niedziela, 17 czerwca 2018

Przepis na domowe sezamki

Jakiś czas temu przechadzając się po Biedronce, zobaczyłam na półce sezamki i od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to zajadałam się często takimi słodkościami. Dawno ich nie jadłam, a nawet zapomniałam o ich istnieniu, więc koniecznie musiały wpaść do mojego koszyka, a przy okazji zrobiłam miłą niespodziankę synowi, bo on szaleje za sezamkami i chałwą :). Doszłam do wniosku, że skoro te chrupiące prostokąty z sezamem tak mu smakują, warto poszukać przepisu na domowe sezamki, które z pewnością będą znacznie zdrowsze, niż te kupione w sklepie. Okazuje się, że wykonanie tych smakołyków jest bardzo proste i mało czasochłonne, dlatego można je bez problemu robić dziecku na co dzień, jako słodką przekąskę, lub dodatek do drugiego śniadania w szkole.

sezam, sezamki, przepis, zdrowe słodycze, zdrowe odżywianie, blog

Sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka, naturalnie występuje w suchych rejonach Afryki oraz na subkontynencie indyjskim, jednak uważa się, że pierwotnie pochodzi z Afryki, skąd w starożytności została przewieziona do Azji. Aktualnie jest uprawiana także w niektórych krajach Europy, takich jak Francja, Grecja, Turcja czy Belgia.
Nasiona tej rośliny są chyba wszystkim dobrze znane, powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, często można je znaleźć na skórce pieczywa i w różnych wypiekach oraz w innych słodkościach, są także głównym składnikiem popularnej pasty Tahini, która na co dzień jest przyrządzana w krajach Bliskiego Wschodu oraz w całej Azji.
Nasiona sezamu są nie tylko wspaniałym dodatkiem smakowym i aromatycznym, ale również posiadają wiele właściwości odżywczych, od bardzo dawna są wykorzystywane w medycynie ludowej wśród ludów azjatyckich. W 50% składają się ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, są także bogate w błonnik, białko i węglowodany. Białko znajdujące się w sezamie jest bogate w tryptofan, czyli aminokwas, który bierze udział w syntezie melatoniny, a co za tym idzie, wspomaga zasypianie i poprawia jakość snu. Oprócz tego nasiona sezamu zawierają dużą ilość witamin i minerałów, takich jak witamina B2, B3, B1, B6, A, E oraz kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, a także niewielkie ilości potasu. Innymi korzystnymi dla zdrowia składnikami znajdującymi się w sezamie są lignany, sezamol i sezaminol, które są antyoksydantami, eliminującymi wolne rodniki z organizmu, mają także właściwości antynowotworowe i regulują gospodarkę hormonalną. 
W czasach starożytnych sezam wykorzystywany był do leczenia różnych chorób i dolegliwości, ponieważ ma działanie moczopędne i rozgrzewające, wspomaga układ nerwowy i odpornościowy, zapobiega chorobom układu krążenia, wzmacnia zęby i kości, a także wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, może być również wykorzystywany do leczenia trądziku. 
Jak widać, warto wprowadzać nasiona sezamu do diety, a w szczególności wzbogacać nimi dietę dziecka, a najlepiej sprawdzą się tutaj domowe, zdrowe słodycze, pozbawione wszelkiego rodzaju szkodliwych, sztucznych dodatków. 


Przepis na domowe sezamki 

Składniki:

- 3 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych 
- 1/2 szklanki miodu naturalnego
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 
- naturalny aromat waniliowy 
- szczypta soli 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozwałkować ciasto o grubości ok. 1,5 cm, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku ok. 30 minut na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika, pociąć ciasto na prostokąty wielkości standardowych sezamków, lub według uznania.





Przeczytaj też:

4 komentarze:

  1. Bardzo lubimy w domu sezamki...pewnie domowe są o niebo lepsze..Muszę spróbować zrobić sama..

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama bardzo lubi sezamki! Chyba trzeba by jej pokazać ten przepis hehe;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezamki bardzo lubię, ale sama jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. To taki przepis na bogate sezamki :D Pycha

    OdpowiedzUsuń