W dzisiejszym wpisie skuteczny i ekologiczny sposób na dokładne wymycie warzyw i owców. Zapraszam :).
Krok 1: Aby pozbyć się z warzyw i owoców wszelkiego rodzaju szkodliwych bakterii, należy wypłukać je w wodzie o kwaśnym odczynie. Żeby sporządzić taki roztwór przygotuj:
- cytrynę
- ocet (może być zwykły, lub jabłkowy, winny)
- szklankę wody
- butelkę w sprayu lun naczynie do płukania
Do szklanki wody dodajemy 1-2 łyżki soku z cytryny i dwie łyżki octu z butelki, mieszankę można przelać do butelki w sprayu i pryskać nią warzywa i owoce, szczególnie te, które źle znoszą długie namaczanie w wodzie. Innym sposobem jest zamoczenie warzyw i owoców w naczyniu z roztworem i pozostawienie na 2-3 minuty.
Krok 2: Pozbywanie się pestycydów i innych środków chemicznych, które zazwyczaj są tłuste, oleiste i nie da się ich pozbyć podczas zwykłego mycia pod bieżącą wodą. Aby usunąć te szkodliwe substancje, należy po wyjęciu owoców i warzyw z kwaśnego roztworu, przepłukać je w roztworze alkalicznym. Do tego potrzebne będą:
- soda oczyszczona
- woda
na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej i w tym roztworze moczymy warzywa i owoce przez kolejne 2-3 minuty
Na koniec myjemy standardowo owoce i warzywa pod bieżącą wodą i już możemy je spokojnie zjeść! :)
Taki sposób może jest trochę czasochłonny, jednak dzięki temu mamy pewność, że jemy owoce i warzywa pozbawione wszelkich szkodliwych substancji oraz bakterii i zanieczyszczeń.
Bardzo przydatny wpis :) Wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńW dzisiejszych czasach, gdy wszystko wkoło jest pryskane itp. warto poświęcić chwilę czasu, aby dokładnie umyć. Choć ja zawsze ograniczałam się do sody + zwykłe mycie :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z rad:)
OdpowiedzUsuńJa zawsze gorącą wodą myłam, ale wypróbuję Twoich rad :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj myję owoce i warzywa po prostu pod bieżącą wodą ale korzystam najczęściej z ekologicznych, sprawdzonych produktów :)
OdpowiedzUsuńZawsze mamy skorzystać z tego ale nigdy nam się nie chce xD
OdpowiedzUsuń