środa, 6 lipca 2016

Placuszki z tuńczyka + ryż z pesto

Dziś pomysł na obiad, można powiedzieć że dietetyczny, ostatnio zrezygnowałam z mięsa i szukam przepisów na dania, które mogą mi to mięso zastąpić. Kiedyś będąc przez krótki czas na diecie Dukana robiłam podobne placuszki i dziś postanowiłam do nich wrócić. Z kolei pomysł na ryż z pesto zrodził się kiedy nie miałam co zrobić z nadmiarem bazylii, makaron i produkty mączne staram się ograniczać, więc pomyślałam że ryż też będzie całkiem niezły, taka mieszanka bardzo zasmakowała mężowi, dlatego będzie częściej gościć na naszym stole :).



Pesto zrobiłam podobnie, jak to które już opisywałam na blogu >>KLIK<<, tym razem użyłam samej bazylii z dodatkiem ziół, które rosną mi w doniczce i na grządce, znalazł się tam tymianek i majeranek. Oprócz słonecznika do sosu dodałam orzechy włoskie, reszta bez zmian.
Tak przygotowane pesto wymieszałam z ugotowanym ryżem i posypałam serem żółtym.

Placuszki z tuńczyka robiłam według przepisu z diety Dukana

Składniki:
- puszka tuńczyka
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych otrąb - ten składnik zastąpiłam mąką z płatków owsianych, którą robię w domu, do tego dodałam ok. pół łyżki błonnika owsianego 
- łyżka jogurtu naturalnego
- pokrojona w kostkę, podsmażona cebulka
- pokrojony szczypiorek
- sól, pieprz, przyprawy według uznania 

Jajka zmiksowałam, następnie dodałam mąkę nadal miksując, do tak przygotowanej masy dodałam rozdrobnionego tuńczyka i pozostałe składniki, całość delikatnie wymieszałam łyżką.
Na patelni rozgrzałam smalec, mimo że nie jem mięsa to smażę nadal na smalcu, gdyż uważam że poza olejem kokosowym, który dla mnie póki co jest za drogi do codziennego stosowania, smalec jest najlepszą opcją do smażenia produktów ponieważ ma wysoką temperaturę spalania. 
Na rozgrzany smalec nakładałam chochelką ciasto i smażyłam z obu stron widoczne na zdjęciu placuszki. 

Smacznego! 


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam tuńczyka, ale w takim wydaniu jeszcze nigdy nie jadłam muszę koniecznie wypróbować twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tuńczyka mam w domu :D. Ciekawa jestem, czy mojemu by smakowały :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają .

    OdpowiedzUsuń
  5. Tuńczyk i cebulka to świetna opcja, lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń