sobota, 3 grudnia 2016

Wydawnictwo RM - "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" Agnieszka Jeż

Ostatnio można zauważyć modę na powrót do przeszłości, zwłaszcza w wystroju wnętrz na topie są dodatki w stylu vintage, postarzane meble, dekoracje, ale również w innych dziedzinach np. muzyce, modzie, taki styl staje się coraz bardziej popularny. Okazuje się, że powrót do dawnych czasów może dotyczyć również kuchni, niekoniecznie musimy robić tylko nowoczesne dania, gdyż dawniej kuchnia również była bardzo zróżnicowana i wielosmakowa, a wiele przepisów zostało dziś zapomnianych.
Ciekawą publikacją, która powinna zainteresować szczególnie Panie Domu :), jest książka "Kuchnia Dwudziestolecia. Co i jak jadano" autorstwa Agnieszki Jeż. Książka jest podróżą po bogactwie smaków i zwyczajów dwudziestolecia międzywojennego, możemy się z niej dowiedzieć wiele na temat gospodyń domowych z dawnych czasów, poznać popularne dania i wiele ciekawostek historycznych związanych z kuchnią.













Informacje szczegółowe:

Tytuł: "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano"
Autor: Agnieszka Jeż
Wydawnictwo: RM
Oprawa: miękka
Liczba stron: 184
Format: 165x235
Rok wydania: 2016



Autorka książki, Agnieszka Jeż, jest filologiem, redaktorem, wydawcą i przede wszystkim miłośniczką dwudziestolecia międzywojennego. W książce "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" zaprasza czytelnika do zapoznania się z kulinarnymi zwyczajami, panującymi w tamtych czasach.
Książka już na pierwszy rzut oka przyciągnie uwagę miłośników stylu vintage, gdyż na okładce umieszczone jest zdjęcie Pani Domu z tamtych lat, a to dopiero początek starych i efektownych obrazków, w środku znajdziemy ich znacznie więcej.

Publikacja podzielona jest na dwie części, w pierwszej z nich czytelnik może się przenieść w podróż do czasów dwudziestolecia, gdzie oprócz wspomnianych fotografii, znajdzie ciekawą opowieść o tym, co, jak i gdzie wówczas jadano. Opowieść okraszona jest wspomnieniami, pamiętnikami, rubrykami kulinarnymi ze starych gazet, a także cytatami z ówczesnych książek kulinarnych.
W tej części można się dowiedzieć wielu ciekawostek historycznych związanych z kulinariami, ale także z życiem i codziennością ludzi w tamtych czasach.

Druga część, to garść przepisów, które pozwolą bliżej zapoznać się z kuchnią dwudziestolecia, mimo że jest to kuchnia polska, to tamtejsze potrawy już dawno zostały zapominane, a dzisiejsze Panie Domu, pewnie nawet nie wiedzą o istnieniu takich dań.
Przepisy w większości są proste i szybkie do wykonania, napisane przejrzystą czcionką, a składniki dodatkowo pogrubione. Przy wielu z nich znajdziemy wzmiankę historyczną na temat danej potrawy, lub zawartych w niej składników, a także efektowny rysunek w starym stylu.
Wszystkie receptury zostały opracowane tak, by każdy, niezależnie od umiejętności kucharskich, mógł je z łatwością wykonać.

Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego wbrew pozorom nie była nudna i gorsza od dzisiejszych nowoczesnych dań, często zaczerpniętych z innych kultur. Okazuje się, że w tamtych latach była ona także wielosmakowa i różnobarwna, podobnie jak pejzaż społeczny niejednorodnej etniczne Polski. Łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Międzyczasie przechodziła gwałtowne przeobrażenia spowodowane nowymi warunkami ekonomicznymi, pracą zarobkową kobiet i rozwojem cywilizacyjnym.
Książka jak najbardziej warta polecenia dla każdego kto lubi gotować, poznawać nowe (stare) potrawy, interesuje się ciekawostkami historycznymi i jest wielbicielem stylu vintage :). To bardzo ciekawa podróż do odległych i zapomnianych już lat, opowiadająca o tamtejszych gospodarstwach domowych, przybliżająca dawne zwyczaje kulinarne i bogactwo smaków. Polecam :).



Książkę można kupić m.in. na stronie Wydawnictwa RM w cenie 24.90 zł >>KLIK<<, dostępna jest także w formie e-booka. Zachęcam do przejrzenia oferty Wydawnictwa.






Facebook


25 komentarzy:

  1. Żebym to ja jeszcze korzystała z takich książek... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks a lot :D

    super interesting :D I really love this kind of books :D

    NEW TIPS POST | Christmas Gift Guide: For Men And Woman.
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozycja książkowa, która może mnie zainteresować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytanie takich książek to jak pytanie babci o pomoc w kuchni ;) Ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tak...moda powraca jak boomerang. Ciekawa książkowa propozycja

    OdpowiedzUsuń
  7. Great post dear!I like it ❤.

    mywonderland-xoxo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo! Kiedyś Kuchnia była bardzo szlachetna i chętnie zajrzaabym do takiej książki :)Zupa piwna lub grochówka na flądrze? To jest dopieor gotowanie !:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Great Post...xoxo, Neha

    http://www.theinstylejournal.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla miłośniczek gotowania książka jak znalazł.Ja jednak nie korzystam z książek kucharskich,choć u mnie w domu ich dostatek.
    Ale chętnie przejrzałabym tą pozycję dosyępną na rynku

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno w tamtych czasach jadano o wiele zdrowiej niż my obecnie.
    Mam wiele książek kucharskich, ale uczyłam się gotować z książki kucharskiej, którą wiele lat temu dostałam od mojej mamy.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam taki zeszyt od babci ze starymi przepisami :). Czasami korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale super książka, coś dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello Mrs. Rose,
    I like this book about kitchen history.
    Have a nice weekend.
    Nancy :)
    OrangeCosmetics
    Facebook
    Bloglovin

    OdpowiedzUsuń
  15. This book look nice!
    I'm a new reader here, maybe we can follow each other?
    My blog: http://worldismagiiic.blogspot.fr/

    OdpowiedzUsuń
  16. I loved the book summary, kiss !
    www.propositofeminino.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie stare przepisy. U mojej babci leżą stare zeszyty z zapisakami, które przechodzą prze pokolenia. Można w nich znaleźć cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie bomba! Fajnie wydana, grafika zachęca ciekawi, przepisy chętnie bym przejrzała

    OdpowiedzUsuń
  19. No to książka idealna dla mnie :)

    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/12/pyszna-makaronowa-przygoda-z-makaronami.html

    OdpowiedzUsuń
  20. hii!!
    wow, this book seems to be amazing!!
    xoxo
    http://lecaferouge.blogspot.com.br/

    OdpowiedzUsuń
  21. I have an old cookbook of my grandmother, it's really interesting and different from what we eat now))
    www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  22. Książka wydaje się bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń