poniedziałek, 27 listopada 2017

"Italia do zjedzenia" Bartek Kieżun

Jednym z moich małych marzeń, które, mam nadzieję w końcu uda mi się zrealizować, jest wycieczka do Włoch. Bardzo chciałabym poczuć klimat tego miejsca, zwiedzić Rzym, by móc zachwycać się słynnymi budowlami i dziełami sztuki, przepłynąć gondolą w Wenecji, wybrać się na wiejskie tereny do gospodarstw z winnicami i gajami oliwkowymi, a przede wszystkim spróbować tamtejszych potraw, które cieszą się ogromną popularnością w naszej kuchni. Póki co pozostają mi jednak filmy i książki, dzięki którym mogę lepiej poznać ten piękny kraj i zachwycać się nim na odległość :).
Jedną z takich ciekawych i świetnie wydanych publikacji na temat Italii, gdzie znajdziemy nie tylko przepisy kulinarne, ale również zdjęcia podróżnicze i związane ze sztuką, jest nowość autorstwa Bartka Kieżuna pt. "Italia do zjedzenia".

Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun, Wydawnictwo Buchmann, przepisy, kulinaria, książka kucharska, gotowanie, recenzja, blog, pani domu











Opis szczegółowy:

Tytuł: "Italia do zjedzenia"
Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Ilość stron: 288
Format: 210x270 mm
Rok wydania: 2017 r
Cena: 69.99 zł


Bartek Kieżun jest dziennikarzem kulinarnym i blogerem związanym z magazynem Kukbuk, z zamiłowania jest kucharzem, a z wykształcenia antropologiem kultury. W swojej najnowszej publikacji pt. "Italia do zjedzenia" w wyjątkowy sposób łączy poradnik kulinarny oraz subiektywny przewodnik po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną efektownymi zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. 
Książka pięknie się prezentuje i może stanowić świetny pomysł na prezent, jest duża, ma twardą, estetyczną oprawę ze złotymi napisami, a wewnątrz mnóstwo klimatycznych fotografii potraw, ludzi, pięknych miejsc, dzieł sztuki, budynków i wielu elementów charakterystycznych dla tego kraju. Oczywiście cudne zdjęcia to nie wszystko, bo znajdziemy tam również bogate opisy prezentowanych miejsc, a także liczne przepisy kulinarne z różnych regionów Włoch.

Książka podzielona jest na cztery rozdziały, każdy z nich związany jest z inną częścią Italii i typowymi dla danego miejsca smakami. W pierwszym rozdziale Antipasti, czytelnik może przenieść się do takich miejsc jak Urbino czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W kolejnej części Primi, autor przedstawia miejsca i smaki z Ravenny, Bolonii, Parmy, Genui, prezentując bizantyjskie bazyliki, plaże w Bodacasse oraz pyszne dania jak tagiatelle, troffie z pesto i smakowitą szynkę prosciutto di Parma. Trzeci dział Secondi, zawiera najbardziej popularne włoskie miejsca, jak Rzym, Wenecję, Neapol, Florencję oraz Palermo, a w ostatniej części przeniesiemy się do San Gimignano i Marsali, w której produkuje się najsłynniejsze włoskie wzmacniane wino.

Publikacja "Italia do zjedzenia" to takie Włochy w pigułce, świetny przewodnik po wielu ciekawych miejscach oraz możliwość poznania smakowitych potraw, które nie są tak znane w Polsce jak popularne spaghetti. Książka jest przepięknie wydana, opisy bardzo ciekawe, a dania apetyczne i zazwyczaj proste do wykonania. Ten przewodnik zdecydowanie zachęca do zwiedzenia Italii, by móc samemu poczuć ten klimat, a także smak i aromat prezentowanych potraw. Jeżeli lubicie podróże, sztukę i kuchnię włoską, to zdecydowanie książka przypadnie Wam do gustu, polecam :). 




13 komentarzy:

  1. Hello, thanks for showing. Have a nice day. Best regards Jana

    OdpowiedzUsuń
  2. I live in Italy from some time now and I can tell you that they have an amazing "cucina" great recipes, very tasty and healthy. One should really try their cooking!
    Wish you a beautiful day!
    Greetings,
    Flo from
    https://femeieastazi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna książka :) Przydałaby mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cara Rose, vedo che ti sei bene attrezzata l'Italia a molte cose buone, specialmente culinari, tu ti sei bene preparata.
    Ciao e buona settimana con un forte abbraccio e un sorriso:-)
    Tomaso

    OdpowiedzUsuń
  5. A Itália é um pais lindo, esse livro é maravilhoso muito boa a culinária do país, Rose bjs.
    http://www.lucimarmoreira.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Książka świetna. Na pewno by się przydała , chociaż po to zeby pomarzyć. Ale oprócz ksiażki to jednak chciałabym pojechać tam kiedyś Może... ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię kuchnię włoską, więc książkę chętnie bym u siebie widziała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od jakiegoś czasu mam chęć zakupić sobie tą książke :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks a lot :D

    this is super interesting

    NEW TIPS POST | TOP 10: HIGH COVERAGE CONCEALERS!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesting book of my lovely country!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam! To nie jest zwykła książka kucharska. To trochę historii, różnych opowieści - a przy okazji przepisy kuchenne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzymamy kciuki aby kiedyś udało się wyjechać do Włoch :)

    OdpowiedzUsuń