wtorek, 30 lipca 2019

Deser z kaszy jaglanej i jabłek


Ostatnio wspominałam na blogu o jednej z moich ulubionych kasz, czyli kaszy bulgur, a dziś pora na kolejnego ulubieńca, czyli kaszę jaglaną. W przeciwieństwie do kaszy bulgur, kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc może być stosowana na dietach bezglutenowych. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa i jest jedną z najstarszych kasz, znana już była w czasach neolitu, a w Polsce była bardzo popularna w ostatnich wiekach. 
Kasza jaglana zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, lecytynę, krzem i wiele innych składników odżywczych, jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Osobiście bardzo lubię ją w wersji na słodko z dodatkiem owoców i bakalii, a poniżej przepis na deser połączony z drugim śniadaniem, który ostatnio zrobiłam na szybko. 


Składniki:

- 100 g (woreczek) kaszy jaglanej
- 1 jabłko 
- łyżeczka masła
- cukier lub zdrowszy zamiennik 
- opcjonalnie przyprawy korzenne np. cynamon i domowy dżem jabłkowy 


Kaszę ugotowałam i wymieszałam z masłem i słodzikiem, następnie dodałam 2 łyżki dżemu jabłkowego i kawałki pokrojonego jabłka z kompotu. Jeśli nie masz pod ręką owoców z kompotu, możesz zetrzeć jabłko na tarce lub pokroić w kostkę i podgotować, aż do miękkości. Do kaszy można dodać swoje ulubione przyprawy, jabłko dobrze współgra z przyprawami korzennymi, które mają liczne właściwości zdrowotne i rozgrzewają organizm.




Przeczytaj też:

1 komentarz: