niedziela, 3 lutego 2019

Błonnik - dobry dla zdrowia i odchudzania

Błonnik - dobry dla zdrowia i odchudzania

Jak wiecie od dłuższego już czasu interesuję się tematami związanymi z dietetyką i zdrowym odżywianiem, staram się śledzić różne nowinki i pogłębiać wiedzę w tym zakresie, a główny wpływ miała na to moja przygoda z odchudzaniem. Przerobiłam już różne modele żywienia i ciągle staram się rozwijać pod tym względem, dopracowywać swoją dietę, tak by była jak najzdrowsza i jak najlepiej dostosowana do potrzeb mojego organizmu. 
Podczas  śledzenia informacji dietetycznych wielokrotnie trafiałam na artykuły i filmy, w których dużo mówi się o błonniku pokarmowym i sama doszłam do wniosku, że pełni on ważną rolę w naszym organizmie, dlatego warto o nim pamiętać, szczególnie będąc na dietach niskowęglowodanowych, które zazwyczaj są dość ubogie w ten składnik. Oczywiście mówiąc o błonniku, mam tu głównie na myśli naturalne produkty bogate w ten składnik, a nie zajadanie się błonnikiem dostępnym w sklepach, bo tutaj trzeba być ostrożnym, żeby nie przesadzić w drugą stronę, gdyż nadmiar błonnika też prowadzi do skutków ubocznych i problemów trawiennych.

Błonnik to substancje, głównie pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, dlatego nie jest on wchłaniany i przyswajalny przez organizm, ale ma bardzo duży wpływ na pracę układu trawiennego. W szczególności powinny na niego zwrócić uwagę osoby zmagające się z cukrzycą, otyłością i nadwagą, ponieważ błonnik posiada dużą zdolność wchłaniania cukrów prostych w jelicie cienkim, dlatego opóźnia ich wchłanianie i uwalnianie do krwiobiegu. W związku z tym chroni przed nagłym wzrostem poziomu cukru we krwi i wyrzutem insuliny przez trzustkę, co w konsekwencji prowadzi do powstawania uczucia głodu i sięgania po przekąski. Błonnik posiada też zdolność wchłaniania cholesterolu i tłuszczów z pożywienia, dlatego zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i ogranicza przyrost zbędnej tkanki tłuszczowej.

Żywność bogata w błonnik daje szybko uczucie sytości, które utrzymuje się przez dłuższy czas, gdyż to włókno roślinne, ma zdolność wchłaniania płynów i zwiększa swoją objętość w żołądku. Błonnik przyczynia się do poprawy pracy jelit, oczyszcza je i likwiduje zaparcia. Kiedy brakuje go w pożywieniu, treść pokarmowa zalega znacznie dłużej w przewodzie pokarmowym, co jest świetną pożywką dla bakterii gnilnych, które są przyczyną tworzenia się szeregu związków toksycznych, w tym rakotwórczych, prowadzą do utraty sił witalnych, problemów ze skórą, wzdęć i przykrego zapachu z ust. Poza tym pokarm długo zalegający w jelitach zwiększa przyswajalność zawartych w nim tłuszczów, cholesterolu i cukrów, co prowadzi do regularnego tycia i pojawiania się różnych chorób cywilizacyjnych, szczególnie jeśli spożywamy żywność przetworzoną, bogatą w szkodliwe tłuszcze trans. 

Błonnik znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, głównie w warzywach i owocach (pulpa pozostająca po wyciskaniu soków, to właśnie błonnik), w produktach zbożowych, takich jak kasze, pełnoziarniste/razowe pieczywo i makarony, otręby, płatki owsiane, ryż brązowy, a także w orzechach, pestkach i nasionach oraz w roślinach strączkowych. Osoby będące na dietach niskowęglowodanowych, szczególnie na diecie ketogenicznej, mogą go uzupełniać jedząc niskowęglowodanowe warzywa i owoce, orzechy, nasiona, pestki i mąki, takie jak mąka kokosowa czy migdałowa, mogą także dodawać do potraw gotowy błonnik dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, np. babkę jajowatą i tego typu produkty. W przypadku stosowania takich sklepowych błonników, należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody i zwracać uwagę na dawkowanie, bo jak pisałam wcześniej, można z tym przesadzić, co jest również szkodliwe.




Przeczytaj też:

4 komentarze:

  1. Błonnik jest bardzo ważny, sama zwracam na niego uwagę, choć na żadnej diecie nie jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię błonnik w postaci otręb i płatek owsianych, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak błonnik jest bardzo ważny w naszej diecie

    OdpowiedzUsuń