sobota, 5 października 2019

"Portugalia do zjedzenia" Bartek Kieżun

Jakiś czas temu na blogu pojawiła się recenzja ciekawej książki kulinarnej autorstwa Bartka Kieżuna pt. "Italia do zjedzenia", w której autor - dziennikarz kulinarny, połączył książkę kucharską z przewodnikiem po Włoszech, gdzie oprócz ciekawych przepisów, można było poznać interesujące miejsca i historię sztuki opatrzoną zdjęciami z podróży autora do Włoch. Książka okazała się być sporym sukcesem i Bartek postanowił stworzyć kolejną, tym razem o malowniczej Portugalii.








Opis szczegółowy:

Tytuł: "Portugalia do zjedzenia"
Autor:  Bartek Kieżun 
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Ilość stron: 288
Format: 21 x 27 cm
Rok wydania: 2019 r.
Cena: 69.99 zł 


W swojej drugiej publikacji pt. "Portugalia do zjedzenia" Bartek Kieżun zaprasza do odkrywania prawdziwych skarbów jednego z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów, jakim jest Portugalia. W książce znajdziemy przepisy na popularne portugalskie potrawy, a także opisy ciekawych miejsc i zabytków tego kraju, opatrzone efektownymi fotografiami. Autor będący z wykształcenia antropologiem kultury i kucharzem z zamiłowania, łączy tutaj swoje zainteresowania i w sposób lekki i przyjemny oprowadza czytelnika po smakach i kolorach Portugalii, nawiązując do kultury, historii, klimatu tego miejsca i mentalności mieszkających w nim ludzi. Kuchnia portugalska jest niezwykła w swej prostocie, dominują w niej ryby i owoce morza, wzbogacone aromatem kolendry i kuminu. Z poradnika dowiemy się m.in jak przyrządzić wytrawne krokiety z dorsza, pastę z sardynek, chleb kukurydziany czy ciastka świętego Gonzalo. 
"Portugalia do zjedzenia" z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią podróżować, poznawać nowe miejsca i smaki różnych kuchni świata, a zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej. 


1 komentarz:

  1. Nigdy nie miałam takiej łączonej książki i nie wiem, czy by mnie do siebie przekonała :)

    OdpowiedzUsuń