czwartek, 14 lutego 2019

Dlaczego warto pić soki warzywne?

Dlaczego warto pić soki warzywne?

Świeże warzywa są podstawowym elementem zdrowej diety, dlatego że zawierają duże ilości witamin i minerałów oraz innych składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia i witalności, m.in. enzymów, które są potrzebne do procesów metabolicznych i trawiennych. Niestety enzymy są wrażliwe na ciepło i w temperaturze wyższej niż 55 stopni C umierają, a wtedy już nie są w stanie wypełniać swojej zasadniczej roli w procesach trawiennych. Dlatego oprócz warzyw gotowanych, warto sięgać po warzywa surowe w postaci sałatek i surówek, ale również soków, które są znacznie szybciej trawione niż twarde, surowe pokarmy. 
Dzięki szybszemu trawieniu soków, ich wysoko skoncentrowane składniki odżywcze są błyskawicznie wchłaniane i rozprowadzane po komórkach i tkankach organizmu.
Jeszcze jedną zaletą soków warzywnych jest ich korzystny wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Zdecydowana większość pokarmów i napojów, które spożywamy ma raczej odczyn kwasowy, natomiast warzywa w większości są zasadowe, dlatego pijąc soki warzywne nie tylko nawadniamy organizm, ale również alkalizujemy. 

Minusem picia soków warzywnych z pewnością jest ich krótki termin ważności, ponieważ po wyciśnięciu soku, składniki odżywcze zaczynają się rozpadać w ciągu kliku godzin, dlatego w miarę możliwości najlepiej wypić sok od razu, co może być wyzwaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Rzeczywisty termin spożycia surowych soków warzywnych zależy do pewnego stopnia od zastosowanego sposobu wyciskania. Na rynku są dostępne różne wyciskarki i sokowirówki:
- najpopularniejsze są ośrodkowe sokowirówki, które wirują w bardzo szybkim tempie i bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku warzyw w solidnych kawałkach jak marchew czy seler, ale nie wyciskają już tak dobrze soku z warzyw liściastych, kiełków i ziół. Inną wadą jest to, że działanie młynka wynikające z wysokich obrotów wytwarza określoną ilość ciepła - nie na tyle dużą, żeby zabić enzymy, ale wystarczającą, by skrócić termin spożycia soku.
- innym rodzajem są wyciskarki ślimakowe, które pozwalają na uzyskanie soku o nieco dłuższym terminie spożycia, dochodzącym nawet do 24 godzin.
- trzeci typ wyciskarek, to wyciskarki dwuślimakowe, które świetnie sprawdzają się w przypadku wszystkich warzyw, w tym warzyw liściastych, ziół i kiełków oraz wydłużają trochę termin do spożycia, podobnie jak wyciskarki ślimakowe. Jednak i tak najlepiej wypijać sok w ciągu godziny od wyciśnięcia.


Najbardziej popularne soki warzywne:


Sok marchwiowy - bogate źródło witaminy A, a także witamin B, C, D, E, G i K. Jest bardzo korzystny dla matek karmiących, ponieważ zapewnia obecność ważnych witamin i składników odżywczych w mleku matki. Pomaga też w ogólnym trawieniu, a ze względu na mocny i bogaty smak, może być łączony z innymi sokami warzywnymi, które nie są tak smaczne.

Sok z buraków - jeden z najbardziej cennych soków wspomagający powstawanie czerwonych krwinek w organizmie. Oprócz tego ma oczyszczający wpływ na wątrobę. Warto go mieszać z sokiem marchewkowym.

Sok z selera - zawiera dużą ilość organicznego sodu, który jest ważny ze względu na jego rolę w utrzymywaniu właściwego roztworu wapnia, tak by mógł być odpowiednio przyswojony przez organizm. 

Sok z pietruszki - sok o silnym działaniu, dlatego najlepiej spożywać maksymalnie 60 ml i łączyć go z innymi sokami. Jest bogaty w chlorofil, ułatwia metabolizm tlenu i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego działania nadnerczy i tarczycy.

Sok ogórkowy - ma wysoką zawartość potasu i właściwości moczopędne - ułatwia wydzielanie i przepływ moczu. Świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni, połączony np. ze świeżą miętą i cytryną. 

Sok z lucerny - ze względu na głęboki system korzeniowy lucerny jest bogaty w minerały i mikroelementy. Zawiera również chlorofil, który wspiera siły witalne organizmu. 

Sok pomidorowy - zawiera duże ilości likopenu (przeciwutleczniacza) oraz potasu, jest także bogaty w witaminy A, C i K, wpływa dobrze na trawienie i poprawia apetyt. 




Przeczytaj też:

1 komentarz:

  1. Polecam soki warzywne z dodatkiem owoców wg. https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Przeważnie piję soki z buraka, marchwi, selera i jabłka. Czasami dodaję imbir i cytrynę. Po takim soku zawsze mam energię i zmęczenie szybko mija po dniu pracy. Takie soki z wyciskarki są super w smaku.

    OdpowiedzUsuń