piątek, 26 października 2018

Przepis na turecki przysmak z pistacjami

pistacje, turecki przysmak, czekolada z pistacjami, przepis, kulinaria, zdrowe odżywianie, kuchnia

Pistacje to prawdziwe klejnoty orzechowego świata, są bardzo popularne w kuchni bliskowschodniej, mają bogaty smak, znacznie różniący się od smaku pozostałych orzechów, przy tym nadają potrawom charakterystyczną, zielonkawą barwę. To wspaniała przekąska dla osób będących w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie, zespół metaboliczny lub choroby serca, a wszystko dzięki zrównoważonym proporcjom makroelementów (zawierają białko, błonnik, tłuszcze i węglowodany). Obniżają poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu LDL, zdrowe mononienasycone tłuszcze - np. kwas oleinowy - mają bardzo korzystny wpływ na układ wieńcowy. 
Pistacje są bogate w mikroelementy: potas, fosfor, prowitaminę A i kartenoidy (luteinę i zeaksynę, dzięki którym mają pozytywny wpływ na wzrok). Zawierają witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, witaminę C, witaminę E, magnez, miedź, mangan, witaminę K i selen. Mają także właściwości antyoksydacyjne, a dzięki dużej różnorodności składników odżywczych są pomocne przy różnych dolegliwościach - od problemów ze skórą i wzrokiem, przez walkę z otyłością, po poprawę trawienia i wzmocnienie odporności. Oprócz tego są świetnym źródłem energii.
Pistacje można wykorzystywać na wiele różnych sposobów, mogą stanowić samodzielną przekąskę, można je dodawać do sałatek, posypywać nimi warzywa gotowane na parze, zmielone można wykorzystywać jako panierkę, świetnie nadają się też jako dodatek do deserów np. w postaci lodów.


Przepis na turecki przysmak z pistacjami 

Składniki:

- 1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego 
- 1/2 szklanki kakao w proszku 
- 1/3 szklanki syropu klonowego 
- duża szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli himalajskiej 
- 3 łyżki wiórków kokosowych 
- 1/2 szklanki łuskanych pistacji 
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny, jagód goji lub wiśni (może być mieszanka tych owoców)


W misce wymieszaj olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, składniki powinny się dobrze połączyć. Jeśli masa jest zbyt gorzka w smaku, można dodać jeszcze syropu klonowego. Następnie dodaj przyprawy, wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
Połóż arkusz papieru do pieczenia na dużym talerzu lub tacy (wielkość tacy musi być taka, by zmieściła się ona w lodówce lub zamrażarce), wylej na papier czekoladową masę i rozprowadź równomiernie. Kiedy masa zacznie zastygać wciśnij do środka pistacje i suszone owoce. Zamrażaj lub schładzaj, aż masa zrobi się całkiem twarda. Przysmak podawaj pokrojony na kawałki wtedy gdy masz ochotę na czekoladę, kawałki możesz odrywać rękoma lub pokroić ostrym nożem uprzednio zamoczonym w gorącej wodzie - dzięki temu turecki przysmak można pokroić na równe części. 






Przeczytaj też:

2 komentarze: