wtorek, 29 maja 2018

Prosty przepis na batony bakaliowe

Jednymi z najlepszych zamienników słodyczy są bakalie, które co prawda są kaloryczne i zawierają cukier, ale w postaci naturalnej, a oprócz tego mają bogate właściwości odżywcze, dlatego zupełnie inaczej wpływają na organizm niż sklepowe słodycze, w których skład wchodzi cukier rafinowany i niezdrowe tłuszcze trans, a do tego cała masa sztucznych dodatków. Bakalie można spożywać jako samodzielną przekąskę lub przerabiać je na różne sposoby i tworzyć z nich pyszne desery, a dziś na blogu prosty przepis na batony bakaliowe, które z powodzeniem mogą zastąpić sklepowe słodycze.

batony bakaliowe, przepis, zdrowe słodycze, kulinaria, kuchnia, wypieki, blog, pani domu

Orzechy i suszone owoce maja wiele zalet, oprócz tego, że stanowią zdrową przekąskę, są źródłem cennych wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Zdecydowanie warto urozmaicać nimi dietę, a w szczególności dietę dziecka, ponieważ dodają energii i korzystnie wpływają na pracę mózgu, dlatego dobrym pomysłem jest dawanie dzieciom bakalii do szkoły, na drugie śniadanie. Batony bakaliowe są w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem, gdyż stanowią mieszankę wszystkiego co najlepsze z różnego rodzaju orzechów, suszonych owoców i nasion, a do tego można je wzbogacać zdrowymi przyprawami takimi jak cynamon i innymi dodatkami, które korzystnie wpływają na organizm. Tego typu mieszanki bakaliowe warto podawać w szczególności niejadkom, ponieważ jest to smaczny sposób na przemycenie do organizmu dziecka, dużej ilości wartości odżywczych. Poniżej przykładowy przepis na batoniki bakaliowe, ale można je zrobić z różnych składników według uznania i tworzyć własne kompozycje smakowe.


Prosty przepis na batony bakaliowe 


Składniki:

- 150 g orzechów nerkowca
- 150 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka siemienia lnianego 
- 1 jajko i 2 białka
- 6 łyżek płynnego miodu naturalnego 
- szczypta cynamonu 

Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozostaw do wysuszenia. Następnie posiekaj wszystkie bakalie i wymieszaj z miodem, lnem, jajkiem, białkami i cynamonem. Przygotuj dwie keksówki o wymiarach 12 x 26 cm wyłożone papierem do pieczenia, podziel masę na dwie części, przełóż do keksówek i wyrównaj szpatułką. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika, pokrój ciasto na paski przypominające małe batoniki i przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. 






Przeczytaj też:

8 komentarzy:

  1. Mniam! Lubię takie batony, a zrobienie ich w domu będzie o wiele lepsze, niż ich kupno. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Kradnę i z pewnością niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wręcz kochamy takie chrupiące batoniki domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego typu słodkości!

    W wolnej chwili zapraszam, nowy post, a w nim przegląd klapek na lato: http://natkaopowiada.blogspot.com/2018/05/klapki-lekkie-obuwie-na-lato.html <3

    OdpowiedzUsuń
  5. w domu bakalie, więc chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego typu słodkości! <3
    Z chęcią skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń