czwartek, 25 maja 2017

Jedz buraki na zdrowie!

W medycynie ludowej środkowej Europy od dawna popularne są opinie, że buraki pobudzają funkcjonowanie układu immunologicznego i bogate są w naturalne składniki zwalczające nowotwory. Jadalne liście buraków zawierają beta-karoten, wapń oraz żelazo - można je gotować tak jak szpinak.
Dawniej jedzono tylko liście buraka, natomiast jego korzeń stosowano jako lekarstwo przy bólach głowy lub zębów. Dziś częściej je się korzeń, który można ugotować, zjeść na surowo lub marynować.


Buraki zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników: Potas, który jest zawarty w burakach reguluje akcję serca, podtrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie układu nerwowego, a także reguluje gospodarkę wodną naszego ciała. Barwnik buraczany wnika do wnętrza bakterii i hamuje ich rozwój. Betanina zatrzymuje rozwój infekcji, to wyśmienity i niedrogi lek dla osób z obniżoną odpornością na choroby. Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w burakach, chroni przed zmęczeniem oraz zapobiega anemii. Kobiety w ciąży powinny regularnie przyjmować ten składnik, gdyż odpowiada on za ukształtowanie układu nerwowego płodu. W końcu buraki zawierają błonnik - cudowny składnik wspomagający pracę naszych jelit.



Buraczane przepisy :)



Sok z buraka

Sok z buraka jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, działa wzmacniająco na organizm, dlatego zaleca się go w czasie przeziębień.
Buraki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie wycisnąć przez szmatkę lub przecisnąć buraka przez sokowirówkę. Aby nasilić jego działanie warto wymieszać go ze świeżym sokiem z marchwi. 

Sok z buraka można też pić łyżeczką z dziury wydrążonej w buraku i zasypanej cukrem, lub zalanej miodem, po kilku godzinach burak puści sok.



Sałata z burakami i botwiną

Składniki:

- 3 średnie buraki
- pęczek botwiny
- 8 plasterków sera koziego 
- kiełki buraka do przybrania
- łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Nieobrane buraki gotujemy ok. godzinę, aż będą miękkie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i zdejmujemy skórkę. Kroimy w grubą kostkę, dodajemy musztardę, oliwę, ocet i cukier. Całość dokładnie wymieszać i wstawić buraki na kilka godzin do lodówki. 
Na umyte liście botwiny wyłożyć buraki z dressingiem, ozdobić plastrami sera i kiełkami.
Podawać jako dodatek do obiadu np. z mięsem i pieczonymi ziemniakami.



Koktajl z liści buraka

Składniki:

- 2 szklanki liści buraka
- szklanka jarmużu
- 5 moreli bez pestek
- 5 daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki soku z granatu
- 1/2 awokado
- 3 szklanki wody

Składniki zblendować na koktajl.



Danie jednogarnkowe z burakami 

Składniki:

- 6 młodych buraków dobrze umytych i pokrojonych w ćwiartki
- 8 małych ziemniaków umytych i pokrojonych w ćwiartki
- 3 liście jarmużu pokrojone w paski
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
- puszka mleka kokosowego
- posiekana kolendra lub natka pietruszki
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
- sok z 1/2 cytryny

Przyprawy - po łyżeczce kolendry, curry, kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu, 1 cm startego świeżego imbiru, sól morska, pieprz.

Na oleju smażyć kilka sekund przyprawy, aż zaczną wydzielać aromat. Dodać cebulę, buraki i ziemniaki, dolać pół szklanki wody i dusić ok. 5 minut, mieszając.
Dolać tyle wody, by warzywa były lekko przykryte i dodać seler oraz mleko kokosowe. Całość posolić i popieprzyć, gotować 20 minut. Na koniec dodać jarmuż i sok z cytryny, dusić warzywa do miękkości.
Podawać posypane kolendrą lub pietruszką.





Źródło: "Co pomaga, a co szkodzi" Przegląd Readre's Digest
Kalendarz Uzdrowiciela 2008 

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za smakiem buraków ale bardzo mi pomogły jak miałam anemię w ciąży :)

    OdpowiedzUsuń