Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, podobne do naszego "murzynka" i niezwykle proste do wykonania. Jest to inaczej ciasto czekoladowe, typowe dla kuchni amerykańskiej, a jego nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru.
Na świecie istnieje wiele odmian tego ciasta, można je wzbogacać różnymi dodatkami według uznania, ale takie podstawowe, standardowe składniki to gorzka czekolada, jajka, cukier, masło i mąka. Niestety taka mieszanka do najzdrowszych nie należy, zwłaszcza jeśli chodzi o rafinowany cukier czy białą mąkę, ale na szczęście dla zwolenników zdrowego odżywiania istnieją zdrowsze alternatywny, a jedną z nich jest brownie z mąki kokosowej.
Mąka kokosowa stanowi świetny zamiennik białej mąki w niektórych przepisach, nie zawiera ona glutenu i jest niskowęglowodanowa, dlatego sprawdzi się na dietach typu keto, low carb, może być także stosowana przez diabetyków i osoby, które mają alergie na gluten. Oprócz tego mąka kokosowa zawiera duże ilości dobroczynnego błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę naszego układu trawiennego, poprawia metabolizm i oczyszcza jelita.
Przepis na brownie z mąki kokosowej
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki kakao
- 6 jajek
- 1 szklanka erytrolu (0 kcal) lub innego zdrowszego zamiennika cukru rafinowanego
- 1/4 szklanki mleka (może być kokosowe lub migdałowe)
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i wymieszaj dokładnie z kakao. W oddzielnej misce połącz jajka, ze słodzikiem, mlekiem i solą, a następnie dodaj rozpuszczony wcześniej olej z kakao i wymieszaj całość. Na koniec dodaj mąkę kokosową i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do niewielkiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lub do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
Przeczytaj też:
Nice :*
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, uwielbiam kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie używałam mąki kokosowej, brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń