyśpieszają także gojenie ran, chronią przed stanami zapalnymi i infekcjami, wspomagają leczenie niektórych chorób krwi, dotleniają organizm, działają bakteriobójczo.

KORZEŃ CYKORII

Do dzisiaj wyizolowano już ponad 100 różnych substancji zawartych w poszczególnych częściach tej rośliny. Najbogatsze jednak są jej korzenie. Wyciągi z korzenia cykorii działają żółciotwórczo, żółciopędnie, moczopędnie, trawiennie, prebiotycznie oraz hipoglikemicznie. Wiele badań renomowanych ośrodków naukowych potwierdza, ze preparaty z cykoriiprzydają się do leczenia cukrzycy, zaburzeń przemiany materii oraz do odbudowy mikroflory przewodu pokarmowego. Cykoria zapobiega też zaparciom i łagodzi objawy zatruć metabolicznych, nasilając detoksykację. Odwar z korzenia działa łagodząco i nawilżająco na skórę i błony śluzowej. Rozdrobniony i uprażony korzeń zalecany jest do leczeniadyskinezy dróg żółciowych, profilaktyki i łagodzenia kamicy żółciowej. Ponadto intrakt z korzenia, służy do kuracji odtruwających i regenerujących wątrobę.
Zaskakujące właściwości zdrowotne ma inulina - rozpuszczalny błonnik pokarmowy z korzenia cykorii. Liczne badania naukowe potwierdzają, że inulina:
  • pomaga w przywróceniu i  utrzymaniu przyjaznej flory bakteryjnej,
  • sprzyja regulacji metabolizmu tłuszczów i cholesterolu,
  • wspomaga profilaktykę chorób nowotworowych,
  • wspiera system odpornościowy i enzymatyczny,
  • zwiększa przyswajalność niezbędnych minerałów,
  • obniża kaloryczność wielu potraw jako zamiennik cukru i tłuszczu.
Ponadto inulina znakomicie wspomaga odchudzanie. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego, zatem jej wartość kaloryczna jest zerowa. Jednocześnie hamuje wchłanianie tłuszczów i cukrów przy niezaburzonym wchłanianiu witamin i składników mineralnych. „Wypełniając” jelita oszukuje receptory głodu, dodatkowo wspierając nieszczęśników na diecie odchudzającej.
Badania prozdrowotnych właściwości cykorii wciąż trwają. W 2010 roku opublikowano wyniki badania z zastosowaniem wzrastających dawek ekstraktu Cykorii u chorych z zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi stawów kolanowych lub biodrowych.Efekt przeciwbólowy wystąpił u ponad 70 proc. pacjentów. 

ECHINACEA (JEŻÓWKA)

- to znany immunostymulator wspomagający układ odpornościowy. Obecnie, gdy wiele antybiotyków przestaje działać, na świecie prowadzone są liczne badania, które już teraz  pozwoliły odkryć lub potwierdzić właściwości echinacei:
  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne;
  • przeciwbólowe i rozkurczowe;
  • przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
W warszawskiej Klinice Neurologii i Epileptologii Szpitala im. prof. Orłowskiego po podaniu preparatów echinacei zaobserwowano całkowite wyleczenie ponad 85% stanów zapalnych!
Echinacea REGENERUJE organizm po chorobie, ZAPOBIEGA jej nawrotom oraz LECZY:
  • zakażenia dróg moczowych,
  • infekcje ucha
  • grzybice
  • zapalenie zatok
  • katar sienny.
Ostatnie badania w Uniwersytet Maryland Medical Center dowodzą, że Echinacea stymuluje białka, które niszczą komórki rakowe. Natomiast naukowcy z Uniwersytetu w Connecticut School of Pharmacy potwierdzili, że stałe przyjmowanie preparatów z Echinacea zmniejsza szanse przeziębienia o około 58% .


Sposoby przygotowania: 1-2 łyżeczki do herbaty na 150 ml gorącej wody lub mleka, cukier do smaku


Skład: ziarno jęczmienia 80%, korzeń cykorii 19,95%, część nadziemna Echinacei 0,05 %


Cena: ok. 5 zł / 100 g, można ją kupić np. TUTAJ


Kilka słów ode mnie: Kawa zapakowana jest w foliową torebkę typową dla tego typu produktów. Na opakowaniu znajdziemy szczegółowy opis ze zdrowotnymi właściwościami dodatków zawartych w kawie. 
Kawa zbożowa jest oczywiście kawą bezkofeinową, mogą ją pić dorośli i dzieci, moje dziecko uwielbia takie kawy, więc produkt idealny dla niego :). To co wyróżnia kawę marki Galca spośród innych tego typu produktów na rynku, to zawartość dodatków o właściwościach zdrowotnych. W tym przypadku jest to przede wszystkim popularna Echinacea, jak również korzeń cykorii. Składniki zawarte w kawie wzmacniają odporność organizmu, Echinacea ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne, świetnie sprawdza się jako lek na infekcje, przeziębienia i stany zapalne. 
Kawa ma smak zbliżony do popularnej kiedyś kawy Inki, jednak bardziej subtelny i delikatny, na wierzchu tworzy się pyszna, lekka pianka. Napój można przyrządzać w gorącej wodzie lub w mleku i z różnymi dodatkami według uznania. Mojemu dziecku przygotowuję kawę z mlekiem, żeby miała jeszcze więcej właściwości odżywczych, a sobie przygotowuję ją z różnymi dodatkami np. przyprawą korzenną do kawy czy "garam masala".
Taka kawa to smaczny i pożywny napój zdrowotny, bez zawartości GMO, idealny dla dzieci i dla wszystkich wielbicieli kawy zbożowej, a także dla osób dbających o zdrowie. Polecam.






Facebook

23 komentarze:

  1. nie lubię kawy zbożowej od dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawę zbożową chociaż ja piję tradycyjną inkę. :-) Ta jednak sprawia wrażenie naprawdę przyjemnej!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja musze przyznać,że to bardzo dobra kawa zbożowa!miałm okazję spróbowac i mam ochotę na zakupienie kolejnej paczuszki.polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawę zbożową pijam od czasu do czasu, zazwyczaj Inkę :-) Buziaki

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/2015/11/shein-choies.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze mówiąc kawy zbożowe to jakoś nie moja bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pijamy w ogóle kawy, żadnej :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie lubię kawy. Zapach bardzo mi się podoba, smak dużo mniej. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo nowa sceneria ^^ Podoba mi się :D Za kawą nie przepadam, ale za tymi zbożowymi już tak, popiłabym ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo, a ja dawno kawy zbożowej nie piłam, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj jak ja rzadko kawe piję... bardzo rzadko...

    OdpowiedzUsuń
  11. i w takich momentach jak ten żałuję że mam ekspres do kawy ;) kawę zbożową uwielbiam, ale ma teraz u mnie niezłego rywala. a takich "smakowych" jeszcze nie miałam okazji posmaczyć

    OdpowiedzUsuń
  12. Kawa na chorobę, świetny pomysł. Uwielbiamy smak kawy o poranku;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż bardzo lubi taką kawę,ja średnio bo w przedszkolu taką nam dawali ciągle i jakiś uraz mi został.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie lubię kawy zbożowej, ale tą bym spróbowała :D Ciekawe czy zasmakowałaby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie piję zbożowej, ale zapewne zacznę jak zajdę w ciążę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio kawę piłam 3 tygodnie temu a zbożową chyba ze 3 miesiące temu :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jako ja dawno nie piłem kawy zbożowej. :o

    OdpowiedzUsuń