"Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów" autorstwa Zbigniewa T. Nowaka, to taki właśnie powrót do przeszłości, ocalenie od zapomnienia tradycji wszechstronnego wykorzystania darów przyrody, które możemy znaleźć w naszych polskich lasach.
Opis szczegółowy:
Tytuł: "Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów"
Autor: Zbigniew T. Nowak
Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Oprawa: twarda
Ilość stron: 254
Format: 14 x 20 cm
Rok wydania: 2017 r.
Cena: 39.90 zł
Zbigniew T. Nowak to polski botanik, dziennikarz i pasjonat ziołolecznictwa, autor licznych publikacji na temat leczenia różnych dolegliwości za pomocą ziół, owoców, warzyw i ogólnie zdrowej diety. Od ponad trzydziestu lat zajmuje się popularyzacją ziołolecznictwa, medycyny naturalnej i zdrowego odżywiania w naszym kraju.
Na blogu pojawiło się już kilka ciekawych poradników jego autorstwa, głównie związanych z ziołami, a dziś trochę o zapomnianych już, dziko rosnących owocach, które także mają liczne właściwości odżywcze i są bardzo pomocne przy leczeniu wielu schorzeń. Powyższa książka jest kompendium wiedzy na temat leśnych owoców i ich wykorzystania w medycynie naturalnej. Znajdziemy tu m.in. opisy takich owoców jak bez czarny, jeżyna, jarzębina, dzika róża, tarnina czy poziomka. Każdy owoc jest bardzo szczegółowo opisany, można się dowiedzieć jakie właściwości mają poszczególne owoce i jakie zawierają substancje lecznicze. Oprócz tego autor podaje liczne receptury na domowe leki i przetwory, którymi można znacznie wzbogacić dietę, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy zaczynają się przeziębienia, a organizm potrzebuje większej dawki witamin.
Poradnik jest bardzo ładnie wydany, podobnie jak i pozostałe publikacje tego autora. Oprawiony grubą, solidną oprawą, na której widnieją owoce leśne. Książka napisana jest na połyskującym papierze kredowym, dużą i wyraźną czcionką, opatrzona efektownymi zdjęciami owoców i przyrządzonych z nich przetworów. Przepisy w niej zawarte z reguły są bardzo proste do wykonania, większość składników znajdziemy w lesie i w sklepach ze zdrową żywnością jak np. cukier trzcinowy czy miód pszczeli. Przy każdym przepisie oprócz składników i sposobu przygotowania przetworu, opisany jest także sposób stosowania, pożytek jaki niesie dla zdrowia oraz dobra rada od autora.
Jeśli szukacie rzetelnych informacji na temat dziko rosnących owoców leśnych, a także przepisów na przetwory i lecznicze remedia, to powyższa publikacja jak najbardziej powinna przypaść Wam do gustu. Książka spodoba się z pewnością wszystkim osobom, które interesują się tematyką zdrowia, medycyną naturalną i pragną powrócić do tradycyjnych, dawnych metod leczenia, stosowanych przez naszych przodków. Polecam :).
Gdy byłam mała pamiętam, że babcia często wykorzystywała owoce leśne itp. z chęcią bym przeczytała, bo dla mnie byłaby to skarbnica wiedzy i pomysłów :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuń