Mleczko kokosowe jest od dawna znane w kuchni azjatyckiej. Dopiero od niedawna płyn z młodych, jeszcze zielonych orzechów kokosowych zaczyna być i u nas popularny. Aby uzyskać czystą wodę kokosową, zbiera się orzechy kokosowe, kiedy są jeszcze zielone i nie mają znanej nam twardej, brązowej skorupy. Wtedy woda kokosowa ma najwyższą wartość odżywczą.
Woda kokosowa od zawsze była naturalnym odświeżającym napojem dla mieszkańców krajów tropikalnych. Z natury jest napojem izotonicznym i ma większą zawartość elektrolitów potasu niż dostępne w sprzedaży napoje izotoniczne dla sportowców, dlatego jest bardzo wartościowa po dużym wysiłku fizycznym. W niektórych krajach tropikalnych woda kokosowa jest używana nawet jako zastępstwo dla mleka matki. Ponieważ woda kokosowa jest bardzo podobna do ludzkiej krwi, w odległych regionach świata w razie potrzeby jest stosowana w jej zastępstwie, ponieważ krew konserwowana nie zawsze jest tam dostępna.
Kiedy woda kokosowa jest już wydobyta z chroniącego ją orzecha, szybko traci swój szczególny smak i wartościowe składniki odżywcze, dlatego najlepiej pić ją bezpośrednio z orzecha. W wielu sklepach azjatyckich można kupić świeże orzechy, a czasami nawet przez internet można zamówić orzechy kokosowe BIO. Oczywiście w ofercie dobrze zaopatrzonych sklepów ze zdrową żywnością znajduje się woda kokosowa w butelkach.
Woda kokosowa jest czysta i chłodzi szczególnie w lecie oraz zapewnia ciekawą odmianę smakową w kuchni. Od zawsze zajmuje silną pozycję we wschodnioazjatyckiej i indyjskiej kuchni, a poniżej przepis na dressing z jej dodatkiem, który można wykorzystać do polewania sałaty.
Dressing do sałaty z wody kokosowej
Składniki:
- 3 łyżki wody kokosowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
- kilka kropli sosu Tamari
- szczypta soli himalajskiej
- świeżo posiekane zioła wedle uznania, np. koperek, pietruszka, rozmaryn, kolendra
Wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej za pomocą blendera. Odstaw dressing na 10 minut, aby aromaty stopiły się ze sobą i jego smak mógł się w pełni rozwinąć. Następnie jeszcze raz wymieszaj i polej nim świeżą zieloną sałatę lub inne sałatki, surówki według uznania.
Przeczytaj też:
Nie używam prawie wcale...Można by było to zmienić
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakuje taki dressing :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, wydaje się smacznie :D
OdpowiedzUsuńO czymś takim to nie wiedziałam 😱 Brzmi fajnie 👍 I zachęcająco 👈 Bardzo mnie ciekawi smak 😉 Ciekawe czy moja rodzina by polubiła taką nowość 😌 Zapraszam do siebie. Link na moim profilu.
OdpowiedzUsuńA wiesz, że nigdy nie piłam wody kokosowej? Czas to zmienić:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Musi do sałatki ciekawie pasować :)
OdpowiedzUsuń