Korzeń maca to roślina pochodząca z centralnych masywów peruwiańskich Andów, z terenów wznoszących się ponad 3500 m n.p.m, gdzie istnieje niewiele gatunków flory, dlatego maca stanowi tam podstawę diety lokalnych mieszkańców. Właściwości zdrowotne tego warzywa korzeniowego już od wieków są znane peruwiańskim Indianom, którzy wykorzystują tą roślinę w celu wzmocnienia organizmu, złagodzenia objawów towarzyszących podczas dolegliwości kobiecych oraz jako leku na potencję i płodność, a także afrodyzjaku poprawiającego libido. Maca jest bogatym źródłem cennych dla organizmu składników odżywczych, zawiera węglowodany, białko i tłuszcze w idealnych proporcjach względem siebie, a do tego jest bogata w błonnik, minerały i witaminy takie jak witamina B1, B2, C i E. Roślina ta powinna przypaść do gustu sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia, ponieważ jest naturalnym dopalaczem, dodaje energii i pomaga utrzymać pracę organizmu na najwyższych obrotach przez długi czas, a także aktywnie wspiera proces regeneracji mięśni po wysiłku. Należy tu zwrócić szczególną uwagę na białko zawarte w tej bulwie, ponieważ mimo roślinnego pochodzenia, jest ono zaliczane do białka pełnowartościowego, gdyż zawiera dwadzieścia różnych aminokwasów oraz aż siedem z ośmiu endogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego korzeń maca zawiera liczne substancje biologicznie czynne takie jak fitosterole, katechiny, alkaloidy oraz przeciwutleniacze.
W sklepach ze zdrową żywnością można dostać tą roślinę w formie sproszkowanej, warto ją dodawać do różnego rodzaju potraw i deserów oraz koktajli, szczególnie rano, gdy potrzebujemy więcej energii na cały dzień.
Gofry z korzeniem maca i bananem
Składniki:
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów pekan lub migdałów
- 4 jajka
- 1 rozgnieciony banan
- 3 łyżki proszku z korzenia maca
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki stewii lub innego słodzika według uznania
- pokrojony w plasterki banan, miód, orzechy włoskie lub inne dodatki do posypania/polania gofrów
W misce zblenduj rozgniecionego banana, jajka, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę kokosową, zmielone orzechy lub migdały, korzeń maca, proszek do pieczenia, sól himalajską i dokładnie wymieszaj całość. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj odrobiną oleju kokosowego i piecz gofry aż będą rumiane (z tego przepisu powinno wyjść ok. 6 gofrów). Gdy gofry będą gotowe podawaj je z miodem, pokrojonym bananem i orzechami włoskimi, można je także polać odrobiną stopionej, gorzkiej czekolady. Jeśli nie zjesz wszystkich gofrów możesz je zamrozić i opiekać ponownie po rozmrożeniu, dzięki temu zaoszczędzisz czas i masz pomysł na szybkie śniadanie lub deser :).
Przeczytaj też:
Ciekawa jestem smaku, bo maca to dla mnie zupełna nowość :)
OdpowiedzUsuńSuper! Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuń