wtorek, 11 sierpnia 2015

Suszone pomidory z Kociołka Smaków

Dziś planuję zrobić na obiad spaghetti, a do sosu zamierzam dodać suszone pomidory ze sklepu Kociołek Smaków. Takie pomidory jak i mieszanki pomidorowe to świetny dodatek do różnych potraw, można nimi przyprawiać zapiekanki, pizzę, sosy a nawet mięsa. 






Oprócz pomidorów z powyższych zdjęć, do testów otrzymałam jeszcze "Pomidory z czosnkiem i czarnuszką", ale były tak wyśmienite że zużyłam je błyskawicznie, dodawałam je do mielonych i muszę przyznać, że były to najlepsze mielone jakie udało mi się zrobić. Te pomidory z dodatkami nadały im specyficzny smak i aromat, dzięki temu mielone były pyszne. 
Suszone pomidory znajdują się w foliowych torebeczkach w przezroczysto-złotych barwach. 
Mieszanki są dobrze wysuszone, ale wrzucone do ciepłych potraw miękną, więc nie musimy się obawiać że wbiją nam się w zęby, albo że ciężko będzie je pogryźć :). 
Wszystkie rodzaje pomidorów znajdziecie TUTAJ, ich ceny wynoszą ok. 2 zł za 30 g.


A co nam pisze o suszonych pomidorach producent?

Pomidor suszony - tradycja suszenia pomidorów pochodzi z północnych Włoch. Była to metoda przechowywania, pozwalająca na korzystanie z dobrodziejstw pomidorów w miesiącach zimowych, zanim wynaleziono pomidory w puszkach. W dawnych czasach dojrzałe pomidory suszono rozkładając je na dachówkach domów. Teraz w dalszym ciągu suszy się je na słońcu, jednak w kontrolowanych pod względem higienicznym warunkach. Pomidory suszone są jednym z najsmaczniejszych przetworów, które nadają bardzo indywidualny smak daniom. Czerwone pomidory nadają potrawom apetyczny wygląd oraz wyjątkowy smak. Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu zachowują one swoje walory zarówno smakowe (bardzo intensywny aromat o niezwykle mocnym smaku i zapachu) jak i odżywcze. Dojrzałe pomidory posypuje się solą, by "oddały" zawartą w nich wodę (odsączanie), potem suszy na słońcu w kontrolowanych specjalnie warunkach. Tak suszone pomidory nie zawierają żadnych chemicznych dodatków ani konserwantów. Dzięki tradycyjnemu procesowi wytwarzania pomidory te nie tracą nic ze swoich właściwości odżywczych. Ten rewelacyjny smak suszonych pomidorów świetnie komponuje się z każdą potrawą, wydobywając z niej kwintesencję smaku. Polecamy do gastronomii i do celów domowych.
Zastosowanie: pomidory suszone stanowią zdrową przekąskę, a także doskonały dodatek do sałatek, gulaszów, zup (rewelacyjny dodatek do zupy pomidorowej), fasolki po bretońsku, pasztetu, zapiekanek, pizzy, spaghetti, surówek, mięs (drobiu, cielęciny, wołowiny), sushi, grillowanych i pieczonych warzyw
i wielu potraw kuchni włoskiej. Zapiekanki z żółtym serem posypane suszonymi pomidorami, zapieczone, podawane na gorąco, smakują i wyglądają wyjątkowo. Miłośnicy dobrego jedzenia będą zachwyceni!
Właściwości: pomidor ma wiele składników odżywczych, takich jak: witamina A, B1, B2, B6, C, PP oraz magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas - wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzmacniają organizm, uodporniają, chronią przed infekcjami, regulują ciśnienie krwi. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz przeciwdziałający zachorowaniom na nowotwory, jest szczególnie przyswajalny w połączeniu z tłuszczem (podany np. z oliwą).

Lubicie suszone pomidory?



Facebook

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam suszone pomidory :) Najlepiej usmażyć lekko całą patelnię cebuli (płasko na dnie) dorzucić pomidory suszone w sporej ilości (z oleju albo na wagę w dużych kawałkach), duuużo siekanego czosnku, na to wyłożyć ugotowany makaron penne i całość przykryć mozarellą + pokrywka na patelnię i czekamy, aż ser się roztopi :) Wykładamy na talerze i sypiemy ziołami prowansalskimi lub co kto lubi ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj... może 2 razy w całym życiu ich spróbowałam... szczerze nawet za bardzo nie odtworzyłabym ich smaku, choć wszystko co pomidorowe jem na kg... chciałabym je kiedyś dorwać szczególnie z czosnkiem bazylią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To szczerze mówiąc jedna z moich ulubionych przypraw! :-) Pachnie niesamowicie i nadaje fajnego smaku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomidory z czosnkiem i bazylią miałam z innej firmy, na pewno kupię ponownie mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. tak bardzo lubie,m ze podejrzewam ze zjadłabym bez dodawania do niczego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie używałam pomidorów suszonych jak dotychczas, mam obierane i pokrojone z domowego słoiczka, ewentualnie, jak skończą mi się zapasy to korzystam ze sklepowej puszki,. Niemniej muszę przyznać, że wyglądają całkiem smacznie, a jeśli podczas obróbki termicznej uwalniają aromat, to w sumie dlaczego nie spróbować :)

    Z takich suszonych przysmaków marzy mi się paczka suszonych malin, mam wspaniały przepis na kawę latte z ich użyciem, muszę w końcu się zaopatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O bardzo lubimy takie mieszanki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ja takie pomidory uzywam do robienia wloskiej bruschetta ;) pycha dodac swieza bazylie i gotowe

    OdpowiedzUsuń
  9. W takiej postaci nie kupowałam jeszcze :). Jak gdzieś spotkam to kupię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam suszone pomidorki i tak jak Ty często dodaję do mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super, uwielbiam pomidory w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm pomidory z czosnkiem i bazylia pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja pomidory uznaję tylko świeże i to koniecznie z lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię suszone pomidory, wcinam je pasjami :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie dodatki są najlepsze bo nie psują się tak szybko ja świeże warzywa.Fajna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam ani marki ani produktu

    OdpowiedzUsuń