Dziś na blogu kilka pomysłów na smaczne i proste do przyrządzenia pasty kanapkowe.
Pasta z jajek
Składniki:
- 5 jajek na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki serka twarogowego
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Jajka i szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić do smaku
Pasta z rzodkiewkami
Składniki:
- 1 kostka sera białego
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Ser rozgnieść z jogurtem, tak by powstała niezbyt gęsta pasta (w razie potrzeby dodać jogurtu). Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać razem ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić.
Pasta z czerwonej fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- majeranek, sól i pieprz
Fasolę zmielić lub zblendować z jajkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażyć z dodatkiem przypraw. Usmażoną cebulkę ostudzić, wymieszać z masą fasolową i majonezem, przyprawić do smaku.
Pasta z sera topionego z orzechami
Składniki:
- 2 kostki serka topionego
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Orzechy drobno posiekać, ser utrzeć z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki połączyć i przyprawić do smaku.
Pasta bananowa
Składniki:
- kostka sera białego
- 2 banany
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- garść rodzynek
- słodzik lub miód oraz sok z cytryny
Ser rozgnieść lub zblendować z pokrojonymi bananami i jogurtem, dodać rodzynki, cukier i sok z cytryny do smaku. Podawać z pieczywem.
Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- kostka sera białego
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- opcjonalnie: kiełki lub szczypiorek do posypania kanapek
Ser rozgnieść z oliwą i jogurtem, makrelę obrać ze skórki i pozbyć się ości, następnie wymieszać z serem. Można zblendować lub zmielić w maszynce. Gotowe kanapki posypać kiełkami.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
- 4 łyżki twarożku kanapkowego
- puszka tuńczyka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek kiszony
- koperek lub szczypiorek
- sól, pieprz
Tuńczyka wymieszać z serem i przyprawami, następnie dodać kukurydzę i pokrojonego w drobną kostkę ogórka.
Pasta koperkowo-ogórkowa
Składniki:
- kostka sera białego
- 1 ogórek zielony
- pęczek koperku
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Ser rozgnieść z jogurtem i przyprawami, ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przeczytaj też:
Pastę z jajek jakiś czas temu często robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa wrecz przepadam za pasta jajeczna :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasty do kanapek, a jajeczna to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie pasty i to nie tylko do kanapek :)
OdpowiedzUsuń