W sklepach można dostać różne ciekawe mieszanki kasz z warzywami i innymi dodatkami, przypadkiem trafiłam na mieszankę składającą się z kaszy pęczak, makaronu vermicelli z pszenicy durum i groszku, zaciekawiło mnie to połączenie, więc postanowiłam wypróbować.
Kasza jęczmienna pęczak, podobnie jak inne kasze, ma sporo wartości odżywczych i składników prozdrowotnych, jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy K, folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, miedzi, selenu i manganu.
Kasza ma fajną strukturę, taką jak lubię, tzn. jest twarda, sypka i ma duże ziarna, można ją łączyć z warzywami, sosami, robić z niej kaszotto, można ją dodawać do gołąbków, zapiekanek, a także jeść na słodko.
Zastanawiałam się z czym połączyć powyższą mieszankę i wpadła mi do głowy smażona cukinia, takie połączenie okazało się być całkiem smaczne, u mnie kasza stanowiła dodatek do obiadu, ale można ją też spożywać solo w postaci sałatki.
Składniki:
- 2 woreczki mieszanki kaszy pęczak z makaronem vermicelli i groszkiem (lub samej kaszy)
- 1-2 małe cukinie
- słoiczek suszonych pomidorów
- pół kostki sera feta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka mielona i inne przyprawy według uznania
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, cukinię pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie, pomidory pokroić na mniejsze kawałki, ser feta pokroić w kostkę.
Ugotowaną kaszę wymieszać z przyprawami, następnie dodać pozostałe składniki razem z oliwą, na której smażyła się cukinia lub dolać oliwę z butelki. Całość wymieszać i podawać na ciepło lub jako sałatkę na zimno.
Przeczytaj też:
Nie znam tego rodzaju makaronu, ale uwielbiam pęczak z warzywami ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie dla mnie nietypowe, ciekawa jestem smaku. Moja druga połówka kręciłaby nosem, że żadnego mięsa nie ma :D
OdpowiedzUsuń