poniedziałek, 25 czerwca 2018

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Jednym z minusów diet niskowęglowodanowych jest konieczność rezygnacji, lub przynajmniej znaczne ograniczenie produktów, takich jak kasze, ziemniaki, płatki owsiane czy ryż, ponieważ, mimo iż są to produkty zdrowe, zawierają duże ilości węglowodanów. Sama bardzo lubię te produkty, jednak gdy zdarzy mi się przesadzić z ich ilością, odczuwam nieprzyjemne skutki, widocznie mój organizm jest już przyzwyczajony do diety low carb. Przykładowo jakiś czas temu, tak się doprawiłam posłodzoną jaglanką z rodzynkami, że musiałam to odchorować, miałam wzdęcia, ból głowy, byłam cała spuchnięta od nadmiaru węgli i wody w organizmie, a do tego czułam się zmęczona i osłabiona, dopiero po restrykcyjnym ograniczeniu węglowodanów w diecie, powróciłam do normalności, pozbyłam się wzdętego brzucha i odzyskałam energię. To znak, że duże ilości cukru w diecie mi nie służą i znacznie lepiej funkcjonuję na diecie tłuszczowej, o czym już nieraz się przekonałam. Aby jednak posiłki na takiej diecie nie ograniczały się do sałaty i pomidora, warto szukać niskowęglowodanowych zamienników kasz i ryżu, a jednym z takich produktów jest kalafior, z którego można zrobić coś a'la ryż :).

kalafior, ryż z kalafiora, zdrowe odżywianie, dieta low carb, keto, paleo, warzywo, przepis, blog

Warzywa takie jak kalafior czy brokuły idealnie sprawdzają się na dietach typu low carb, ale oczywiście warto, aby je jeść również nie będąc na żadnej diecie, ponieważ są zdrowe, pożywne i lekkostrawne. Kalafior jest nie tylko świetnym substytutem ryżu, ale także można z niego zrobić kalafiorowe puree, zapiekanki, placki lub wykorzystać go jako spód do zdrowej pizzy. Kalafior wspiera przebieg różnych procesów zachodzących w organizmie, np. pierwszą i drugą fazę detoksykacji wątroby, funkcjonowanie mózgu czy trawienie (jest źródłem błonnika, udowodniono też, że hamuje rozwój bakterii Helicobakter Pylori, odpowiedzialnych za wrzody i zapalenie żołądka), a przy tym dba o zdrowie serca. Jest bogaty w witaminy, minerały i fitochemiczne substancje będące antyoksydantami: witaminy C i K, witaminy z grupy B, magnez, cholinę, kwasy tłuszczowe omega-3, mangan, błonnik i fosfor. Szczególnie teraz, gdy rozpoczyna się sezon na kalafiora, warto po niego sięgać i wykorzystywać do różnych potraw, takich jak ryż, który jest bardzo łatwy do przygotowania, a poporcjowany można przechowywać w zamrażarce i zużywać w razie potrzeby. 


Jak zrobić ryż z kalafiora? 

Składniki:

- 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej 

Włóż różyczki kalafiora do malaksera i siekaj pulsacyjnie przez 20-30 sekund, do uzyskania wielkości ziarenek ryżu. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz użyć dużego noża i posiekać drobno kalafiora lub zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach.
Aby przygotować porcję "ryżu", rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, dodaj do niego szklankę posiekanego kalafiora i smaż przez 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Oczywiście można go dodatkowo przyprawić według uznania i podawać z różnymi sosami i dodatkami, podobnie jak zwykły ryż.





Przeczytaj też:

15 komentarzy:

  1. Ciekawe wykorzystanie kalafiora i w sumie dosyć szybkie i uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób, muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś wręcz miałyśmy fazę n taki ryż z kalafiora :D Jest naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ryż z kalafiora :D najbardziej w wersji słodkiej, z truskawkami i daktylami jako mus <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż z kalafiora? :O Jak to irracjonalnie brzmi! Mimo śmiesznej nazwy nie wątpię w jego dobroć.
    Każdy powinien dietę podpasować pod siebie, ponieważ nie każdemu to samo służy. Mam przeciwnie do Ciebie - dieta nisko węglowodanowa/tłuszczowa nie jest dla mnie stworzona.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beijinhos,
    Espero por ti em:
    strawberrycandymoreira.blogspot.pt
    http://www.facebook.com/omeurefugioculinario
    https://www.instagram.com/marysolianimoreira/

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie ciekawa propozycja,uwielbiam kalafior .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł :) Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałam, że tak można.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, dobrze wiedzieć że można zrobić zamiennik ryżu :)

    OdpowiedzUsuń