poniedziałek, 10 lipca 2017

Jak myć kryształy i chińską porcelanę?

Wiele z nas posiada w domu kryształowe naczynia i chińską porcelanę, które dawniej były bardzo modne, a dziś stanowią efektowną pamiątkę po tamtych czasach. Takie pamiątki należy systematycznie myć, by pozbyć się zabrudzeń i kurzu, a także dodać im dawnego blasku i świeżości.
Kryształów i porcelany - zwłaszcza antycznej, ręcznie malowanej, lub posiadającej metalową rączkę - nie powinno się wkładać do zmywarki, ponieważ bardzo łatwo ulegają uszkodzeniu. Takie naczynia najlepiej myć ręcznie, zgodnie z poniższymi instrukcjami.



1. Napełnij umywalkę ciepłą wodą

Do mycia delikatnej porcelany i kryształów nie powinno się stosować gorącej wody. Jeśli woda parzy w ręce, oznacza to, że może być zbyt ciepła dla porcelany i kryształów, a nagłe zmiany temperatury mogą spowodować pęknięcia naczyń. 
Następnie dno wypełnionej umywalki wyłóż ręcznikiem, który posłuży jako poduszka ochronna.



2. Dodaj płynu i octu

Do przygotowanej wody wlej płyn do mycia naczyń i łyżkę octu. Ocet jest naturalnym i bezpiecznym środkiem czyszczącym, dobrze rozpuszcza tłuste plamy i radzi sobie z innymi zabrudzeniami zbierającymi się w szczelinach wyciętych na kryształach. Jeśli nie przeszkadza Ci zapach możesz bez obaw wlać więcej niż 1 łyżkę octu.



3. Umyj ręcznie naczynia 

Włóż delikatnie naczynia do umywalki i potrzymaj kilka minut, by się namoczyły. Następnie umyj je z pomocą szmatki lub gąbeczki i dokładnie opłucz.



4. Wysusz naczynia

Mokre naczynia przetrzyj szmatką, która nie pozostawia resztek włókien lub ręcznikami papierowymi. Delikatnie je wypoleruj, by nadać im połysk.




2 komentarze: