Orzechy i suszone owoce maja wiele zalet, oprócz tego, że stanowią zdrową przekąskę, są źródłem cennych wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Zdecydowanie warto urozmaicać nimi dietę, a w szczególności dietę dziecka, ponieważ dodają energii i korzystnie wpływają na pracę mózgu, dlatego dobrym pomysłem jest dawanie dzieciom bakalii do szkoły, na drugie śniadanie. Batony bakaliowe są w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem, gdyż stanowią mieszankę wszystkiego co najlepsze z różnego rodzaju orzechów, suszonych owoców i nasion, a do tego można je wzbogacać zdrowymi przyprawami takimi jak cynamon i innymi dodatkami, które korzystnie wpływają na organizm. Tego typu mieszanki bakaliowe warto podawać w szczególności niejadkom, ponieważ jest to smaczny sposób na przemycenie do organizmu dziecka, dużej ilości wartości odżywczych. Poniżej przykładowy przepis na batoniki bakaliowe, ale można je zrobić z różnych składników według uznania i tworzyć własne kompozycje smakowe.
Prosty przepis na batony bakaliowe
Składniki:
- 150 g orzechów nerkowca
- 150 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 jajko i 2 białka
- 6 łyżek płynnego miodu naturalnego
- szczypta cynamonu
Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozostaw do wysuszenia. Następnie posiekaj wszystkie bakalie i wymieszaj z miodem, lnem, jajkiem, białkami i cynamonem. Przygotuj dwie keksówki o wymiarach 12 x 26 cm wyłożone papierem do pieczenia, podziel masę na dwie części, przełóż do keksówek i wyrównaj szpatułką. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika, pokrój ciasto na paski przypominające małe batoniki i przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przeczytaj też:
Mniam! Lubię takie batony, a zrobienie ich w domu będzie o wiele lepsze, niż ich kupno. ;)
OdpowiedzUsuńprzynajmniej wiesz co jesz: )
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Kradnę i z pewnością niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńWręcz kochamy takie chrupiące batoniki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu słodkości!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam, nowy post, a w nim przegląd klapek na lato: http://natkaopowiada.blogspot.com/2018/05/klapki-lekkie-obuwie-na-lato.html <3
w domu bakalie, więc chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu słodkości! <3
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z przepisu :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
lublins.blogspot.com
Super ! :)
OdpowiedzUsuń