Kminek zwyczajny, zwany też leczniczym to jedno z najstarszych znanych nam ziół. Występuje w stanie naturalnym, często zdziczałym, ale jest też uprawiany na specjalnych plantacjach. Roślina ta pochodzi z Azji Mniejszej i stamtąd rozprzestrzeniła się na środkową i północną Europę, Azję, Amerykę Północną i na tereny Afryki u wybrzeży Morza Śródziemnego. W Polsce rośnie dziko na łąkach, miedzach, pastwiskach i w przydrożnych rowach.
Owoce kminku to zioło działające rozkurczowo, moczopędnie, wiatropędnie i żółciopędnie. Kminek stosowany jest jako środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny zwiększający wydzielanie soku żołądkowego. Napary i herbatki z kminku poprawiają pracę wątroby i jelit, łagodzą objawy kolki jelitowej i zaburzenia trawienne. Z kolei w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych skóry stosuje się wyciągi i odwary z kminku w postaci okładów.
Owoce kminku to również jedna z najbardziej popularnych przypraw kuchennych, wzbogacają smak mięs, sałatek, sosów, serów i pieczywa. Kminek stosuje się też do kiszenia kapusty i ogórków oraz do zaprawiania różnych alkoholi.
Olejek kminkowy wykorzystywany jest do produkcji wód kolońskich, past do zębów, mydeł i płynów odkażających.
Nalewka kminkowa na dolegliwości żołądkowe
Składniki:
- 25 dag kminku
- 1 litr wody
- 1 litr wódki
- 5 łyżek miodu
Kminek przepłukać na sitku, zalać wodą i zagotować. Po ostudzeniu połączyć z miodem i wódką. Zamknąć szczelnie słój i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek. Po 2 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia. Stosuje się ją w leczniczych dawkach, na poprawę trawienia i w celu załagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Przeczytaj też:
W formie nalewki nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń