środa, 6 czerwca 2018

Gofry z korzeniem maca i bananem

Pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, gdy podczas wakacji nad morzem zajadałam się pysznymi goframi z bitą śmietaną, które można było dostać w budkach razem z lodami włoskimi. W tamtych czasach gofry nie były jeszcze tak popularnym deserem, więc stanowiły prawdziwy rarytas, którym można było się zajadać tylko podczas wakacji. Dziś budki i restauracje z goframi są wszędzie, można je dostać także gotowe w sklepach oraz oczywiście robić je samemu w domu, wystarczy tylko mieć gofrownicę i można tworzyć przeróżne "gofrowe" kombinacje, a dziś na blogu pomysł na zdrowszą wersję tego smakołyku, czyli gofry z korzeniem maca i bananem.
gofry, zdrowe odżywanie, przepis, korzeń maca, banan, blog, kuchnia, kulinaria

Korzeń maca to roślina pochodząca z centralnych masywów peruwiańskich Andów, z terenów wznoszących się ponad 3500 m n.p.m, gdzie istnieje niewiele gatunków flory, dlatego maca stanowi tam podstawę diety lokalnych mieszkańców. Właściwości zdrowotne tego warzywa korzeniowego już od wieków są znane peruwiańskim Indianom, którzy wykorzystują tą roślinę w celu wzmocnienia organizmu, złagodzenia objawów towarzyszących podczas dolegliwości kobiecych oraz jako leku na potencję i płodność, a także afrodyzjaku poprawiającego libido. Maca jest bogatym źródłem cennych dla organizmu składników odżywczych, zawiera węglowodany, białko i tłuszcze w idealnych proporcjach względem siebie, a do tego jest bogata w błonnik, minerały i witaminy takie jak witamina B1, B2, C i E. Roślina ta powinna przypaść do gustu sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia, ponieważ jest naturalnym dopalaczem, dodaje energii i pomaga utrzymać pracę organizmu na najwyższych obrotach przez długi czas, a także aktywnie wspiera proces regeneracji mięśni po wysiłku. Należy tu zwrócić szczególną uwagę na białko zawarte w tej bulwie, ponieważ mimo roślinnego pochodzenia, jest ono zaliczane do białka pełnowartościowego, gdyż zawiera dwadzieścia różnych aminokwasów oraz aż siedem z ośmiu endogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego korzeń maca zawiera liczne substancje biologicznie czynne takie jak fitosterole, katechiny, alkaloidy oraz przeciwutleniacze. 
W sklepach ze zdrową żywnością można dostać tą roślinę w formie sproszkowanej, warto ją dodawać do różnego rodzaju potraw i deserów oraz koktajli, szczególnie rano, gdy potrzebujemy więcej energii na cały dzień. 


Gofry z korzeniem maca i bananem 

Składniki:

- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów pekan lub migdałów 
- 4 jajka
- 1 rozgnieciony banan
- 3 łyżki proszku z korzenia maca
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki stewii lub innego słodzika według uznania
- pokrojony w plasterki banan, miód, orzechy włoskie lub inne dodatki do posypania/polania gofrów


W misce zblenduj rozgniecionego banana, jajka, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę kokosową, zmielone orzechy lub migdały, korzeń maca, proszek do pieczenia, sól himalajską i dokładnie wymieszaj całość. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj odrobiną oleju kokosowego i piecz gofry aż będą rumiane (z tego przepisu powinno wyjść ok. 6 gofrów). Gdy gofry będą gotowe podawaj je z miodem, pokrojonym bananem i orzechami włoskimi, można je także polać odrobiną stopionej, gorzkiej czekolady. Jeśli nie zjesz wszystkich gofrów możesz je zamrozić i opiekać ponownie po rozmrożeniu, dzięki temu zaoszczędzisz czas i masz pomysł na szybkie śniadanie lub deser :). 





Przeczytaj też:

2 komentarze: