niedziela, 31 marca 2019

Pomysł na gofry z masłem orzechowym i dżemem pomarańczowym

Pomysł na gofry z masłem orzechowym i dżemem pomarańczowym


Składniki:

- 260 g naturalnego, kremowego masła orzechowego
- 60 ml syropu klonowego
- starta skórka z jednej pomarańczy lub łyżeczka esencji pomarańczowej
- 100 g dżemu pomarańczowego
- 80 g błyskawicznych płatków owsianych
- 180 g pełnoziarnistej pszennej mąki tortowej
- 350 ml mleka roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli 

Masło orzechowe, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy i dżem wymieszaj w dużej misce, następnie dodaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj mleko, tak aby ciasto nie było zbyt gęste. 
Przygotuj gofry zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy, pomiędzy poszczególnymi partiami natłuszczaj gofrownicę olejem do pieczenia w aerozolu. Jeśli gofrownica ma termostat, ustaw urządzenie na średnią lub niską temperaturę, ponieważ gofry z masłem orzechowym mogą się przypalać. 
Przed spożyciem przestudź gofry, by nabrały chrupkości. Można je odgrzewać w piekarniku.
Ciasto z przepisu można również wykorzystać do przygotowania naleśników, wystarczy dodać od 2 łyżek do 1/4 szklanki więcej mleka, aby je rozrzedzić. Smażyć jak zwykłe naleśniki. 





Przeczytaj też:

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam gofry ale z masłem orzechowym nigdy nie jadłam. Lubię z bitą śmietaną i owocami

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne. Świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast pomarańczowego dżemu truskawkowy i idealne gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna opcja na gofry, ja lubię takie ze śmietaną które posypuję z wierzchu orzechami nerkowca i laskowymi (zmielonymi) albo polecam syropem owocowym :)

    OdpowiedzUsuń