Warzywa takie jak kalafior czy brokuły idealnie sprawdzają się na dietach typu low carb, ale oczywiście warto, aby je jeść również nie będąc na żadnej diecie, ponieważ są zdrowe, pożywne i lekkostrawne. Kalafior jest nie tylko świetnym substytutem ryżu, ale także można z niego zrobić kalafiorowe puree, zapiekanki, placki lub wykorzystać go jako spód do zdrowej pizzy. Kalafior wspiera przebieg różnych procesów zachodzących w organizmie, np. pierwszą i drugą fazę detoksykacji wątroby, funkcjonowanie mózgu czy trawienie (jest źródłem błonnika, udowodniono też, że hamuje rozwój bakterii Helicobakter Pylori, odpowiedzialnych za wrzody i zapalenie żołądka), a przy tym dba o zdrowie serca. Jest bogaty w witaminy, minerały i fitochemiczne substancje będące antyoksydantami: witaminy C i K, witaminy z grupy B, magnez, cholinę, kwasy tłuszczowe omega-3, mangan, błonnik i fosfor. Szczególnie teraz, gdy rozpoczyna się sezon na kalafiora, warto po niego sięgać i wykorzystywać do różnych potraw, takich jak ryż, który jest bardzo łatwy do przygotowania, a poporcjowany można przechowywać w zamrażarce i zużywać w razie potrzeby.
Jak zrobić ryż z kalafiora?
Składniki:
- 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Włóż różyczki kalafiora do malaksera i siekaj pulsacyjnie przez 20-30 sekund, do uzyskania wielkości ziarenek ryżu. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz użyć dużego noża i posiekać drobno kalafiora lub zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach.
Aby przygotować porcję "ryżu", rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, dodaj do niego szklankę posiekanego kalafiora i smaż przez 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Oczywiście można go dodatkowo przyprawić według uznania i podawać z różnymi sosami i dodatkami, podobnie jak zwykły ryż.
Przeczytaj też:
Super !
OdpowiedzUsuńCiekawe wykorzystanie kalafiora i w sumie dosyć szybkie i uniwersalne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Kiedyś wręcz miałyśmy fazę n taki ryż z kalafiora :D Jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż z kalafiora :D najbardziej w wersji słodkiej, z truskawkami i daktylami jako mus <3
OdpowiedzUsuńRyż z kalafiora? :O Jak to irracjonalnie brzmi! Mimo śmiesznej nazwy nie wątpię w jego dobroć.
OdpowiedzUsuńKażdy powinien dietę podpasować pod siebie, ponieważ nie każdemu to samo służy. Mam przeciwnie do Ciebie - dieta nisko węglowodanowa/tłuszczowa nie jest dla mnie stworzona.
Beijinhos,
OdpowiedzUsuńEspero por ti em:
strawberrycandymoreira.blogspot.pt
http://www.facebook.com/omeurefugioculinario
https://www.instagram.com/marysolianimoreira/
Fajna opcja :)
OdpowiedzUsuńDla mnie ciekawa propozycja,uwielbiam kalafior .Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTeż taki robię ☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMusze nareszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że tak można.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, dobrze wiedzieć że można zrobić zamiennik ryżu :)
OdpowiedzUsuńciekawa opcja
OdpowiedzUsuń