Niestety nadeszła już chłodna, wietrzna i deszczowa jesień, a wraz z nią rozpoczyna się okres przeziębień, dlatego warto zadbać o odporność organizmu i jeść produkty, które dostarczą mu jak najwięcej witamin i minerałów. Jednym z takich produktów zdecydowanie jest kiwi, które zawiera dużą ilość witaminy C, a także witaminę K, witaminę E, kwas foliowy, miedz, potas, mangan oraz wpływający korzystnie na układ trawienia błonnik, stanowiący pożywienie dla bakterii zamieszkujących nasz układ trawienny, oczyszczający jelita i pomagający osiągnąć uczucie sytości. Kiwi jest również bogate w antyoksydanty chroniące komórki.
Zielone kiwi zawierają enzym - aktynidynę, który pomaga rozbijać białko już po jego połknięciu, to ten enzym sprawia, że kiwi jest uznawane za owoc zmiękczający mięso - wystarczy, że położysz na kawałku dowolnego mięsa plasterki kiwi, a za kilka godzin mięso powinno stać się delikatne i o wiele lepsze w smaku.
Kiwi to świetny dodatek do sałatek owocowych, ciast, deserów, zielonych koktajli i wszelkiego rodzaju owsianek oraz owocowych smoothie bowl.
Komosanka z kiwi na lepszą odporność
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1/2 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu lub innego zdrowego słodzika
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- 3 owoce kiwi obrane i posiekane
- mleko kokosowe, kefir kokosowy lub pełnotłusty jogurt naturalny, do podania
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie gotową komosę wymieszaj ze startym jabłkiem, cynamonem, wiórkami kokosowymi, ziarnami słonecznika i 2 owocami kiwi.
Przełóż komosankę do miseczek (porcja dla ok. 2 osób), polej mlekiem kokosowym, udekoruj pozostałym kiwi i szczyptą cynamonu.
Przeczytaj też:
musze spróbowac
OdpowiedzUsuńJa kiwi najczęściej jem samo, choć też czasami dodaję do jogurtu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy komosę na słodko :D
OdpowiedzUsuń