Dziś na blogu kulinarna podróż do krajów Kaukazu, dzięki najnowszej publikacji Wydawnictwa Buchmann pt. "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" autorstwa Olii Hercules.
Opis szczegółowy:
Tytuł: "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu"
Autor: Olia Hercules
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Ilość stron: 240
Format: 19.5x25 cm
Rok wydania: 2017
Cena: 59.99 zł
Książka już wizualnie zachęca do przejrzenia, jest dość duża i posiada bardzo grubą oprawę z ciekawą i efektowną szatą graficzną. W spisie treści nie znajdziemy standardowych nazw poszczególnych przepisów, a kilka działów nawiązujących do podróży autorki. Publikacja napisana jest na błyszczącym papierze kredowym, znajdziemy w niej przepiękne fotografie potraw, jak również miejsc i ludzi, których na swojej drodze spotkała Olia Hercules w czasie wizyty w krajach Kaukazu. Olia w swojej książce próbuje odtworzyć oryginalne przepisy i smaki kuchni gruzińskiej oraz pobliskich krajów regionu. Każdy przepis napisany jest bardzo przejrzyście, najczęściej poprzedzony jest opisem dotyczącym pochodzenia danej potrawy lub innymi ciekawostkami przybliżającymi nam kulinarne tradycje Gruzji oraz samych mieszkańców.
Publikacja "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" zdecydowanie nie należy do zwykłych, popularnych poradników kulinarnych, to faktycznie jest podróż do fascynującego miejsca łączącego Europę z Azją. Czytając kolejne strony z przepisami oraz przeglądając zachwycające fotografie, możemy sami na chwilę przenieść się w to miejsce, poczuć jego klimat i smak tradycyjnych dań.
W książce inspiracje znajdą zarówno wegetarianie, jak i osoby lubiące dania mięsne, zawiera ona mnóstwo zdrowych propozycji kulinarnych, bogatych w warzywa, owoce, górskie sery, orzechy oraz zioła. Potrawy, pomimo dziwnych, czasami trudnych do wypowiedzenia nazw, w rzeczywistości są łatwe do przyrządzenia i składają się z kilku prostych składników, które bez problemu znajdziemy w polskich sklepach.
Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, szukacie nowych smaków, ciekawią Was kuchnie zagraniczne oraz kulinarne podróże, to ta propozycja zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Pomimo, że ostatnimi czasy panuje moda na wprowadzanie zagranicznych dań do kuchni polskiej, to jednak kuchnia gruzińska póki co nie jest znana i popularna w naszym kraju, dlatego powyższa publikacja pomoże w odkryciu nowych smaków i potraw, nieco innych niż znane nam kebaby, pizze i hamburgery :). W publikacji można przykładowo znaleźć takie, warte uwagi potrawy, jak Ekala Pchali, Satsebeli, Czichirtma Popucy, Kata, Chinkali, Kutab czy Diuszbara, a na końcu mamy szczegółowy opis wszystkich składników stosowanych w kuchni gruzińskiej np. specjalnych mieszanek przypraw.
Zachęcam do wybrania się w tą zachwycającą i bardzo apetyczną kulinarną podróż po Gruzji i pobliskich krajach Kaukazu :).
Mm this is for me :)
OdpowiedzUsuńThank you for sharing :*
Cara Rose, che bello sentire una che viene dalla Polonia, che elogia tanto la cucina italiana, devo ammettere che l'Italia, su questo credo sia la prima nel mondo. Tutti cercano di imitare la cucina italiana, ma di italiano spesso è solo il nome!!!
OdpowiedzUsuńCiao e buon fine settimana con un forte abbraccio e un sorriso:-)
Tomaso
Czytałam już o tej książce i bardzo mnie interesuje :)
OdpowiedzUsuńPodobno kuchnia gruzińska jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńna pewno ciekawa, ja uwielbiam poznawać nowe smaki
OdpowiedzUsuńNie znam dobrze smaków Gruzji dlatego ta lektura na pewno coś nowego wprowadziłaby w moje dania.
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że potrawy gruzińskie są bardzo smaczne, ale nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawi mnie ta książka:)
OdpowiedzUsuńMam :Mamuszkę" tej autorki i mega mi się podoba! Kuchnia ukraińska i dalej na wschód mega mi się podoba :) Czaję się też na tę książkę i pewnie ją kupię zaraz, limit książkowy na ten miesiąc jeszcze nie wyczerpany :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie probowalam gruzinskiej kuchni.
OdpowiedzUsuń