sobota, 10 września 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to fajny zamiennik sałaty, można z niej robić przeróżne sałatki, jest doskonałym dodatkiem do obiadu, jak i do potraw z grilla. Oprócz walorów smakowych ma wiele właściwości zdrowotnych, zawiera sporo beta-karotenu, mikroelementów i witamin np. A, B1, B2, C, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, oraz wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku.
Najlepszym źródłem witamin są warzywa spożywane na surowo, dlatego dziś przedstawiam prosty przepis na sałatkę będącą bombą witaminową :).

Składniki:

- kapusta pekińska
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 2 ogórki
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
- oliwki według uznania (lub jak ktoś woli może dodać fasolę czerwoną z puszki)
- szczypiorek
- sól, pieprz i oliwa do polania

Wszystko kroimy, mieszamy z przyprawami i oliwą i sałatka gotowa!



Smacznego! 


20 komentarzy:

  1. Pycha i jeszcze do tego łanie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię podobną, jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :D Bardzo lubię takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tą sałatkę, sama bardzo często sobie przygotowuję :)

    buziaki!
    teddyandcrumb.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie, osobiście unikam ogórka świeżego ale reszta ok:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychotka, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zainspiruję się Twoją sałatką. bardzo lubię kapustę pekińską i sałatę lodową

    OdpowiedzUsuń
  9. Troszkę uboższą wersję moja mama robi często do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię taką do obiadu ale bez kukurydzy, a z oliwkami jak robię to z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamiast kukurydzy dałybyśmy fasolkę i byłoby mega :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Często taką robimy tylko troszkę inaczej :) My dodajemy majonez i jest pysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Podkradnę dziś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń