Ciastolina Play-Doh podbiła w ostatnich czasach serca dzieci i rodziców, nie tylko dlatego, że ma bardzo przyjemną konsystencję, przypominającą miękkie ciasto i bogatą gamę kolorów, ale także dodatkowe elementy znajdujące się w zestawach, takie jak specjalne wyciskarki, foremki, wszelkiego rodzaju nożyki i inne zabawki związane tematycznie z danym zestawem. Dzięki temu dziecko może być budowlańcem, kucharzem, dentystą, czy nawet fryzjerem, a kolejne zestawy powstają jak grzyby po deszczu, wyobraźnia producentów jest tutaj nieograniczona. Niestety minusem w przypadku oryginalnej ciastoliny, jest dość wysoka cena i fakt, że po pewnym czasie ciastolina zaczyna wysychać, lub po prostu kolory się wymieszają i nie wygląda ona już tak atrakcyjnie jak na początku. Jednak istnieje prosty, szybki i tani sposób na to, żeby dziecko miało zawsze świeżutką, kolorową ciastolinę pod ręką, a jest nim zrobienie domowej ekociastoliny z kilku składników kuchennych.
Jak zrobić domową ciastolinę Play-Doh?
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżeczka oleju
- barwniki spożywcze
Suche składniki wymieszaj w rondelku, następnie dodaj wodę, olej, barwnik i postaw rondelek na kuchence (na średnim ogniu) cały czas dokładnie mieszając, aż znikną wszelkie grudki i powstanie jednolita masa, która powinna w pewnym momencie odklejać się od łyżki czy garnka i przypominać gęste ciasto odpowiednie do lepienia, czyli właśnie ciastolinę. Ciasto nie powinno kleić się do palców i powinno przypominać trochę ziemniaczane puree. Po wyjęciu odstaw ciastolinę na chwilę, by ostygła, a potem zacznij ją ugniatać przez kilka minut, żeby pozbyć się pozostałych grudek i dokładnie wymieszać składniki. Barwniki można też dodać, gdy ciasto będzie gotowe, wówczas należy je podzielić na kawałki i każdy z nich ugniatać z wybranym kolorem, poza tym podstawowe kolory można ze sobą mieszać i w ten sposób tworzyć bogatą gamę kolorystyczną, a także można wzbogacić je brokatem. Ciastolinę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a gdy zaschnie można zwilżyć ją odrobiną wody i znów będzie gotowa do użycia.
Wow super
OdpowiedzUsuńNie znałam tego sposobu
Pomysłowe i w sumie dosyć łatwe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Muszę z chłopakami wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGdzie można nabyć kamień winny?
OdpowiedzUsuńNa pewno w internecie :), a tak stacjonarnie, to ciężko mi powiedzieć, trzeba się rozglądać po sklepach :)
UsuńZawsze w dzieciństwie marzyłyśmy o takiej ciastolinie :D
OdpowiedzUsuń