sobota, 23 czerwca 2018

Pyszne ciasta bez cukru - mix przepisów!

Ciasta i ciasteczka to jeden ze stałych elementów naszego menu, nie wyobrażamy sobie bez nich żadnej imprezy, a u niektórych stanowią dodatek w codziennym jadłospisie. Niestety minusem ciast kupionych w cukierni lub nawet przyrządzanych w domu ze składników takich jak margaryna, cukier i biała mąka, jest ich negatywny wpływ na nasze zdrowie, nie mówiąc już o wadze, dlatego warto szukać przepisów na zdrowe ciasta, które nie różnią się smakiem od tych tradycyjnych, a nie wpływają tak niekorzystnie na nasz organizm. Dziś na blogu kilka pomysłów na ciasta bez białego cukru, które mogą jeść również diabetycy i osoby na dietach niskowęglowodanowych.

ciasta bez cukru, przepisy, zdrowe słodycze, low carb, keto, paleo


Babka z dziurką (bundt cake)

Składniki:

- 1,5 szklanki odżywki białkowej bez smaku 
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 5 jaj
- pół szklanki stopionego masła
- 1 szklanka erytrolu 
- 1/2 szklanki mleka lnianego lub innego roślinnego 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozpuszczone i schłodzone masło wymieszaj z jajami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj aż powstanie jednolita masa. Całość przelej na wysmarowaną tłuszczem foremkę do babki i piecz ok. 30-40 minut, aż ciasto będzie zarumienione na wierzchu. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je na 15 minut do wystygnięcia, a potem wyjmij z foremki. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową zrobioną z masła lub oleju kokosowego, kakao i erytrolu. 



Ciasto z oliwą 

Składniki:

- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki erytrolu
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej 

Połącz oddzielnie suche i mokre składniki, następnie cały czas mieszając dodawaj suche składniki do mokrych i całość zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem, niewielkiej blaszki i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C (aż krawędzie zaczną się rumienić)



Ciasto z orzechami pekan 

Spód ciasta:

- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 2 jajka 
- 3 łyżki erytrolu 
- 6 łyżek masła 
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
- szczypta soli himalajskiej 

Połącz oddzielnie suche i mokre składniki, następnie mieszając, dodawaj powoli suche składniki do mokrych aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć, przyciskając do dna i boków foremki. Piecz ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, pilnuj by krawędzie ciasta się nie przypaliły. Po wyjęciu pozostaw ciasto do wystygnięcia (można je zostawić nawet na całą noc w lodówce).


Nadzienie:

- 2 jaja
- 10 łyżek erytrolu
- 2 łyżki masła
- 10 łyżek syropu klonowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów pekan

Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów. Następnie wyłóż orzechy na przygotowany wcześniej spód ciasta i zalej je mieszanką z syropem klonowym. Umieść ciasto w piekarniku i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu pozostaw do wystygnięcia. 



Babka z glazurą śmietankową 

Ciasto:

- 2,5 szklanki mąki migdałowej
- pół kostki miękkiego masła
- 1,5 szklanki erytrolu
- 8 jajek
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu cytrynowego lub witaminy C w proszku
- 250 g kremowego serka np. mascarpone 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli 

Masło ubij z cukrem i serkiem, następnie cały czas mieszając dodawaj jajka i pozostałe składniki, a na koniec mąkę i miksuj aż powstanie jednolita masa. Całość przelej do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w temp. 180 stopni C przez godzinę lub więcej, aż ciasto zacznie się rumienić i będzie suche w środku (po sprawdzeniu wykałaczką).


Glazura śmietankowa:

- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki erytrolu w pudrze (można zmielić w młynku do mielenia)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita gęsta masa, a następnie rozprowadź po schłodzonym cieście. Całość dodatkowo można przystroić pokrojonymi truskawkami lub płatkami migdałowymi.



Sernik pieczony w kąpieli wodnej 

Spód ciasta:

- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów pekan
- 6 łyżek miękkiego masła
- miarka odżywki białkowej bez smaku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki erytrolu
- szczypta soli 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto, a następnie przełóż je do okrągłej, szczelnej foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć. Włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a następnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. 


Masa serowa:

- 1 kg twarogu sernikowego 
- 1 szklanka erytrolu
- 4 jaja
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki zwykłej, kwaśniej śmietany
- szczypta soli himalajskiej 

Wymieszaj mikserem wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa i wyłóż ją na przygotowany wcześniej spód. Ciasto będzie pieczone/duszone w kąpieli wodnej, w tym celu owiń dokładnie foremkę na zewnątrz folią aluminiową (najlepiej dwoma arkuszami), tak by nie było żadnych dziur od spodu i po bokach foremki. Następnie połóż foremkę z ciastem na dużą i głęboka blachę z piekarnika lub inną, nieprzeciekającą formę do pieczenia, do której zmieści się foremka z ciastem i wlej ostrożnie gorącą wodę, tak by foremka z ciastem była zalana do połowy (można to zrobić również gdy obie blachy są już włożone do piekarnika). Piecz/gotuj ciasto w piekarniku przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C, następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do schłodzenia. Wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw jeszcze na kilka godzin do lodówki. 





Przeczytaj też:

9 komentarzy:

  1. Ojć..dla mnie ciasto musi być słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasta są słodkie, ale zamiast cukru, zawierają zdrowy erytrol, który nie wchłania się do krwi i ma prawie 0 kcal, czyli tak jakby go w ogóle nie było :).

      Usuń
  2. Super przepisy, na pewno z jakiegoś skorzystam ;*

    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  3. Te używam do słodzenia erytrytolu ;) uwielbiam takie zdrowe ciacha

    OdpowiedzUsuń
  4. Beautiful. This seems so delicious!

    Kathy's delight

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis na sernik, w sensie sposobu "pieczenia". Pierwszy raz się z takim spotykam i z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne przepisy i świetny pomysł na zdrowszą wersję słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne pomysły na zdrowsze wersje słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne są takie zamienniki cukru :)

    OdpowiedzUsuń