niedziela, 28 lipca 2019

Kasza bulgur po meksykańsku


Wspominałam wczoraj na blogu o modyfikacji swojej diety i dodaniu do menu większej ilości kasz, o dziwo takie dania przypadły do gustu mojemu mężowi i nawet syn się momentami daje skusić, więc tym bardziej jestem zachęcona do przyrządzania posiłków na bazie kasz. 
Jedną z moich ulubionych kasz, poza jaglanką, jest kasza bulgur, która popularna jest przede wszystkim na Bliskim Wschodzie, ale od jakiegoś czasu bez problemu można ją dostać w polskich sklepach. 
Kasza bulgur otrzymywana jest z ziaren pszenicy durum, jest to jedna z najbardziej wartościowych odmian pszenicy i nawet gluten w niej zawarty nie zawsze szkodzi osobom z nietolerancją na gluten zawarty w zwykłej pszenicy i białej mące. Kasza bulgur wyróżnia się dużą zawartością błonnika, a także bogactwem składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, potas, fosfor czy magnez. 
Kaszę bulgur można przyrządzać na różne sposoby, dobrze smakuje zarówno w wersji "na słodko" np. z mlekiem zamiast płatków, albo w wytrawnej, z dodatkiem warzyw, a ponieważ ostatnio zamarzyła mi się także fasola czerwona, to zrobiłam na szybko mix po meksykańsku.


Składniki:

- 300 g kaszy bulgur
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy 
- tuńczyk (ilość według uznania)
- słoik suszonych pomidorów 
- papryka czerwona 
- duża cebula 
- sól, pieprz
- czosnek mielony lub zwykły
- papryka mielona
- oliwa z oliwek 


Kaszę ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pomidory i paprykę pokroić. Ugotowaną kaszę wymieszać z przyprawami, następnie dodać pozostałe składniki i danie gotowe. Można podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu, lub na zimno jako sałatkę. 




Przeczytaj też: 

2 komentarze:

  1. Ja bardzo lubię kaszę i cieszę się że w sklepach można kupić tyle różnych fajnych mieszanek które wystarczy tylko ugotować i smacznie zjeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie danie i ja bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń