Na pierwszy ogień pójdą chyba wszystkim dobrze znane przyprawy do kurczaka i przyprawa do Gyrosa, którą również stosuję do kurczaka mimo iż jest przeznaczona do innych mięs :)
Kurczak pikantny
Skład: papryka czerwona słodka, sól, papryka chili, cukier, czosnek
Zastosowanie: do mięsa drobiowego pieczonego, duszonego, smażonego jak i również grillowanego
Cena: 3 zł / 50 g można go kupić w sklepie Eldorado Przypraw >>KLIK<<
Przyprawa do Gyrosa
Skład: papryka czerwona słodka, czosnek, pieprz ziołowy, cebula, tymianek, pasternak, papryka chili, marchew, bazylia, cząber, gorczyca biała, kolendra, rozmaryn, sól, cukier
Zastosowanie: idealna mieszanka do wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny lub baraniny, podawanych w formie pieczonej, smażonej, grillowanej czy duszonej.
Cena: 3 zł / 50 g TUTAJ
Kurczak ziołowy
Skład: papryka czerwona słodka, majeranek, papryka chili, bazylia, tymianek, czosnek, sól, cukier
Zastosowanie: do nacierania mięsa drobiowego przed pieczeniem, duszeniem, smażeniem jak i również grillowaniem
Cena: 3 zł / 50 g TUTAJ
Mięso drobiowe jest częstym składnikiem naszych dań, przyrządzam je na różne sposoby, w sezonie letnim często robimy szaszłyki z drobiowym mięsem, również sałatkę Gyros przyrządzam z kurczakiem, więc tego typu produkty muszą u nas być pod ręką, myślę że są to przyprawy dość popularne, dlatego nie wymagają szczególnego opisu.
Przyprawy ze sklepu Eldorado Przypraw znajdują się w przezroczystych, foliowych torebeczkach, są drobno zmielone, przyjemnie się je stosuje, są aromatyczne. Głównym składnikiem tych przypraw jest czerwona słodka paryka, którą bardzo lubimy. Przyprawy te zdecydowanie poprawiają smak drobiu.
Kolejnym zestawem przypraw są przyprawy z którymi spotkałam się po raz pierwszy, ciekawa jestem czy je znacie?
Shoarma czerwona
Pochodzenie: Irak
Skład: papryka czerwona, czosnek, papryka czerwona chili, kmin rzymski, cynamon, sól
Zastosowanie: popularna mieszanka kuchni orientalnej przeznaczona do mięs z wołowiny lub wieprzowiny, może być również mięso cielęce lub drobiowe
Cena: 4 zł / 50 g TUTAJ
Zatar
Pochodzenie: Turcja
Skład: tymianek, oregano, sezam prażony, sumak, sól
Zastosowanie: uniwersalna mieszanka kuchni arabskiej o łagodnym lecz kwaśnym smaku, do wszystkich mięs, sosów, marynat, grzanek, humusu, twarożku, warzyw i sałatek
Cena: 4 zł / 50 g TUTAJ
Tandori masala
Pochodzenie: Indie
Skład: kolendra, kmin, imbir, czosnek, chili, warzywa suszone, sól
Zastosowanie: tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej do kurczaka, ryb pieczonych, mięsa mielonego, warzyw i sosów na bazie jogurtu
Cena: 4 zł / 30 g TUTAJ
Te przyprawy to dla mnie nowość dlatego najbardziej byłam ich ciekawa, mają nietypowy, orientalny smak.
Shoarma czerwona wyróżnia się przede wszystkim dodatkiem cynamonu, co sprawia że jej smak jest oryginalny, idelanie nadaje się do wszystkich rodzajów mięs.
Zatar to przyprawa uniwersalna do wszystkiego, zawiera dużą ilość sezamu przez co można ją potraktować bardziej jak posypkę, ma ciekawy dodatek w postaci kwaśnego sumaku z którym spotykam się po raz pierwszy, aż z ciekawości poszukałam co to jest sumak :D. Ogólnie jest to ciekawa mieszanka, warto wypróbować.
Tandori masala to tradycyjna przyprawa indyjska, jak przystało na przyprawy tej kuchni zawiera imbir, co dodaje jej pikanterii i wspaniałego aromatu. Przyprawa przypomina lekki, drobny pyłek, którym przyjemnie się posypuje kurczaka i inne dania. Lubię takie orientalne mieszanki, więc jak najbardziej ta przyprawa przypadła mi do gustu.
I ostatni zestaw przypraw do mięs
Przyprawa chińska
Pochodzenie: Chiny
Skład: czosnek granulowany, imbir, gałka muszkatołowa, kminek, pieprz czarny, curry, papryka słodka, marchew, por, cukier, sól
Zastosowanie: mieszanka przyprawowa do mięs gotowanych i duszonych, sosów oraz marynat
Cena: 3 zł / 50 g >>KLIK<<
Przyprawa do schabu
Pochodzenie: Polska
Skład: koperek, por, cebula, czosnek, marchew, majeranek, pietruszka, pieprz, sól
Zastosowanie: do schabu i karczku
Cena: 4 zł / 50 g >>KLIK<<
Przyprawa cygańska
Pochodzenie: Polska
Skład: cząber, tymianek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, cukier, sól
Zastosowanie: do mięs z grilla, ryb, warzyw, kurczaka i szaszłyków
Cena: 3 zł / 50 g >>KLIK<<
Przyprawa chińska to orientalna mieszanka z dodatkiem curry, które uwielbiam, nietypowego smaku i aromatu dodaje jej również imbir i gałka muszkatołowa, potrawy z dodatkiem tej mieszanki mogą nas przenieść w dalekie regiony Azji.
Przyprawa do schabu to z kolei mieszanka typowa dla naszej kuchni polskiej, taki zestaw bardzo lubimy, koperek, majeranek, pietruszka to częste dodatki w tradycyjnych potrawach i równie dobrze sprawdzają się przy popularnym schabie, tej przyprawy nie można nie lubić :).
Przyprawa cygańska to dla mnie nowość, ma fajny skład, nie ma w niej żadnych dziwnych, nieznanych dodatków, mieszanka idealna do mięs grillowanych, fajnie się sprawdza dodana do kurczaka, jest dość pikantna, przypomina mi troszkę mieszanki do kurczaka opisywane powyżej, chyba ze względu na zawartość papryki.
Znacie te przyprawy? Jakie są Wasze ulubione przyprawy do mięs?
Facebook
Tych opisanych nie znam, ale często stosuję w swojej kuchni podobne, które urozmaicają potrawy i są ciekawe w smaku.
OdpowiedzUsuńPrzyprawy do podstawa w kuchni :) Tych jeszcze nie miałam ;)
OdpowiedzUsuńNie znam tych przapraw, zwykle sama mieszam ziola bo w tych gotowych jest pelno ulepszaczy. Ale wyglada na to, ze te sa bez dodatkow?
OdpowiedzUsuńPearl in Fashion
Świetne te przyprawy,takie dla prawdziwej pani domu.
OdpowiedzUsuńJak zwykle mnóstwo świetnych przypraw! :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam przyprawiać sobie potrawy, uwielbiam jak coś co jem ma niezwykły aromat, a przede wszystkim smak i złocisty kolor :) Najbardziej zaciekawiła mnie przyprawa do Gyrosa, gdyż to uwielbiam :*
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jak smakują te przyprawy w połączeniu z potrawami! :)
OdpowiedzUsuńSporo różności :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi się skończyła przyprawa do gyrosa :(
OdpowiedzUsuńA tandori masala bardzo lubię :)
W ogóle kocham Indyjską kuchnię :)
Pychotka takie przyprawy <3
OdpowiedzUsuńZ tej marki nie znam;)
OdpowiedzUsuńkażdą bym sie zaopiekowała:)
OdpowiedzUsuńDobre przyprawy to podstawa smacznego dania :)
OdpowiedzUsuńDobrze przyprawione dania to podstawa.:)
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe przyprawy. :D
OdpowiedzUsuńNajchętniej spróbowałabym tej do kurczaka.
Wszystkie fajnie wzbogacają smak mięsa :)
OdpowiedzUsuńKupiłam tą do gyrosa...jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńwygladaja super:)
OdpowiedzUsuńdo kurczaka chętnie bym przygarnęła :D
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj stosuję przyprawy solo i tworzę własne mieszanki.
OdpowiedzUsuńJA u siebie nie gotuję... całe szczęście ^^
OdpowiedzUsuńMniam! Same pyszności.. przyprawy grają ogromną rolę w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńO proszę jaki wybór :) A podobną przyprawę do kurczaka, tylko robioną własnoręcznie, dostałam od teściowej. Ciekawe jak się sprawdzi.
OdpowiedzUsuńuwielbiam orientalne przyprawy a najbardziej kurczaka w sobie slodko-kwaśnym :)
OdpowiedzUsuńAle mięsko musi być fajnie aromatyczne z takimi przyprawami :D
OdpowiedzUsuńty i te twoje przyprawy, chyba mogłabyś nimi zapełnić cały basen jakby zebrać je do kupy, zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńKurczak ziołowy brzmi bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne przyprawy i z fajnym składem! muszę spróbować :) Zazwyczaj używam tylko jednorodnych przypraw, bo reszta ma niepotrzebne sztuczne dodatki a tutaj miłe zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuń