Składniki:
- 260 g naturalnego, kremowego masła orzechowego
- 60 ml syropu klonowego
- starta skórka z jednej pomarańczy lub łyżeczka esencji pomarańczowej
- 100 g dżemu pomarańczowego
- 80 g błyskawicznych płatków owsianych
- 180 g pełnoziarnistej pszennej mąki tortowej
- 350 ml mleka roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło orzechowe, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy i dżem wymieszaj w dużej misce, następnie dodaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj mleko, tak aby ciasto nie było zbyt gęste.
Przygotuj gofry zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy, pomiędzy poszczególnymi partiami natłuszczaj gofrownicę olejem do pieczenia w aerozolu. Jeśli gofrownica ma termostat, ustaw urządzenie na średnią lub niską temperaturę, ponieważ gofry z masłem orzechowym mogą się przypalać.
Przed spożyciem przestudź gofry, by nabrały chrupkości. Można je odgrzewać w piekarniku.
Ciasto z przepisu można również wykorzystać do przygotowania naleśników, wystarczy dodać od 2 łyżek do 1/4 szklanki więcej mleka, aby je rozrzedzić. Smażyć jak zwykłe naleśniki.
Przeczytaj też:
Uwielbiam gofry ale z masłem orzechowym nigdy nie jadłam. Lubię z bitą śmietaną i owocami
OdpowiedzUsuńmiło się czyta :)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne. Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŁooo ale bomba
OdpowiedzUsuńZamiast pomarańczowego dżemu truskawkowy i idealne gofry:)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńfajna opcja na gofry, ja lubię takie ze śmietaną które posypuję z wierzchu orzechami nerkowca i laskowymi (zmielonymi) albo polecam syropem owocowym :)
OdpowiedzUsuń