Babka z dziurką (bundt cake)
Składniki:
- 1,5 szklanki odżywki białkowej bez smaku
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 5 jaj
- pół szklanki stopionego masła
- 1 szklanka erytrolu
- 1/2 szklanki mleka lnianego lub innego roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozpuszczone i schłodzone masło wymieszaj z jajami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj aż powstanie jednolita masa. Całość przelej na wysmarowaną tłuszczem foremkę do babki i piecz ok. 30-40 minut, aż ciasto będzie zarumienione na wierzchu. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je na 15 minut do wystygnięcia, a potem wyjmij z foremki. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową zrobioną z masła lub oleju kokosowego, kakao i erytrolu.
Ciasto z oliwą
Składniki:
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki erytrolu
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
Połącz oddzielnie suche i mokre składniki, następnie cały czas mieszając dodawaj suche składniki do mokrych i całość zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem, niewielkiej blaszki i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C (aż krawędzie zaczną się rumienić)
Ciasto z orzechami pekan
Spód ciasta:
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 jajka
- 3 łyżki erytrolu
- 6 łyżek masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
Połącz oddzielnie suche i mokre składniki, następnie mieszając, dodawaj powoli suche składniki do mokrych aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć, przyciskając do dna i boków foremki. Piecz ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, pilnuj by krawędzie ciasta się nie przypaliły. Po wyjęciu pozostaw ciasto do wystygnięcia (można je zostawić nawet na całą noc w lodówce).
Nadzienie:
- 2 jaja
- 10 łyżek erytrolu
- 2 łyżki masła
- 10 łyżek syropu klonowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów pekan
Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów. Następnie wyłóż orzechy na przygotowany wcześniej spód ciasta i zalej je mieszanką z syropem klonowym. Umieść ciasto w piekarniku i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu pozostaw do wystygnięcia.
Babka z glazurą śmietankową
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki migdałowej
- pół kostki miękkiego masła
- 1,5 szklanki erytrolu
- 8 jajek
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu cytrynowego lub witaminy C w proszku
- 250 g kremowego serka np. mascarpone
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło ubij z cukrem i serkiem, następnie cały czas mieszając dodawaj jajka i pozostałe składniki, a na koniec mąkę i miksuj aż powstanie jednolita masa. Całość przelej do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę lub więcej, aż ciasto zacznie się rumienić i będzie suche w środku (po sprawdzeniu wykałaczką).
Glazura śmietankowa:
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki erytrolu w pudrze (można zmielić w młynku do mielenia)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita gęsta masa, a następnie rozprowadź po schłodzonym cieście. Całość dodatkowo można przystroić pokrojonymi truskawkami lub płatkami migdałowymi.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Spód ciasta:
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów pekan
- 6 łyżek miękkiego masła
- miarka odżywki białkowej bez smaku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki erytrolu
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto, a następnie przełóż je do okrągłej, szczelnej foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć. Włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a następnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka erytrolu
- 4 jaja
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki zwykłej, kwaśniej śmietany
- szczypta soli himalajskiej
Wymieszaj mikserem wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa i wyłóż ją na przygotowany wcześniej spód. Ciasto będzie pieczone/duszone w kąpieli wodnej, w tym celu owiń dokładnie foremkę na zewnątrz folią aluminiową (najlepiej dwoma arkuszami), tak by nie było żadnych dziur od spodu i po bokach foremki. Następnie połóż foremkę z ciastem na dużą i głęboka blachę z piekarnika lub inną, nieprzeciekającą formę do pieczenia, do której zmieści się foremka z ciastem i wlej ostrożnie gorącą wodę, tak by foremka z ciastem była zalana do połowy (można to zrobić również gdy obie blachy są już włożone do piekarnika). Piecz/gotuj ciasto w piekarniku przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C, następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do schłodzenia. Wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw jeszcze na kilka godzin do lodówki.
Przeczytaj też:
Ojć..dla mnie ciasto musi być słodkie :)
OdpowiedzUsuńTe ciasta są słodkie, ale zamiast cukru, zawierają zdrowy erytrol, który nie wchłania się do krwi i ma prawie 0 kcal, czyli tak jakby go w ogóle nie było :).
UsuńSuper przepisy, na pewno z jakiegoś skorzystam ;*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM
Te używam do słodzenia erytrytolu ;) uwielbiam takie zdrowe ciacha
OdpowiedzUsuńBeautiful. This seems so delicious!
OdpowiedzUsuńKathy's delight
Ciekawy przepis na sernik, w sensie sposobu "pieczenia". Pierwszy raz się z takim spotykam i z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy i świetny pomysł na zdrowszą wersję słodyczy :)
OdpowiedzUsuńFajne pomysły na zdrowsze wersje słodkości ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie zamienniki cukru :)
OdpowiedzUsuń