wtorek, 19 czerwca 2018

Kilka pomysłów na pasty kanapkowe

Kiedy kanapki z szynką lub serem żółtym i sałatą zaczynają się nudzić, warto pomyśleć o pastach, które są świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu. Domowe pasty kanapkowe są z reguły bardzo szybkie i proste do wykonania, a do tego o wiele zdrowsze od sklepowych gotowców. Można je podawać z mini kanapeczkami lub chrupiącymi chlebkami jako przekąskę podczas imprez, lub zajadać się nimi na co dzień, ponieważ pieczywo jest stałym elementem na naszych polskich stołach i wiele osób nie wyobraża sobie śniadania, drugiego śniadania lub kolacji bez chleba czy chrupiącej bułeczki :).
Dziś na blogu kilka pomysłów na smaczne i proste do przyrządzenia pasty kanapkowe.

pasty kanapkowe, przepisy, kuchnia, kulinaria, przekąski, przystawki


Pasta z jajek 

Składniki:

- 5 jajek na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki serka twarogowego 
- szczypiorek 
- sól i pieprz do smaku 

Jajka i szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić do smaku 



Pasta z rzodkiewkami 

Składniki:

- 1 kostka sera białego
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek 
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku 

Ser rozgnieść z jogurtem, tak by powstała niezbyt gęsta pasta (w razie potrzeby dodać jogurtu). Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać razem ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić.



Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- majeranek, sól i pieprz 

Fasolę zmielić lub zblendować z jajkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażyć z dodatkiem przypraw. Usmażoną cebulkę ostudzić, wymieszać z masą fasolową i majonezem, przyprawić do smaku. 



Pasta z sera topionego z orzechami 

Składniki:

- 2 kostki serka topionego
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- garść orzechów włoskich 
- sól, pieprz

Orzechy drobno posiekać, ser utrzeć z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki połączyć i przyprawić do smaku.



Pasta bananowa 

Składniki:

- kostka sera białego
- 2 banany
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- garść rodzynek 
- słodzik lub miód oraz sok z cytryny 

Ser rozgnieść lub zblendować z pokrojonymi bananami i jogurtem, dodać rodzynki, cukier i sok z cytryny do smaku. Podawać z pieczywem.



Pasta z wędzonej makreli 

Składniki:

- 1 wędzona makrela 
- kostka sera białego
- 2 łyżki oliwy 
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 
- sól, pieprz 
- opcjonalnie: kiełki lub szczypiorek do posypania kanapek 

Ser rozgnieść z oliwą i jogurtem, makrelę obrać ze skórki i pozbyć się ości, następnie wymieszać z serem. Można zblendować lub zmielić w maszynce. Gotowe kanapki posypać kiełkami. 



Pasta z tuńczyka

Składniki:

- 4 łyżki twarożku kanapkowego
- puszka tuńczyka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek kiszony
- koperek lub szczypiorek
- sól, pieprz

Tuńczyka wymieszać z serem i przyprawami, następnie dodać kukurydzę i pokrojonego w drobną kostkę ogórka.



Pasta koperkowo-ogórkowa 

Składniki:

- kostka sera białego
- 1 ogórek zielony
- pęczek koperku
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz 

Ser rozgnieść z jogurtem i przyprawami, ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 





Przeczytaj też:

4 komentarze: