czwartek, 8 maja 2014

Pikantnie ze Smakiem Orientu


Dziś będzie ostro i pikantnie, bo o przyprawach ze sklepu Smak Orientu :). Chciałabym dziś zaprezentować kilka przypraw dla osób lubiących pieprzne, palące lub mocniej doprawione dania.


Na pierwszy ogień pójdzie chyba wszystkim dobrze znane Curry Indyjskie, przyprawa może nie jest super paląca, ale dodaje pikantnego smaku potrawom. Osobiście bardzo lubię tą przyprawę i bardzo często dodaję ją do różnych dań.






W skład przyprawy wchodzą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kmin rzymski, kolendra, gorczyca czarna, kardamon, szalotka

 Zastosowanie: w kuchni indyjskiej tradycyjnie stosowane do sosów, warzyw, ryb lub mięs.

Kupić ją można TUTAJ w cenie 3 zł / 70 g



Następna, pochodząca z Tunezji Harissa, nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, więc jest to dla mnie nowość, ale polubiłam ją.






Skład: chilli, kumin, kolendra, czosnek

Typowa ostra arabska, czerwona mieszanka przypraw, przeznaczona do dań mięsnych (drób, jagnięcina, baranina, ryby) i warzywnych. Również do farszów mięsnych, gulaszy, na kanapki, do zup, makaronu, do kuskusu.

Cena 4 zł / 50 g w sklepie Smak Orientu



Papryka Jalapeno Czerwona,  przyprawa pochodząca z Indii, stosowana do zup, sosów, mięs, do sałatek, do marynat i kiszonek. 





Jest to jedna z najostrzejszych papryk. Kapsaicyna nadająca jej ostrość wykazuje właściwości uśmierzające bóle, łagodzące migreny, a także problemy z zatokami oraz infekcje.

Cena: 5 zł / 20 g,  można ją kupić TUTAJ



Teraz coś prosto z piekła, czyli pochodząca z Polski Posypka Diabelska :)






Skład:  papryka słodka, papryka ostra, gorczyca biała, gorczyca czarna, pieprz czarny, cukier, cebula

Zastosowanie:  Dekoracyjna przyprawa do różnych mięs, szaszłyków, steków, kotletów, warzyw, sosów. Do panierowania na krótko i macerowania.

Cena:  4 zł / 50 g  TUTAJ



Pochodzący z Indii Pieprz Kolorowy, świetnie się prezentuje, może stanowić fajną dekorację potraw.





Skład: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony

Zastosowanie:  do zup, sosów, mięs, sałatek, surówek, nalewek, itp.
Pieprz, poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych, wspomaga proces trawienia.

Cena: 3 zł / 40 g   >>KLIK<<



Papryka Habanero, pochodząca z Brazylii, jedna z najostrzejszych papryk, 270tyś/SHU. Jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy.





Zastosowanie: do zup, sosów, mięs, do półpłynnych potraw, do marynat i kiszonek, do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast.

Cena: 5 zł / 5 g w sklepie Smak Orientu 



I tak przyprawy marki Evita dodały pikanterii mojej codzienności :), osobiście nie lubię bardzo mocno doprawionych potraw, ale średnio pikantne jak najbardziej. Pieprz i papryka towarzyszy mi na co dzień, dodaję je prawie do wszystkiego. Często stosuję również Curry, głównie do ryżu i potraw z kurczaka. Teraz poznałam jeszcze inne ciekawe kompozycje przypraw, które są świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków. 



Przyprawy marki Evita otrzymałam do przetestowania od sklepu Smak Orientu

 




  Udzielam prawa do kopiowania i rozpowszechniania treści recenzji dotyczących produktów marki Evita 

7 komentarzy:

  1. curry <3
    przgarnlabym te paprykowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ostre potrawy i przyprawy, ale takich to nie miałam;) nie słyszałam o nich.

    OdpowiedzUsuń
  3. ho ho ale mnie wzielo na cos ostrego do jedzonka !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry :).
    Chętnie wypróbowałabym też tą diabelską posypkę :D.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pikantne potrawy więc to coś dla mnie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne przyprawy i wszystkie znajdują się w mojej kuchni lecz moje są zakupywane w tureckim sklepiku w Monachium kupowane na wagę przez moją siostrę i systematycznie dostarczane do mnie

    OdpowiedzUsuń