Dobrym rozwiązaniem na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej jest oczywiście zdrowa dieta, oparta w większości o produkty alkaliczne, które pozwalają zneutralizować nadmiar kwasów i taką właśnie dietę proponują autorki książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", Beata Sokołowska i Edyta Skorupska.
Opis:
Tytuł: "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole"
Autor: Beata Sokołowska, Edyta Skorupska
Wydawnictwo: Muza
Format: 16.8 x 22.0 cm
Ilość stron: 256
Oprawa: miękka
Data wydania: 12.04.2017 r
Cena: 39.90 zł, w księgarni Wydawnictwa Muza można ją dostać za 25.94 zł >>KLIK<<
Książka już na pierwszy rzut oka przyciąga wzrok i zachęca do przejrzenia, szczególnie osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Szata graficzna jest bardzo efektowna i miła dla oka, podobnie jak liczne fotografie smakowitych dań, umieszczone w dalszej części publikacji.
Książka napisana jest na przyjemnym w dotyku, papierze kredowym, co sprawia, że jeszcze lepiej się prezentuje i bardzo fajnie się ją przegląda. Można powiedzieć, że jest to głównie książka kucharska, jednak ze względu na właściwości zdrowotne podawanych w niej potraw, można ją zaliczyć także do poradników zdrowotnych.
Autorki od wielu lat zajmują się tematyką zdrowego odżywiania i wspólnie prowadzą warsztaty wyjazdowe dotyczące alkalicznego gotowania, na które zapraszają osoby pragnące zmienić swój styl życia i nawyki żywieniowe.
Beata Sokołowska - to psycholog zdrowia, autorka książek dotyczących tematyki alkalicznego gotowania. Od lat interesuje się wpływem odżywiania i detoksu na jakość życia. Inspiruje do zmian i propaguje styl życia stawiający na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Prowadzi liczne warsztaty i wykłady, jest także autorką poczytnego bloga alkalicznystylzycia.com.
Edyta Skorupska - jest promotorem zdrowia i specjalistką psychodietetyki, doradcą w zakresie odżywiania i coachem zmiany nawyków żywieniowych. Od lat prowadzi warsztaty zdrowego gotowania i wykłady na temat zdrowia, jest także autorką bloga przyzielonymstole.blogspot.com, na którym można znaleźć wiele ciekawych przepisów na zdrowe potrawy.
Obie panie posiadają dużą wiedzę i doświadczenie w zakresie zdrowego odżywiania, co pozwoliło im stworzyć ten świetny poradnik kulinarny, który powinien stać się obowiązkową publikacją u każdej Pani Domu, pragnącej żyć zdrowo i dbającej o zdrowie rodziny.
Książka zaczyna się od wstępu, w którym autorki wyjaśniają dlaczego proponują takie potrawy, na czym polega dieta alkaliczna i o czym warto pamiętać, by móc się zdrowo odżywiać, znajdziemy tu też informacje na temat różnych produktów i garść praktycznych porad.
Po zapoznaniu się z wstępem, można przejść do przepisów, tutaj mamy podział na potrawy ze świeżych produktów, produkty suche (zboża i rośliny strączkowe), przepisy bazowe, śniadania, coś na słodko, oraz propozycje jak można wykorzystać resztki.
Książka zawiera ponad 90 przepisów, a każdy z nich opatrzony jest efektownym zdjęciem potrawy, przepisy napisane są czytelnie i przejrzyście, w większości są one krótkie i proste do wykonania, a produkty w nich zawarte są łatwo dostępne. Przy każdym przepisie dodatkowo podana jest ilość porcji, co znacznie ułatwia gotowanie.
Książka jak najbardziej warta polecenia dla wszystkich, którzy lubią gotować i dbają o zdrowie swoje i bliskich. Potrawy w niej zawarte stanowią ciekawe i nietypowe połączenie naturalnych i przystępnych cenowo składników, są nowoczesne i nie znajdziemy ich w pierwszej lepszej książce kucharskiej, dlatego mogą być świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków. Książka wpisuje się także w popularny trend "zero waste", czyli pojawiają się w niej przepisy na pyszne dania, z wykorzystaniem resztek znajdujących się w lodówce, co wpływa korzystnie na naszą kieszeń i uczy jak nie marnować jedzenia.
Publikacja "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole" może ułatwić każdemu proces wprowadzania zmian i nowych nawyków żywieniowych, a także zainspirować do własnych eksperymentów w kuchni. Polecam :).
Facebook
Nie moje klimaty.
OdpowiedzUsuńInteresting post! Happy mather Day! 💛💛💛
OdpowiedzUsuńAmazing post dear,thanks for sharing!!
OdpowiedzUsuńmystylishcorner.blogspot.ba
takie przepisy z wykorzystaniem resztek to fajna sprawa, nienawidzę marnotrawstwa jedzenia
OdpowiedzUsuńHello, nice cooking book. Have a nice day. Best regards Jana
OdpowiedzUsuńLovely suggestions!
OdpowiedzUsuńTHE PINK ELEPHANT SHOE // INSTAGRAM //
Oj uwielbiam książki z nietypowymi przepisami!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie sie zapowiada :) Warto zerknąć :)
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie jedzenia i nasza ulubiona dynia Hokkaido :D <3
OdpowiedzUsuńChętnie sięgam po książki o zdrowiu i odżywianiu :)
OdpowiedzUsuńO takiej diecie nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńHello Mrs. Rose,
OdpowiedzUsuńthe topic is so important. Healthy food and no waste of food.
Have a happy sunday.
Nancy :)
To zdecydowanie książka dla mnie!
OdpowiedzUsuńMolto interessante grazie
OdpowiedzUsuńgreat book
OdpowiedzUsuńhttp://retromaggie.blogspot.pt/
Love a book that offers healthy recipes. It looks great.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
przydatna rzecz
OdpowiedzUsuń