Ostatnio zrobiło się głośno o nutelli, a to za sprawą oleju palmowego, który jest do niej dodawany. Po internecie krążyły artykuły mówiące o tym, że ten krem czekoladowy będzie wycofany ze sklepów, ponieważ stwierdzono, że olej palmowy w nim zawarty ma działanie rakotwórcze i spożywanie go stwarza zagrożenie dla zdrowia, szczególnie u dzieci. Pomijając już ten fakt, pozostały skład nutelli również pozostawia wiele do życzenia, Jak się okazuje, w większości składa się ona z cukru rafinowanego, natomiast zdrowych, odżywczych składników takich jak orzechy czy kakao jest tam niewiele.
źródło zdjęcia: http://www.ekogazeta.eu/
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie dużych ilości cukru jest szkodliwe, a znajduje się on prawie we wszystkim, nawet w produktach, w których nie spodziewalibyśmy się go, dlatego warto czytać składy produktów i zwracać uwagę na to co się je. Być może domowa nutella nie dorówna smakiem tej ze sklepu, wzbogaconej o różne dodatki smakowe, ale przynajmniej będzie dobra dla zdrowia i dostarczy organizmowi składniki odżywcze zawarte w orzechach, kakao i w zdrowym oleju kokosowym. Myślę, że warto do takiej nutelli zachęcić zwłaszcza dzieci, które z reguły uwielbiają wszystko co czekoladowe, a przecież każdemu rodzicowi zależy na tym, by dziecko odżywiało się zdrowo i pożywnie.
Jak zrobić nutellę bez cukru?
Składniki:
- 150 g orzechów laskowych (lub innych według uznania)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki erytrolu w pudrze lub stewii w płynie (albo innego zdrowego zamiennika cukru według uznania)
Orzechy należy rozdrobnić za pomocą mocnego blendera, malaksera, lub ewentualnie młynka do kawy, tak by powstało z nich masło orzechowe, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Gotową nutellę należy przechowywać w szczelnym pojemniku. To jest przepis na błyskawiczną nutellę, ale w internecie można znaleźć również inne zdrowe wersje tego smarowidła, dla osób, które nie zwracają uwagi na zawartość węglowodanów, są wersje z daktylami, miodem, syropem klonowym i innymi zdrowszymi zamiennikami cukru.
15 g kremu zawiera ok. 100 kcal - Tłuszcz 10 g, Węglowodany 2.3 g (w tym Błonnik 1.25 g), Białko 1.7 g
Przeczytaj też:
Fajny przepis i z chęcią zrobię :). Bardzo rzadko kupuję nutellę, ale nie wiedziałam, że jest w niej aż tyle cukru
OdpowiedzUsuńNutella bez cukru to juz nie nutella aledla kogos kto dba o kalorie jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wygląda na skomplikowany. Czy zamiast stewii można dodać miód albo ksylitol ? Chyba skuszę się i zrobię coś takiego dzieciom. Nie mamy w domu Nutelli ale zamiennik pewnie zjedzą :)
OdpowiedzUsuńTak mogą być inne zdrowe zamienniki cukru. Ostatnio pojawiają się na blogu głównie przepisy na desery niskowęglowodanowe, stąd erytrol lub stewia w składzie, ponieważ są całkowicie bezkaloryczne i bezcukrowe.
UsuńFuuuuj, zawsze wiedziałam, że nutella jest niezdrowa, ale nie powstrzymywało mnie to od kupienia jej od czasu do czasu. Teraz jak patrzę na to zdjęcie, to aż nawet nie chcę o niej myśleć! Fuj! Jak dobrze, że podrzuciłaś ten przepis, wypróbuję go od razu jak najdzie mnie ochota na taki czekoladowy krem :) Dzięki! Zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis :) Mniam...
OdpowiedzUsuńMy robimy tylko domowe czekoladowe kremy :D Są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń